fbpx

1 στους 4 Κύπριους νέους θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό!

Είσαι κι εσύ ανάμεσα στους νέους που σκέφτονται να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα για καλύτερες συνθήκες ζωής;

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ), και σύμφωνα με τη city.sigmalive.com, 1 στους 4 νέους κάτω των 30 σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τα αποτελέσματα κρίνονται ως «άκρως αποθαρρυντικά και απογοητευτικά», καθώς το πιο παραγωγικό μέρος του πληθυσμού, δεν θέλει να μείνει στην Κύπρο.

Ηλικίες νέων

Δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το ΚΙΣ, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης καταγράφεται μεταξύ των ετών 22-25 και αγγίζει το 30%.

Το μικρότερο ποσοστό 23% καταγράφεται στις ηλικίες 18-21. Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτούν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης ανά πόλη είναι:

  • ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24%
  • ΛΕΜΕΣΟΣ 19%
  • ΛΑΡΝΑΚΑ 29%
  • ΠΑΦΟΣ 30%
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΡ.ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 31%

Κάτοχοι πτυχίου οι περισσότεροι

Τρίτο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 68% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ποσοστό ψηλό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Ποιες χώρες προτιμούν οι νέοι Κύπριοι και γιατί;

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις χώρες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους νέους για πιθανή μετανάστευση με την ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ντουμπάι και την Αυστραλία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Παρατηρείται ωστόσο σημαντική μείωση στα ποσοστά επιλογής των νέων όσον αφορά την Αγγλία, κυρίως λόγω του Brexit και της αβεβαιότητας σχετικά με το εργασιακό καθεστώς, ενώ αντίθετα, η Γερμανία εμφανίζεται στις προτιμήσεις των νέων λόγω της ισχυρής οικονομίας της.

Καριέρα VS Οικογένεια

Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι το 73% των νέων που έχουν πρόθεση να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣ Χρύσανθος Σαββίδης θεωρεί πως τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης που καταγράφονται μεταξύ των νέων 18-28 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πολύ ψηλά» και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για πραγματική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, τότε ίσως η χώρα μας απολέσει μια για πάντα ένα σημαντικό (από απόψεως γνώσεων) παραγωγικό μέρος του πληθυσμού της, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

* Η έρευνα, διεξήχθη μεταξύ 6-9 Ιουνίου, και αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 716 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending