fbpx

Ήξερες γιατί αυτά τα 5 χωριά της Κύπρου έχουν παράξενα ονόματα… Αγίων;

Η Κύπρος, όσο μικρό νησί και να είναι, έχει εκατοντάδες χωριουδάκια.

Χωριά που ξέρουμε, που έχουμε πάει αλλά και χωριά που δεν έχουμε πατήσει το πόδι μας και ίσως δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν!

Είναι αλήθεια όμως ότι κάποια από αυτά έχουν παράξενα ονόματα και καλό θα ήταν να ξέραμε από πού προέρχονται.

Δες 5 χωριά της Κύπρου με ονόματα Αγίων και τους λόγους που ονομάστηκαν έτσι:

1
Άγιοι Τριμιθιάς

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει για την προέλευση του ονόματος αυτού, αλλά επικρατεί η άποψη ότι το δέντρο τριμίθι που υπήρχε παλιά στο χωριό είναι που του χάρισε το όνομα του.

Επιπρόσθετα, το γνωστό σε όλους Melios Zoo Park που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο παρελθόν για τη διαβίωση των ζώων του βρίσκεται κι αυτό στους Αγίους Τριμιθιάς.

2
Άγιοι Βαβατσινιάς

Το ευρέως γνωστό χωριό της Λάρνακας που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή πήρε το όνομα του από τη μουριά της βαβατσινιάς – έχει πάρα πολλές το χωριό.

Το πώς συνδέθηκε με τους Αγίους, παραμένει μυστήριο!

3
Άγιος Δομέτιος

Λένε πως το χωριό αυτό θυμίζει κάτι από Ιράν. Αυτό δεν είναι παράξενο, αφού το χωριό πήρε το όνομα του από τον Άγιο Δομέτιο τον Πέρση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το χωριό είναι ημικατεχόμενο – συγκεκριμμένα τα 4/5 του χωριού είναι υπό κατοχή! Η πιο πάνω φωτογραφία απεικονίζει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Δομέτιο.

4
Αγία Μαρινούδα

Η περιοχή αυτή στην επαρχία Πάφου ονομάστηκε έτσι από την Αγία Μαρίνα, με το υποκοριστικό να υποδεικνύει το πόσο μικρό είναι το χωριό.

Λέγεται ότι στα πιο παλιά χρόνια ήταν το χωριό της κάνναβης αλλά όταν μετά απαγορεύτηκε η καλλιέργεια της, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να δουλέψουν στη Γεροσκήπου.

5
Άγιος Τύχωνας

Η ιστορία του Αγίου Τύχωνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Άγιος ήταν επίσκοπος της Αμαθούντας στο τέλος του 4ου και αρχές του 5ου αιώνα.

Είχε εναντιωθεί στη λατρεία της θεάς Αφροδίτης και όσο ήταν εν ζωή, θεράπευσε πολλούς ανθρώπους που ήταν δαιμονισμένοι. Σύμφωνα με την παράδοση, την εκκλησία του Αγίου Τύχωνα την κατέστρεψε ένας επίσκοπος του σατανά και ο Άγιος τον τιμώρησε με επιληψία.

Έτσι, μέχρι σήμερα όσοι πάσχουν από επιληψία επισκέπτονται τα ερείπια της εκκλησίας που πιστεύουν ότι έχουν ικανόνητες θεραπευτικές!

Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρεις για το νησί μας! Εμείς είμαστε εδώ για να σου τα μάθουμε 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending