fbpx

University of Derby: Πώς το συγύρισμα του χώρου βοηθά στο «συγύρισμα» του νου;

Η Dr. Jane Montague, Επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Derby, με αφορμή τις πολυάσχολες ζωές των ανθρώπων, συζητά τρόπους που συντείνουν στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και για το πώς μπορεί κανείς να «συγυρίσει» το πολυάσχολο μυαλό του.

Πώς ανταποκρίνεται το μυαλό όταν στην ακαταστασία και όταν είναι περιτριγυρισμένο από πολλά πράγματα/αντικείμενα;

Εξαρτάται φυσικά από το τι σημαίνει για τον καθένα η ακαταστασία. Το τι θεωρεί ο ένας ακαταστασία μπορεί για τον κάποιον άλλο να αποτελεί πολύτιμα αντικείμενα. Αν, έστω και μη-εσκεμμένα κάποιο άτομο περιτριγυρίζεται από άλλων ατόμων την ακαταστασία, μπορεί να επιφέρει επιβλαβείς επιδράσεις σε αυτόν και να προσθέσεις στην «πολυασχολικότητα» της ζωής του.

Το να είναι κανείς περιτριγυρισμένος από ακαταστασία την οποία δεν την δημιούργησε ο ίδιος επηρεάζει την συγκέντρωση, προκαλεί στο άτομο να νιώθει πως δεν έχει τον έλεγχο και να βιώνει μια γενικότερη συναισθηματική αναστάτωση. Σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως τα άτομα που δυσκολεύονται να συγυρίσουν την ακαταστασία επιδεικνύουν διαφορετικά εγκεφαλικά μοτίβα όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τα αντικείμενά τους, σε σύγκριση με άτομα που είναι γενικότερα συγυρισμένα.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ακαταστασία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για το κάθε άτομο, αφού για κάποιους συμβολίζει μια μορφή συναισθηματικής ασφάλειας και άνεσης.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του άγχους, άλλων ψυχικών δυσκολιών και της ακαταστασίας;

Εξηγεί η Dr. Jane Montague του University of Derby πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ψυχικής μας ευημερίας και του να συσσωρεύουμε αντικείμενα. Όμως άλλο το να συλλέγουμε και άλλο το να συσσωρεύουμε αχρείαστα στην πραγματικότητα αντικείμενα.

Πότε η συλλογή γίνεται ψυχαναγκαστική συσσώρευση; Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να απαλλαχτούν από πράγματα που δεν τους χρησιμεύουν πια. Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποια συναισθηματική σύνδεση με τα υπάρχοντά μας, όμως αυτό πιθανότατα να οδηγήσει στο να ζούμε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον και να σηματοδοτεί κάποια βαθύτερη συναισθηματική μας δυσκολία. Επίσης, η καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε ενθαρρύνει τις παρορμήσεις μας να αγοράζουμε πράγματα συνέχεια, πράγμα που συντείνει στο άγχος – ειδικά όταν νιώσουμε πως δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα προϊόντα.

Συνεπώς, αγοράζουμε αντικείμενα που πιθανότατα να έχουν ελάχιστη χρήση για μας ή για τα οποία νιώθουμε πως δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε.

Ποιες επιδράσεις έχει στο νου μας ο περιορισμός των υπαρχόντων μας;

Αν οι άνθρωποι περιοριστούν στο να έχουν γύρω τους προσωπικά υπάρχοντα (σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα όπως π.χ. στη φυλακή, δουλειά κτλ) μπορεί ο περιορισμός αυτός να επιφέρει επιβλαβής επιδράσεις στην ευημερία τους, συγκεκριμένα να νιώσουν πως χάνουν την «ταυτότητά» τους, η οποία συνήθως συνδέεται με συγκεκριμένα αντικείμενά τους. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως το να έχει κανείς προσωπικά αντικείμενά στον χώρο εργασίας του συντείνει στην αίσθηση επαγγελματικής ικανοποίησης και ευημερίας.

Από την άλλη όμως, εξηγεί η Dr. Jane Montague πως όταν το ίδιο το άτομο επιλέξει να περιορίσει τον αριθμό των προσωπικών υπαρχόντων του, η επίδραση είναι θετική, αφού αποτελέσματα ερευνών σε τέτοιες περιπτώσεις έδειξαν πως τα άτομα αυτά νιώθουν μια αίσθηση απελευθέρωσης και νιώθουν λιγότερο περιορισμένοι. Η ελευθερία που νιώθουν οφείλεται στο ότι με την μείωση των υπαρχόντων τους η μετακίνησή τους διευκολύνεται. Η διαφορά στο τι είδους επίδραση (θετική ή αρνητική) θα επιφέρει το να περιορίσει κανείς τα υπάρχοντά του βρίσκεται στο αν το άτομο πάρει την απόφαση από μόνο του. Και αν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση, τότε επιφέρει θετικές επιδράσεις στην ψυχική του ευημερία.

O μινιμαλισμός στο σπίτι και στην ζωή των ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από στρες, άγχος ή κάποια άλλη συναισθηματική δυσκολία;

Η απάντηση είναι ναι, φτάνει να γίνει από επιλογή του ατόμου και όχι επειδή το επιβάλλει το περιβάλλον του. Σαφώς και υπάρχουν συναισθηματικές ανάγκες για να έχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα γύρω μας. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μινιμαλισμός δεν σημαίνει απαραίτητα το να ξεφορτωθεί κανείς τα υπάρχοντά του.

Συνεχώς και αυξάνεται η τάση αποθήκευσης αντικειμένων – συνήθως με την πρόθεση πως θα λάβουν την τελική απόφαση για τα αντικείμενα αυτά σε κάποιο μετέπειτα στάδιο.

Η τάση πρόσληψης επαγγελματιών συγυρίσματος.

Για κάποια άτομα είναι χρήσιμη η πρόσληψη κάποιου ατόμου εξειδικευμένου στην διαλογή των χρήσιμων υπαρχόντων κάποιου και οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν γίνει «τάση» τα τελευταία χρόνια.

Εξηγεί η Dr. Jane Montague πως δεδομένου των δυσκολιών στο να ξεφορτωθούν κάποια άτομα αχρείαστα αντικείμενα (πράγμα που φαίνεται από την αυξανόμενη ζήτηση σε αποθηκευτικούς χώρους), το να συνεργαστεί κανείς με έναν τέτοιο επαγγελματία αποτελεί μια ευκολότερη και αποτελεσματική λύση του ζητήματος.

Κάποτε είναι δύσκολο να δούμε αντικειμενικά τι χρειάζεται να απαλλαγούμε, αφού πολλά από τα υπάρχοντά μας έχουν συναισθηματική αξία, μας συνδέουν με άλλα άτομα, μας θυμίζουν αγαπημένα μας πρόσωπα, κτλ. Έτσι η βοήθεια από μια αντικειμενική οπτική γωνία σε πολλές περιπτώσεις είναι βοηθητική.

Σας ενδιαφέρει και εσάς να ερευνάτε και να αναλύετε την ανθρώπινη συμπεριφορά και να κατανοείτε τα κίνητρα και σκέψεις των ατόμων από τον φακό της ψυχολογίας; Το University of Derby προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο της ψυχολογίας! Καλέστε την Global Educational Services (αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του University of Derby) στο 22780250 για περισσότερες πληροφορίες.

  • Undergraduate Psychology and Counselling Courses:

Counselling and Psychotherapy Principles and Practices (Joint Honours)

Counselling and Psychotherapy Principles and Practices BSc (Hons)

Forensic Science with Psychology BSc (Hons)

Marketing (Consumer Psychology) BSc (Hons)

Psychology (Joint Honours)

Psychology BSc (Hons)

Psychology BSc (Hons) with Foundation Year

  • Postgraduate Courses

Postgraduate Psychology and Counselling Courses:

Applied Developmental Psychology MSc

Behaviour Change MSc

Health Psychology MSc

Psychology MRes

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending