fbpx

Οι προτιμήσεις και στάσεις φοιτητών του ΤΕΠΑΚ στα αλκοολούχα ποτά μέσα από έρευνα!

Στο πλαίσιο ενός μαθήματος που παρακολούθησα στο πανεπιστήμιο, πραγματοποίησα μαζί με ακόμα δύο συμφοιτητές μου μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και τους φοιτητές.

Η έρευνα αυτή διεχήθχη με ποσοτική ανάλυση, βάση ενός δείγματος 40 φοιτητών (20 φοιτήτριες και 20 φοιτητές), οι οποίοι απάντησαν σε ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορώ να πω πως είχαμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας!

Ας δούμε κάποια από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας:

 

1
Συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ

Σε εβδομαδιαία βάση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 70% των φοιτητών καταναλώνουν αλκοόλ 2 φορές την εβδομάδα, το 18% καταναλώνουν 3-4 φορές και το 8% καταναλώνει 5-6 φορές την εβδομάδα ενώ κανείς δεν απάντησε πως καταναλώνει καθημερινά.

Όσον αφορά τις φοιτήτριες, το 57% απάντησαν ότι καταναλώνουν αλκοόλ 2 φορές την εβδομάδα, το 25% καταναλώνει 3-4 φορές, το 9% 5-6 φορές την εβδομάδα, και ένα ποσοστό 4% απάντησε ότι καταναλώνει καθημερινά.

2
Αναγνώριση κινδύνων και οδήγηση υπό την επίρροια αλκοόλ

Στην ερώτηση σχετικά με το πόσο ευσυνείδητοι είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στους κινδύνους εξαιτίας της οδήγησης υπό την επίρροια αλκοόλ, παρατηρήθηκε ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές δεν λαμβάνουν σχεδόν ποτέ υπόψη τους κινδύνους αυτούς, σε αντίθεση με τις φοιτήτριες.

Συγκεκριμένα, το 35% των φοιτητών απάντησε ότι μετά την κατανάλωση οδηγά συχνά, ένα άλλο 35% απάντησε ότι οδηγά σχεδόν πάντα, και ένα ποσοστό 19% οδηγά πάντα μετά την κατανάλωση. Αντιθέτως, το 42% των φοιτητριών δήλωσαν ότι σπάνια οδηγούν μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 31,6% απάντησε πως δεν οδηγούν ποτέ.

Σε ερώτηση που αφορούσε την τάση των δύο φύλων να ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών (79%) όταν πίνουν ξεπερνούν το όριο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητριών (55%) απάντησε πως δεν το ξεπερνούν ποτέ.

Συμπεράσματα:
  • Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με αυτά της προηγούμενης ερώτησης προκαλούν ένα αίσθημα ανησυχίας για τους άντρες, καθώς οι φοιτητές όχι μόνο αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ κατά την οδήγηση, αλλά τείνουν να ξεπερνούν και το όριο κατανάλωσης.
  • Η στάση των φοιτητών αντιπαρέρχεται αυτής των φοιτητριών, αφού αφενός οι γυναίκες δεν ξεπερνούν συχνά το όριο κατανάλωσης, και αφετέρου τείνουν να αποφεύγουν σχεδόν πάντα την οδήγηση υπό την επίρροια.

3
Κριτήριο επιλογής ποτού

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι φοιτήτριες γενικότερα τείνουν να επιλέγουν το ποτό τους με βάση περίσταση ως αρχικό κριτήριο, και ακολούθως, με βάση τη γεύση.

Μόνο στην περίπτωση των κοκτέιλ παρατηρήθηκε ότι η τιμή είναι το κυριότερο κριτήριο για την επιλογής τους.

4
Λόγοι κατανάλωσης αλκοόλ

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι φοιτήτριες καταναλώνουν αλκοόλ κυρίως για λόγους διασκέδασης και χαλάρωσης (φοιτητές: 63%, φοιτήτριες: 45%).

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μικρά ποσοστά που απάντησαν πως πίνουν απλά για να νιώσουν μέλος της παρέας και όχι γιατί το θέλουν πραγματικά (φοιτητές: 12%, φοιτήτριες: 5%).

5
Προτιμήσεις στα ποτά

Όσον αφορά το ποτό που προτιμούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φοιτητές επιλέγουν περισσότερο το ουίσκι, τη μπίρα και το ούζο, ενώ οι φοιτήτριες  τη βότκα, το κρασί και τα κοκτέιλ.

Εσύ τι προτιμάς; Ψήφισε πιο κάτω!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending