fbpx

Τα 5+1 κύρια βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι πριν ταξιδέψουμε!

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί ραγδαία σε όλες τις χώρες του κόσμου μετά τις συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Η διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια είναι αρκετά δυσάρεστες, γιατί οι υπεύθυνοι ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να σε ελέγξουν από πάνω μέχρι κάτω.

Συνεπώς, για να αποφύγεις το άγχος και την καθυστέρηση για λόγους ελέγχου, σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με μερικές απλές προτάσεις για τα ταξίδια σου.

Δες τις πιο κάτω:

 

1
Ταξιδιωτικά έγγραφα

Όταν θα κλείσεις εισιτήρια, φρόντισε το όνομα που αναγράφεις να είναι το ίδιο με εκείνο που έχεις στην ταυτότητα και στο διαβατήριο. Επίσης, ταυτότητα και διαβατήριο καλό είναι να έχουν το ίδιο όνομα και επίθετο. Σε περίπτωση που γράψεις στοιχεία, τα οποία δεν συμβαδίζουν με αυτά των ταξιδιωτικών σου εγγράφων, καλά κρασιά!

Εκτός του ότι θα υπάρχει κόστος αλλαγής, θα σου γίνει και εξονυχιστικός έλεγχος. Οπόταν, δεν μας ενδιαφέρει αν οι γονείς σου σε έγγραψαν “Βαθούλλα” στην ταυτότητα και εσένα σου αρέσει το Ευανθία, είσαι υποχρεωμένη να υποστείς αυτό τον εξευτελισμό.

Εφόσον, αποφασίσεις πού θα πας, έλεγξε ότι τα ισχύουν ακόμη όλα τα έγγραφα σου, τουλάχιστον ένα εξάμηνο το λιγότερο (αυτό το αναγράφουν και στα επίσημα sites). Επίσης, ελέγχεις αν θα χρειαστείς βίζες. Αν ναι, τότε άρχισε τη διαδικασία από νωρίς γιατί μπορεί να σου πάρει μέχρι και μήνα να εξασφαλίσεις το έγγραφο.

Tip: Εγώ θα σου σύστηνα να κάνεις ένα έγχρωμο copy της ταυτότητας και του διαβατηρίου σου. Σε περίπτωση απώλειας, θα αποδείξεις ότι είσαι εσύ.

2
Ασφάλεια & Υγεία

Αν θα ταξιδέψεις σε ευρωπαϊκή χώρα να ξέρεις ότι υπάρχει η Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης και Ασθένειας, η οποία εξασφαλίζεται δωρεάν. Αυτή η κάρτα προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία εντός Ευρώπης.

Την κάρτα μπορείς να την εξασφαλίσεις από τα Κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη και τα επαρχιακά γραφεία του τμήματος ταχυδρομείων. Σε περίπτωση που π.χ. τραυματιστείς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις – ακόμα και για μικρά περιστατικά.

3
Γνωστοποίηση στην τράπεζα και στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας

Με την αυξημένη τρομοκρατία, ο τραπεζικός τομέας έχει ενισχύσει τα συστήματα ασφαλείας του. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί περίεργη κίνηση, υπάρχει η πιθανότητα να παγοποιήσει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας.

Οπόταν, είναι σημαντικό να ενημερώσεις την τράπεζα σου ότι θα γίνονται κινήσεις χρημάτων στη χώρα που θα πας, για να μη σε βάλει σε “περιορισμό” και να μείνεις χωρίς χρήματα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το μπέρδεμα.

Επιλέον, ενημερώσου από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για τις χρεώσεις περιαγωγής ώστε να μην πάθεις… “καρδιακό” στον επόμενο λογαριασμό.

Bonus: Δεν θα σε άφηνα έτσι. Όταν φτάσεις στο προορισμό σου, αγόρασε μια καρτοκινητή με ένα πακέτο που θα σε ικανοποιήσει για τις μέρες που θα βρίσκεσαι εξωτερικό. Οι καρτοκινητές είναι μια πολύ φτηνή λύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Tip: Οι χρεώσεις διεθνούς περιαγωγής εντός Ε.Ε. έχουν καταργηθεί από τις 15/06/2017. Άρα χρεώνεσαι όπως θα χρεωνόσουν στη χώρα σου. Εσύ που θα ταξιδέψεις εκτός, ατυχία.

4
Προετοιμάσου σωστά με σωστό πλάνο

Στο εξωτερικό δεν είναι όπως την Κύπρο. Φρόντισε να προετοιμαστείς με ένα πλάνο, μην αφήσεις πολλά πράματα στο φλου.

Φρόντισε να προκρατήσεις εισιτήρια τρένων ή αξιοθέατων που θα επισκεφτείς. Στο εξωτερικό και ειδικότερα σε διάσημα μνημεία, υπάρχει πολυκοσμία, με αποτέλεσμα αν δεν πας προετοιμασμένος/η να μην καταφέρεις να μπεις μέσα.

Επιπλέον, πολλά εισιτήρια έρχονται πιο φτηνά και προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις εάν τα κλείσεις online.

5
Μάθε τα βασικά της ξένης γλώσσας

Ναι, δεν αστειεύομαι! Δεν σου λέω τώρα να μάθεις μια ολόκληρη καινούρια γλώσσα από το μηδέν για μερικές μέρες που θα ταξιδέψεις.

Τουλάχιστον όμως, φρόντισε να μάθεις κάποιες βασικές εκφράσεις, και σημαντικές λέξεις. Αν τύχει και χαθείς, να μπορεί κάποιος ντόπιος να σε βοηθήσεις, π.χ. ευχαριστώ, παρακαλώ, γεια σας, πού πάω στο...

6
Αποσκευές ανάλογα με τις ανάγκες σου

Πριν να ξεκινήσεις να φτιάχνεις βαλίτσες έλεγξε τον καιρό ώστε να ξέρεις τα απαραίτητα ρούχα που θα πάρεις μαζί σου. Μην γεμίσεις τις βαλίτσες σου με πολλά πολλά, πάρε μόνο ότι είναι απαραίτητο. Σκοπός σου είναι να φέρεις πράγματα πίσω, όχι να πάρεις. Εχτός αυτού μια επιπρόσθετη αποσκευή θα σου κοστίσει πολύ ακριβά μετά.

Έλεγξε και μίλα με την αεροπορική εταιρεία, για να είσαι σίγουρος για τις αποσκευές που θα πάρεις. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά κριτήρια και ανέσεις σε αυτά.

Πολύ σημαντικό: Έλεγξε τις διαστάσεις της αποσκευής. Πολλοί αγνοούν αυτό το σημείο και την πατούν, πληρώνουν πέναλτι και καθυστερούν.

Tip: Απόφυγε να βάλεις στην handbag σου αιχμηρά προϊόντα ή liquids γιατί θα κατασχεθούν. Προτίμησε το υγρό φακών ή το άρωμα σου, να το βάλεις στην μεγάλη αποσκευή. Αλλιώς, μπορεί να χρειαστεί να περάσεις από έλεγχο.

Γενικές Πληροφορίες – Bonus

  • Άτομα με κινητικά προβλήματα πρέπει να ενημερώσουν από προηγουμένως την αεροπορική εταιρεία, για να φροντίσει να παρέχει τη σωστή εξυπηρέτηση και να μην καθυστερήσει τόσο εσένα όσο και τους συνεπιβάτες σου.
  • Αν έχεις οποιεσδήποτε διατροφικές διαταραχές ή προτιμήσεις, ενημέρωσε έγκαιρα την εταιρεία για να φροντίσει το φαγητό σου.
  • Προσπάθησε να ταξιδέψεις καθημερινή, δηλαδή από Δευτέρα με Παρασκευή. Τα Σαββατοκυρίακα υπάρχει συνωστισμός στα αεροδρόμια και οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί. Τις καθημερινές οι έλεγχοι είναι λίγο πιο ελαστικοί.
  • Κάνε το check-in από το σπίτι για να γλυτώσεις χρόνο.

Τι λες; Είσαι έτοιμος/η για το επόμενο σου ταξίδι; 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending