fbpx

Δες όσα μας είπε ο Κύπριος Χαράλαμπος για τη ζωή του στη Σαουδική Αραβία!

Πώς είναι άραγε η ζωή σε μια χώρα με τόσο διαφορετικούς νόμους και τρόπο ζωής; Πώς είναι άραγε να δουλεύεις για ένα μεγάλο διάστημα μακριά από την οικογένεια σου;

Ο Χαράλαμπος Μιχαήλ αν και μόλις 25 ετών, πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω του όσα ήξερε και να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία.

Πάμε να μάθουμε όσα μας είπε για τη ζωή του εκεί:

 

Αρχικά Χαράλαμπε, θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Βέβαια! Είμαι 25 ετών και το 2014 αποφοίτησα από το τμήμα Accounting and Finance του Shieffield Hallam University στην Αγγλία.

Αργότερα (τον Δεκέμβριο του 2015), για διάφορους λόγους, πήρα την απόφαση να φύγω για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκομαι και εργάζομαι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

english.alarabiya.net
Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις από την Κύπρο;

Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, κατάλαβα ότι η αγορά εργασίας ήταν περιορισμένη μιας και όπου απευθυνόμουν, μου ζητούσαν εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο ή επιπλέον προσόντα!

Επιπλέον, λόγω του ότι ήθελα να δουλέψω στο αντικείμενο των σπουδών μου, αποφάσισα να φύγω.

Τελικά, φάνηκε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για το συγκεκριμένο βήμα, αφού είχα γνωστούς στη Σαουδική Αραβία που με κατατόπισαν κατάλληλα.

photorator.com
Πώς είναι η καθημερινότητά σου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας;

Η καθημερινότητά μου στο Ριάντ… Ακολουθώ μία ρουτίνα, δηλαδή εργάζομαι από Σάββατο μέχρι Πέμπτη, ενώ η Παρασκευή θεωρείται αργία εκεί – όπως στην Κύπρο έχουμε αντίστοιχα την Κυριακή. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν χώροι διασκέδασης για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ο χορός, το αλκοόλ και τα ξενύχτια είναι κάτι ξεχασμένο σε αυτή τη χώρα λόγω της θρησκείας τους κυρίως και των διαφορετικών συνηθειών.

Η κύρια ψυχαγωγία μας είναι μια βόλτα για έναν καφέ με φίλους και συναδέλφους κάθε Παρασκευή.

Η διαφορετική θρησκεία (μουσουλμανισμός) και νόμοι σας επηρεάζουν καθόλου;

Μας επηρεάζουν εν μέρει. Για παράδειγμα κατά την περίοδο του Ραμαζανιού δεν μας επιτρέπεται να τρώμε, να πίνουμε ή να καπνίζουμε σε δημόσιους χώρους από τις 3:30 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, 5 φορές τη μέρα κάνουν την προσευχή τους. Aποτέλεσμα: αυτές τις 5 φορές τη μέρα να κλείνουν τα πάντα για 30 λεπτά και μετά να ανοίγουν πάλι κανονικά. Άρα κι εμείς πρέπει να προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα.

anixneuseis.gr
Απ’ όσα γνωρίζω, η θέση της γυναίκας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, σωστά;

Σωστά, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν τη λεγόμενη μπούρκα (δηλ. μαύρα ρούχα από πάνω μέχρι κάτω χωρίς να φαίνονται ούτε τα μαλλιά τους ούτε κάποιο άλλο μέρος του σώματός του). Επιπλέον, τα εστιατόρια, τα malls και τα καταστήματα χωρίζονται σε sections.

Τα single sections είναι για όσους άντρες είναι μόνοι τους και τα family sections είναι για τους άντρες που συνοδεύονται από τις γυναίκες τους.

Επίσης, η γυναίκα εκεί δεν έχει δικαίωμα ψήφου και οδήγησης! Όσον αφορά Ευρωπαίες γυναίκες, η μόνη διαφορά είναι ότι δικαιούνται να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο και τα μαλλιά τους.

Είναι κρίμα να βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις σε μια τόσο προηγμένη και πλούσια χώρα, αλλά δυστυχώς αυτοί είναι οι νόμοι τους και οφείλουμε να τους σεβαστούμε όσο βρισκόμαστε εκεί.

kontranews.gr
Πώς είναι να ζεις μακριά από την οικογένεια σου για τόσο μεγάλο διάστημα;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής μου εκεί! Βλέπω την οικογένεια και τους φίλους μου κάθε 6 μήνες, δηλαδή κάθε Χριστούγεννα και κάθε καλοκαίρι.

Βέβαια, έχουμε καθημερινή επικοινωνία μέσω διαδικτύου κάτι που με βοηθά να είμαι νοερά κοντά τους. Εξάλλου, όταν πήρα την απόφαση ήξερα τι με περιμένει και είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα μου λείπουν!

Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Υπολογίζω πως θα μείνω στο Ριάντ για ακόμη 1 με 2 χρόνια μιας και η εμπειρία που αποκτώ είναι σημαντική και ο μισθός είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Σίγουρα, δεν θα ήθελα να μείνω εκεί περισσότερο, μιας και η ζωή μου είναι στην Κύπρο.

Θεωρώ σωστό να επιστρέψω εδώ για να προσφέρω στον τόπο μου, όπως θα έπρεπε να κάνει και ο κάθε νέος!

Μότο της ζωής σου; Ποιο είναι;

Μη μετανιώνεις ποτέ για κάτι που έχεις κάνει!

Ευχαριστούμε τον Χαράλαμπο Μιχαήλ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και να του ευχηθούμε ότι καλύτερο με μια ζωή γεμάτη επιτυχίες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending