fbpx

Η Χρυσάνθη μας εξήγησε ως εκπαιδευτικός τη σημασία του μεταπτυχιακού της στο CIIM!

Πόσο απαραίτητος είναι ένας μεταπτυχιακός τίτλος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία & Διοίκηση για κάποιον που θέλει να γίνει εκπαιδευτικός;

Απάντηση σε αυτό το σημαντικό ερώτημα, ήρθε να μας δώσει η Χρυσάνθη Χριστοδούλου, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του CIIM – Cyprus International Institute of Management. Η ίδια αποφοίτησε από το Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (2005-2009).

Μετά από 5 χρόνια, την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017, ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση», στο CIIM. Τι την ώθησε στο να το επιλέξει και ποιοι είναι οι μελλοντικοί της στόχοι;

Δες πιο κάτω όσα συζητήσαμε στη συνέντευξή μας:

 

Γεια σου Χρυσάνθη. Θες να μας εξηγήσεις αρχικά τι σε οδήγησε στην επιλογή της σπουδής σου MSc στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση (MSc ELM); Γιατί επέλεξες συγκεκριμένα στο CIIM – Cyprus International Institute of Management.;

Επέλεξα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, γιατί πίστευα ακράδαντα ότι η Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση, αποτελούσε και αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της αποτελεσματικής επίτευξης, της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μετά από ενδελεχή έρευνα όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, στους τομείς της Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Διοίκησης, επέλεξα να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του CIIM, καθώς όλοι όσοι είχαν αποφοιτήσει από αυτό το πρόγραμμα, είχαν εκφράσει την ευαρέσκειά τους – τόσο για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όσο και για τις δεξιότητες που αποκόμισαν μετά το τέλος των σπουδών τους.

Διευρύνοντας τις γνώσεις και τις ικανότητες μου στα θέματα της Ηγεσίας και της Διοίκησης, θα είχα τη δυνατότητα να συμβάλω στην αναβάθμιση και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Όλοι ξέρουμε την κατάσταση που επικρατεί με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Θεωρείς πως το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα σε φέρει σε πλεονεκτική θέση; Γιατί;

Είναι κοινό μυστικό, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού, θα εξασφαλίσω τις απαραίτητες μονάδες για σκοπούς διορισμού, γεγονός που θα με φέρει σε πλεονεκτική θέση, έναντι των άλλων υποψηφίων που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Επίσης, θεωρώ ότι τόσο οι γνώσεις όσο και οι εμπειρίες που κατέκτησα, παρακολουθώντας το συγκριμένο μεταπτυχιακό θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εφόδια, για τη μελλοντική μου επαγγελματική και προσωπική σταδιοδρομία.

Πόσο σημαντική θεωρείς την ηγεσία και τη διοίκηση στα σχολεία της Κύπρου, σήμερα με βάση τις γνώσεις σου από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο CIIM; Τι κράτησες ως πιο αξιοσημείωτη εμπειρία στις σπουδές σου;

Η ηγεσία σε ένα σχολείο αποτελεί το θεμέλιο λίθο στη δημιουργία ενός επιτυχημένου σχολείου, καθώς διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στα σχολεία της Κύπρου υπάρχει μηδαμινή ανάπτυξη γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον σχολικό ηγέτη και κατά δεύτερο λόγο, στο εκπαιδευτικό προσωπικό του εκάστοτε σχολικού οργανισμού.

Συνεπώς, για να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά ένα σχολείο στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, επιβάλλεται ο σχολικός ηγέτης να συνδέσει την επαγγελματική του εμπειρία, με τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του κατάρτισης, καθιστώντας τον εαυτό του πρότυπο για το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής του μονάδας.

Ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θεωρώ ότι η πιο αξιοσημείωτη εμπειρία που αποκόμισα είναι ο αποτελεσματικός χειρισμός των ηγετικών και διοικητικών προβλημάτων μιας σχολικής μονάδας, μέσω της συλλογικής νοημοσύνης.

Ως εκ τούτου, ο σχολικός ηγέτης οφείλει να εξασκεί τα καθήκοντά του πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με το εκπαιδευτικό του προσωπικό, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ όλων των μελών της σχολικής μονάδας.

Πώς θα ήθελες να αξιοποιήσεις το μεταπτυχιακό σου ως μελλοντική εκπαιδευτικός; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα αν σου δινόταν η ευκαιρία;

Ως μελλοντική εκπαιδευτικός μπορώ να αξιοποιήσω τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησα μέσω του μεταπτυχιακού, ώστε να πετύχω τους εκπαιδευτικούς – διδακτικούς και προσωπικούς μου στόχους (αυτοβελτίωση, δια βίου μάθηση), αλλά και να διοικήσω αποτελεσματικά μια σχολική μονάδα, εφαρμόζοντας στην πράξη όλα όσα διδάχθηκα περί ηγεσίας και διοίκησης.

Οι συνεχώς εξελισσόμενες παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, επιβάλλουν την επαγγελματική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί στον απαιτούμενο δυνατό βαθμό.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που χρήζει άμεσης αλλαγής και βελτίωσης, είναι ο τομέας της επαγγελματικής ανάπτυξης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών στα πλαίσια της σχολικής μονάδας.

Τέλος, γιατί θεωρείς πως το MSc στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση είναι ένα «δυνατό» μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση σε σχέση με άλλα και ειδικά αν το αποκτήσεις στο CIIM; Τι πρέπει να ξέρει όποιος ενδιαφέρεται να το ακολουθήσει;

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αποτελεί μια αξιόλογη δυνατότητα εξειδικευμένης κατάρτισης, σε θέματα Ηγεσίας και Διοίκησης εκπαιδευτικών οργανισμών.

Παρέχει στον κάθε φοιτητή τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να καταστεί ικανός να ηγηθεί αποτελεσματικά ενός σχολείου, αλλά και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποφοίτων του προγράμματος που δημιούργησαν δική τους επιχείρηση και πέτυχαν.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας και επιδιώκει την άμεση σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, μέσω συστηματικών πρακτικών εφαρμογών των γνώσεων που αποκτήθηκαν.

Επιπλέον, μέσω αυτού του προγράμματος, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε φοιτητή, να υιοθετήσει δεξιότητες κριτικού αναστοχασμού και να αναπτύξει την προσωπική και επαγγελματική του κατάρτιση, έχοντας ως αρχή του τη διά βίου μάθηση.

Ευχαριστούμε τη Χρυσάνθη για όσα μας είπε και ελπίζουμε να πετύχει κάθε στόχο της στο μέλλον!

Θες να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα MSc στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση και όλες τις προοπτικές σπουδάζοντάς στο CIIM; Μάθε περισσότερα εδώ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending