fbpx

Γνώρισε τη Χρίστια Μιχαήλ και όσα μας είπε για το… “παράξενο” κατοικίδιο της!

Έχεις κάποιο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι; Αν ναι, μάλλον θα έχεις κατά 99% κανένα σκύλο, γάτα, χρυσόψαρο ή ο,τι άλλο ζώο που είναι σύνηθες (και φυσιολογικό) να έχει κάποιος στο σπίτι του.

Λέω “σύνηθες” γιατί στην περίπτωση της 21χρονης κοπέλας που γνωρίσαμε, φαίνεται να μην ισχύει και… τόσο.

Η Χρίστια Μιχαήλ κατάγεται από την επαρχία Λευκωσίας και έχει αποφοιτήσει πρόσφατα (26/06/2017) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

H Xρίστια Μιχαήλ και το φίδι της, Κρίσνα

Ο Κρίσνα, όπως ονομάζεται το νέο της απόκτημα, είναι… ένα corn snake και ανήκει στη οικογένεια των Κολουβρίδων. Είναι από τα πιο δημοφιλή πλέον φίδια για κατοικίδιο, αφού δεν είναι δηλητηριώδεις, έχει μόνο σφυκτήρες.

Ειδικότερα, είναι φίδια μικρών διαστάσεων (120 cm-170 cm) με έντονα χρώματα, αρκετά λεπτά, ήρεμα και εύκολα στη φροντίδα και στο χειρισμό τους.

Δες πιο κάτω τα όσα συζητήσαμε:

 

Γεια σου Χρίστια. Αρχικά, τι σε οδήγησε να αποκτήσεις μεταξύ των κατοικιδίων που έχεις και ένα… φίδι; Ποια ήταν η αφορμή;

Καταρχάς, αγαπώ υπερβολικά ό,τι έχει να κάνει με τη φύση. Από μικρή ηλικία μου άρεσαν πάρα πολύ τα ερπετά και ήθελα να έχω για κατοικίδιο, όμως δεν ήθελαν οι γονείς μου.

Μεγαλώνοντας, “άφησα” για λίγο αυτή την επιθυμία μου, καθώς δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ένα ταξίδι που έκανα για να δω μια φίλη μου, ήταν η αφορμή να καταλάβω ότι δεν είναι κάτι παράξενο -ούτε δύσκολο ή επικίνδυνο- να έχεις ένα φίδι στο σπίτι σου, αφού η ίδια έχει 3 corn snakes. Έτσι, ένα χρόνο μετά το ταξίδι μου, αποφάσισα να πάρω κι εγώ ένα corn snake.

Είμαι αντίθετη στην αγορά / “φυλάκιση” ζώων, όμως παρά να έχουν μια άσχημη ζωή σε ενα pet shop, ή μαζί με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται, προτιμώ να ζουν σε ένα σπίτι με καλύτερη φροντίδα.

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου -και γενικά γνωστοί και συγγενείς- σε αυτή την “παράξενη” επιλογή σου; Τελικά τι έγινε και κράτησες το συγκεκριμένο κατοικίδιο;

Το φίδι μου το αγόρασα κρυφά όταν οι γονείς μου βρίσκονταν σε ταξίδι στην Ελλάδα και επομένως δεν ήταν ενήμεροι. Όταν ήρθαν από το ταξίδι και τους ανακοίνωσα ότι αγόρασα ένα φίδι, σοκαρίστηκαν.

Είχαν την εντύπωση ότι είχα αγοράσει πύθωνα! Στη συνέχεια όμως, όταν τους έφερα να δούνε τι φίδι είχα αγοράσει ηρέμησαν, επειδή δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Ήταν ένα μικρό και άκακο φίδι!

Οι πρώτες μέρες ήταν δύσκολες, αφού υπήρχαν αντιδράσεις και από άλλα συγγενικά μου πρόσωπα. Για παράδειγμα, η γιαγιά μου επειδή φοβάται τα φίδια, μου είπε ότι δεν θα ξαναέρθει ποτέ στο σπίτι μου.

Τελικά όμως, καθώς ο χρόνος περνούσε, οι γονείς μου εξοικειωθήκαν με την ιδέα να έχω κατοικίδιο ένα φίδι. Για να φανταστείς, η μητέρα μου αρκετές φορές το κρατάει στα χέρια της, ενώ ο πατέρας μου πριν από λίγο καιρό το έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να “φροντίζεις” ένα τέτοιου είδους κατοικίδιο σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια που έχεις;

Να σου πω την αλήθεια είναι πάρα πολύ εύκολη η φροντίδα του φιδιού σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια που έχω στο σπίτι μου.

Χρειάζεται να το κρατάς στα χέρια σου 15 ή 20 λεπτά κάθε μέρα, να το ταΐζεις μια φορά την βδομάδα με κατεψυγμένα ποντίκια και να καθαρίζεις το terrarium (γύαλα) περίπου μια φορά το μήνα.

Είναι σίγουρα πιο εύκολο  παρά να κάνεις συστηματική φροντίδα στα υπόλοιπα κατοικίδια σου.

Έχεις μια ιδιαίτερη αδυναμία στο φίδι σου, αφού όπως μου είχες αναφέρει το κρατάς ή το φοράς στο λαιμό σου! Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που ένιωσες ότι θα μπορούσε να σου κάνει κακό; Τόσο σε εσένα όσο και στα άλλα κατοικίδια σου; Από πού το διαπίστωσες;

Δεν αισθάνθηκα μέχρι στιγμής να θέλει το φίδι να κάνει κακό είτε σε ‘μένα είτε στα υπόλοιπα κατοικίδιά μου, αφού αν και είναι μικρό σε ηλικία, το ελέγχω και δεν θα το αφήσω ποτέ (ακόμα και όταν ενηλικιωθεί) να κάνει κάτι κακό.

Το αντίθετο. Φοβάμαι μην του κάνουν κακό τα άλλα κατοικίδια μου.

Για να καταλάβεις πόσο ήρεμο και άκακο είναι, θα σου αναφέρω το εξής περιστατικό που έτυχε: Μια μέρα πίεσα κατά λάθος με τη γυάλα την άκρη της ουράς του (ευτυχώς δεν του προκάλεσα καμία σοβαρή ζημιά) και είχε πονέσει πολύ, αλλά ακόμα και τότε δεν γύρισε καν να μου επιτεθεί! Πραγματικά, μου έκανε εντύπωση!

Στο εξωτερικό είναι σύνηθες άτομα με τέτοια κατοικίδια να τα κρατούν πάνω τους και να τα περιφέρουν ελεύθερα ανάμεσα στον κόσμο. Εσύ επιχείρησες πότε να κάνεις βόλτα με το φίδι σου δημόσια; Αν όχι, τι σε φοβίζει να το κάνεις;

Όχι, δεν επιχείρησα να κάνω βόλτα μαζί του δημόσια, αλλά μόνο στο σπίτι για δυο βασικούς λόγους.

  • Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τα θέματα υγείας του φιδιού. Αν βρεθεί σε εξωτερικό χώρο με πολύ θόρυβο και ανθρώπους θα αγχωθεί, κατι που δεν είναι καλό για την υγεία του. Επιπλέον, η επαφή με αντικείμενα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας (μόλυνση, παράσιτα κτλ.).
  • Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Δεν είναι τόσο συνηθισμένοι να βλέπουν τέτοιου είδους ζώα, είτε επειδή φοβόνται, είτε επειδή επικρατεί εκείνο το ταμπού του τύπου, όποιο φίδι δω μπροστά μου συνεπάγεται ότι είναι δηλητηριώδες, άσχετα αν δεν είναι. Έτσι, δεν θα ήθελα να δημιουργήσω κάποιο θέμα.
Τέλος, σκέφτεσαι να μεγαλώσεις την οικογένεια των κατοικίδιων με την προσθήκη άλλων “παράξενων” (ή όχι) ζώων;

Μελλοντικά θα ήθελα να αποκτήσω ακόμα ένα φίδι, όταν μείνω μόνη μου, αφού όπως λένε πολλοί που έχουν φίδια “το ένα μόνο δεν αρκεί”.

Είναι πανέμορφα και τα σέβομαι πάρα πολύ. Επίσης, η φροντίδα τους είναι εύκολη.

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Χρίστιας Μιχαήλ

Ευχαριστούμε τη Χρίστια για τη πιο πάνω συνέντευξη και της ευχόμαστε να συνεχίσει να αγαπά τα ζώα με τον ίδιο τρόπο! ????

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending