fbpx

5 μεγάλοι προπονητές που δεν ήταν καλοί ποδοσφαιριστές!

Υπάρχει η αντίληψη πως για να γίνει κάποιος ένας πραγματικά επιτυχημένος προπονητής πρέπει να έχει παίξει και ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο.

Μόνο έτσι θα μπορεί να καταλάβει, λένε, τι σημαίνει ποδόσφαιρο στα αλήθεια, πόση πίεση νιώθει ο ποδοσφαιριστής αλλά και πώς μπορεί κάποιος να κουμαντάρει ένα μεγάλο καράβι όπως είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Έλα όμως που υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που έχτισαν ένα μύθο γύρω από το όνομα τους στους πάγκους αλλά μέσα στο γήπεδο ήταν τουλάχιστον μέτριοι;

5 τέτοιους μαζέψαμε σήμερα και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι πιο κάτω:

1
Arrigo Sacchi

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα του θέματος που εξετάζουμε!

Ο Ιταλός δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο παρά μόνο ερασιτεχνικά. Μάλιστα για αρκετά χρόνια δούλευε σαν πωλητής παπουτσιών.

Η πρώτη του μεγάλη ευκαιρία σαν προπονητής ήρθε στην Parma. Αφού είχε δουλέψει σε ερασιτεχνικές ομάδες αλλά και στη Fiorentina σαν προπονητής των ακαδημιών οι τζιαλομπλού του ανέθεσαν το ρόλο του πρώτου προπονητή και κέντρισε τα βλέμματα.

Έτσι τον πρόσλαβε η Milan το 1987 και μέχρι το 1991 έκανε θαύματα δημιουργώντας μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών! Μεταξύ άλλων κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 Champions League!

2
Jose Mourinho

Ούτε ο Πορτογάλος έκανε κάτι σημαντικό σαν ποδοσφαιριστής παίζοντας στις Rio Ave, Belenenses, Sesimbra και Comércio e Indústria.

Στο μεταξύ σπούδασε sports science ενώ παρακολουθούσε και μαθήματα προπονητικής. Δούλεψε σαν δάσκαλος γυμναστικής, σκάουτερ, προπονητής ακαδημιών αλλά και βοηθός προπονητής.

Αυτά μέχρι που ο Sir Bobby Robson πήγε στην Πορτογαλία να προπονήσει την Sporting και μετά την Porto και πρόσλαβε τον Mourinho σαν μεταφραστή του.

Ο Mou ακολούθησε τον Άγγλο και στην Barcelona μέχρι που το 2000 ξεκίνησε την καριέρα του σαν πρώτος προπονητής. Το 2002 πήγε στην Porto και η συνέχεια είναι γνωστή.

Τίτλοι, διακρίσεις, παγκόσμια αναγνώριση!

3
Arsene Wenger

https://www.youtube.com/watch?v=Uy4jY-T7-BI

Μάλλον αδιάφορη ήταν η καριέρα του Γάλλου σαν ποδοσφαιριστής σε αντίθεση με όλα όσα έκανε σαν προπονητής.

Έπαιξε μπάλα στις Mutzig, Mulhouse και Στρασβούργο ως μέσος. Στο μεταξύ σπούδασε για λίγο φαρμακευτική και μετά πολιτικές επιστήμες αφού θεωρούσε πως το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει το μέλλον του.

Τα 2 τελευταία του χρόνια σαν ποδοσφαιριστής λειτουργούσε περισσότερο ως προπονητής των ακαδημιών του Στρασβούργου ενώ φρόντισε να αποκτήσει και δίπλωμα προπονητικής.

Το 1984 η Nancy ήταν η πρώτη του ομάδα σαν προπονητής ενώ από το 1987 ως το 1994 προπονούσε την Monaco. Η σεζόν 1995-96 τον βρήκε στην Ιαπωνία και το τοπικό πρωτάθλημα.

Την 1η Οκτωβρίου 1996 όμως έμελλε να αλλάξει η ζωή του αφού ανέλαβε την Arsenal. Από τότε δεν έφυγε ποτέ!

4
Jurgen Klopp

Ο τρελό – Γερμανός φαινόταν από νωρίς πως θα γίνει προπονητής. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν συμπαίκτες του στις 1.FC Pforzheim, Eintracht Frankfurt II, Viktoria Sindlingen, Rot-Weiss Frankfurt και κυρίως στη Mainz όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Είχε αντίληψη προπονητικής από νωρίς ο Klopp. Έτσι, με το που τέλειωσε η καριέρα του σαν παίκτης το 2001 ανέλαβε την Mainz.

Στην ομάδα της πρωτεύουσας της Ρηνανίας ο Γερμανός έμεινε 7 χρόνια οδηγώντας την στην πρώτη της παρουσία στην Bundesliga αλλά και στο κύπελλο UEFA.

Το 2008 ανέλαβε την Dortmund και κάπου εδώ άρχισε η καθολική αναγνώριση και οι σημαντικές επιτυχίες. Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2011-12 όταν κατέκτησε το ντάμπλ.

Το 2015 ανέλαβε την Liverpool στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

5
Marcelo Bielsa

Δεν πήρε το παρατσούκλι “El Loco” τυχαία ο Αργεντινός προπονητής αφού η τακτική της πίεσης από ψηλά που εφάρμοσε πρώτος βρήκε πολλούς “μαθητές” στα πρόσωπα των Pep Guradiola, Jorge Sampaoli και Mauricio Pochettino.

Και μπορεί σαν προπονητής να θεωρείται σαν ένας από τους καλύτερους στον κόσμο χάρη στη δουλειά του κυρίως στην Newell’s Old Boys, στην εθνική Χιλής αλλά και την Athletic Bilbao αλλά ως ποδοσφαιριστής δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο στις Newell’s Old Boys και Instituto.

Μάλλον και ο ίδιος το κατάλαβε γρήγορα και μόλις στα 25 του αποσύρθηκε!

Μάλιστα, ο Bielsa ξέφυγε από τα οικογενειακά πρότυπα αφού τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του ασχολούνταν με την πολιτική και τη νομική!

Εσύ ήξερες πως αυτοί οι 5 προπονητές δεν έκαναν κάτι αξιόλογο σαν ποδοσφαιριστές; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending