fbpx

Diet Diaries: Διατροφολόγος μας προτείνει τις πιο θρεπτικές εποχιακές τροφές που αδυνατίζουν!

Αυτήν την αγαπημένη εποχή, η φύση προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της! Τι πιο υγιεινό και αναζωογονητικό από το να καταναλώνεις αυτές τις εποχιακές τροφές που δεν παχαίνουν;!

Σύμφωνα με το mydiatrofi.gr, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στην «εποχή τους», αφού οι γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται είναι πιο ποιοτικά.

Είναι γεγονός ότι τα φρούτα, και κυρίως τα λαχανικά, έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση, ακόμα και τη μείωση βάρους (αν καταναλώνονται με μετρό), αφού όλα έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε: κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το κάλιο έχει συνδεθεί με τη μείωση της ψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ μια από τις ιδιότητες των φυτικών ινών είναι το αίσθημα του κορεσμού (φουσκώματος), με αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών, αφού οι ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα μας, εμποδίζονται από τα αντιοξειδωτικά.

Δες κάποιες από αυτές τις τροφές που ευδοκιμούν αυτό το διάστημα και πρόσθεσέ τις στις συνταγές ή στα σνακ σου!

 

1
Ντομάτα (Ιούλιος – Νοέμβριος)

Έχουν 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (περίπου 1 μεσαία ντομάτα ή 5-6 ντοματίνια), γεγονός που τις κάνει να είναι από τις πιο δημοφιλείς αυτή την εποχή.

Αν και η περιεκτικότητα της ντομάτας στη ζάχαρη είναι σχετικά ψηλή, έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή αφού οι βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, είναι πολύ χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη όπως επίσης είναι χαμηλή και στο νάτριο. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C, Ε, Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Είναι καλή πηγή επίσης βιταμινών Β1, Β3, Β6, Β9, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και β- καροτένιου.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού η περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένη είναι αρκετά μεγάλη. Αυτή η ουσία, που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, είναι αποδεδειγμένα προστατευτική απέναντι στον καρκίνο.

2
Κολοκύθι (Απρίλιος – Οκτώβριος)

Είναι ένα λαχανικό που έχει μόλις 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αφού οι θερμίδες μπορούν να κυμανθούν από 18.9 θερμίδες από το μικρό κολοκύθι 120 γραμμάριων, μέχρι και 51.7 θερμίδες για κολοκυθιά που ζυγίζουν 325 γραμμάρια.

Το κολοκύθι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, Β1, πρωτεΐνης, φώσφορου και χαλκού, όπως είναι επίσης καλή πηγή των φυτικών ινών, βιταμινών C, Κ, Β2, β6, Β9, μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου. Η χοληστερόλη είναι αρκετά χαμηλή σε περιεκτικότητα και χαμηλά είναι τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο.

Η περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε χαλκό και ο συνδυασμός του με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α, έχουν αντιφλεγμονώδη ρόλο, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη πολλών φλεγμονωδών παθήσεων.

Επιπλέον, το μαγγάνιο που υπάρχει στο κολοκύθι δρα ενάντια στο οξειδωτικό στρες, όπως δρα παραγωγικά και στην προλιδάση, η οποία προωθεί τη δημιουργία του κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο για υγιή επιδερμίδα και στη σωστή επούλωση των πληγών.

3
Πιπεριές (Ιούνιος – Σεπτέμβριος)

Γενικότερα, μια πιπεριά μεσαίου μεγέθους (120 γρ.) έχει περίπου 30 θερμίδες. Είναι εξαιρετική πηγή του συμπλέγματος βιταμινών Β: Θειαμίνη (Β1), βιασύνη (β3), φολικού οξέος (Β9), μαγνησίου και χαλκού. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμινών Β6, Α, C, και K, μαγγανίου και καλίου.

Οι πιπεριές μπορούν να βρεθούν σε διάφορα χρώματα, προδίδοντας έτσι τις φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται σε διαφορά επίπεδα σε κάθε είδος.

Καλό θα ήταν να καταναλώνονται όσο το δυνατό περισσότερες ποικιλίες, αφού αυτές οι φυτοχημικές ουσίες λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά.

Η χαρακτηριστική καψαϊκίνη, είναι η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές (τσίλι) την πικάντικη γεύση τους η οποία τονώνει τον μεταβολισμό μας, εμποδίζει τη δημιουργία λίπους.

Επιπλέον λόγω της ψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, μπορούν να προληφθούν παθήσεις της καρδίας και του εγκέφαλου.

4
Καρπούζι (Ιούνιος – Σεπτέμβριος)

Μπορεί να βρεθεί σε κάθε σπίτι αφοί είναι το πλέον ιδανικό φρούτο που μας δροσίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το καρπούζι έχει 30 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και περιέχει 92% νερό!

Παρόλο που το περισσότερο μέρος των υδατανθράκων του το έχουν τα σάκχαρα, όταν καταναλωθεί σε μετρημένες ποσότητες είναι περισσότερο ενυδατικό, πάρα παχυντικό.

Όπως και το χρώμα της ντομάτας, έτσι και το εσωτερικό του καρπουζιού είναι κόκκινο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λυκοπένη.

Επίσης το καρπούζι περιέχει και κιτρουλίνη η οποία αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μετατρέπεται σε αργινίνη, που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το καρπούζι επίσης αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης: C, Α, (β-καροτένιο), Β6, Β1 και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Ξεκίνα να καταναλώνεις από σήμερα τις πιο πάνω τροφές και θα δεις διαφορά στον οργανισμό σου! 🙂


Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της τη Διατροφολόγο Νατάσα Κουζάλη

 

 

 

 

Νατάσα Κουζάλη
Bsc (hons) Human Nutrition
natasa.kouzali@gmail.com | Facebook

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending