fbpx

Η Μαρία Παχίπη αποτυπώνει τα συναισθήματα της μέσω της τέχνης!

Ο κόσμος της τέχνης είναι γεμάτος από ενδιαφέροντα έργα και ακόμα πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ένας από αυτούς είναι και η Κύπρια καλλιτέχνης, Μαρία Παχίπη.

Σπουδάζοντας στην Αγγλία για το πτυχίο της και το μεταπτυχιακό της στις καλές τέχνες, η Μαρία επέστρεψε πίσω μπαίνοντας στο χώρο της τέχνης για τα καλά.

Τα έργα της υποδηλώνουν την ποικιλία που υπάρχει στις καλλιτεχνικές τις ικανότητες ενώ διακοσμούν ήδη αρκετά γραφεία, εστιατόρια, καφέ, σπίτια και σχολεία.

Δες πιο κάτω τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και μπες στο www.maria-pachipi.com για να δεις τη δουλειά της!

 

Μαρία, πώς και πότε ανακάλυψες την κλήση σου στον κόσμο της τέχνης;

Από ηλικία 5 χρονών είχα αρχίσει να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά ζωγραφικής και ζαχαροπλαστικής όπως νερομπογιές, μολύβια, χρώματα ζαχαροπλαστικής και πηλό για κατασκευές.

Η ζωγραφική πάντα με ηρεμούσε και ήταν μια δημιουργική απασχόληση ως παιδί. Με την πάροδο του χρόνου η μητέρα μου με παρότρυνε να αρχίσω μαθήματα σε εργαστήρι ζωγραφικής.

Πότε αποφάσισες πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτόν τον κλάδο από πολύ μικρή ηλικία. Ποτέ δεν είχα αμφιβολίες ότι είναι ο κλάδος με τον οποίο ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά.

Πάντοτε ήμουν σίγουρη ότι ανήκω στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας.

Η τέχνη είναι το δημιουργικό μέσο έκφρασης με το οποίο μπορώ να αποτυπώσω τη ψυχική κατάσταση μου, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό μου ως καλλιτέχνης.

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι κυρίως με την ζωγραφική και την κεραμική. Με την κεραμική ασχολούμαι τα τελευταία δύο χρόνια και είναι εξαιρετικό είδος τέχνης. Θεωρώ ότι είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο σε λίγα μόλις λεπτά μπορείς να δώσεις μορφή και υπόσταση σε ένα κομμάτι πηλό. Μου αρέσει να φτιάχνω πήλινα οικιακά σκεύη αλλά και διακοσμητικά χώρου.

Η ζωγραφική είναι το βασικό είδος τέχνης που ασχολούμαι εδώ και χρόνια αλλά πειραματίζομαι συνεχώς με διαφορετικά υλικά και τεχνικές όπως ακριλικό, λαδομπογιά, νερομπογιά, μικτές τεχνικές και με τρισδιάστατα υλικά. Έχω ασχοληθεί επίσης στο παρελθόν με τη φωτογραφία, το ντεκουπάζ, τη ραπτική, το ψηφιδωτό, τις χειροποίητες κατασκευές αλλά και με τα χειροποίητα κοσμήματα.

Οι κλάδοι και γενικότερα η εκπαίδευση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πώς άλλαξε ο δικός σου κλάδος σπουδών και γενικότερα η τέχνη;

Συμφωνώ οι κλάδοι γενικότερα αλλά και η εκπαίδευση έχουν αλλάξει. Ο δικός μου κλάδος και γενικότερα η τέχνη είναι κλάδος ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μέσω της δικιάς μου εμπειρίας ως μαθήτρια θεωρώ ότι ο τρόπος εκπαίδευσης στα σχολεία δεν παρέχει ολοκληρωμένη γνώση και κατάρτιση στον μαθητή σε θέματα τέχνης.

Σίγουρα το εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ώστε ο μαθητής να ασχολείται εις βάθος με τον κλάδο τον οποίο ενδιαφέρεται και θέλει να ακολουθήσει.

Γενικότερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και προγράμματα μέσω των δήμων, αλλά πάντα υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης.

Ποιο είναι το επίπεδο των καλών τεχνών στην Κύπρο;

Πιστεύω το επίπεδο στην Κύπρο είναι αρκετά ψηλό και υπάρχει το στοιχείο της καλαισθησίας. Υπάρχουν αρκετές σχολές όπου προσφέρουν απογευματινά μαθήματα όσο για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αλλά και για κατάρτιση και προετοιμασία της εισδοχής τους στα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Οι εκθέσεις ζωγραφικής από μικρούς και μεγάλους αλλά γενικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβάλουν στο ψηλό επίπεδο. Παρατηρώ επίσης ότι όλο και πολλά παιδιά ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την τέχνη, τις κατασκευές, την δημιουργία και είναι πολύ θετικό γιατί οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να λένε ό,τι δεν μπορεί να ειπωθεί.

Πολλοί νέοι, ταλαντούχοι καλλιτέχνες με όνειρα και όρεξη για ζωή, παλεύουν καθημερινά για την πολιτιστική ανάπτυξη μας ως χώρα.

“Ως καλλιτέχνης θα ήθελα με την πάροδο του χρόνου να επενδύονται περισσότερα κονδύλια για δημόσια δωρεάν εργαστήρια όπου τα παιδιά θα μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα απασχόλησης, εκπαιδευτικών εκδρομών, σε σεμινάρια, σε οργάνωση φιλανθρωπικών εκθέσεων ώστε να επενδύσουμε στην πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών.”

Υπάρχουν αρκετές προοπτικές ανέλιξης για ένα νέο καλλιτέχνη στην Κύπρο;

Υπάρχουν προοπτικές ανέλιξης για έναν νέο καλλιτέχνη, χρειάζεται όμως η συνεχής προσωπική προσπάθεια αλλά και στήριξη της δουλειάς του μέσω της κοινωνίας.

Δυστυχώς λόγω της κρίσης και της δύσκολης περιόδου που διανύουμε ως κοινωνία, η τέχνη ως ευρύτερη έννοια ίσως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σίγουρα στο εξωτερικό υπάρχουν πιο πολλές προοπτικές, αλλά συνάμα και πιο πολύς ανταγωνισμός.

Η προσωπική προσπάθεια του κάθε καλλιτέχνη, αλλά και η συνεχής ένταξη του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, θα συντελέσει στην καλλιτεχνική του πρόοδο.

Ακολούθησες το όνειρο σου όσο δύσκολο και αν ήταν. Ποιο ήταν το μότο που σε βοήθησε και ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον νέο που θέλει να κάνει το ίδιο;

Το γεγονός ότι είχα ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλω να ακολουθήσω από πολύ μικρή ηλικία με βοήθησε να δουλέψω από νωρίς στην προετοιμασία του πορτφόλιου μου για την εισδοχή μου σε Βρετανικό πανεπιστήμιο.

Το μότο που με βοήθησε είναι το “ποτέ μην τα παρατάς και ποτέ μην μετανιώνεις για κάτι που έκανες”. Επίσης η αγάπη μου για την τέχνη, η θέληση μου για να πετύχω τον στόχο μου, η στήριξη και η θετική ενέργεια από δικούς μου ανθρώπους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Αυτό που θα συμβούλευα κάποιον νέο που θέλει να κάνει το ίδιο είναι να ακολουθήσει το όνειρο του και να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνατότητες του.

Ευχαριστούμε την Μαρία και της ευχόμαστε τα καλύτερα στα επόμενα καλλιτεχνικά, και όχι μόνο, βήματα!

Μπορείς να δεις τη δουλειά της Μαρίας Παχίπη στην προσωπική της ιστοσελίδα: www.maria-pachipi.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending