fbpx

Πώς η τακτική του Antonio Conte με 3 αμυντικούς έδωσε το πρωτάθλημα στην Chelsea!

Το ξεκίνημα της Chelsea στην περσινή Premier League δεν ήταν και το ιδανικότερο παρά τις συνεχόμενες νίκες. Ειδικά η ήττα από την Arsenal με 3-0 ταρακούνησε όλους όσους ήταν στο οικοδόμημα των Λονδρέζων.

Κάπου εδώ ήταν και που άλλαξε ο Antonio Conte το σύστημα των μπλε σε 3-4-3.

Μέχρι εκείνο το σημείο (την 6η αγωνιστική δηλαδή) ο Ιταλός προσπάθησε να μπει στα καλούπια της Chelsea αντί να κάνει τους Λονδρέζους ομάδα με την δική του σφραγίδα.

Όταν το έκανε μεταπρέποντας τους Λονδρέζους σε ομάδα με 3 αμυντικούς, σύστημα που χρησιμοποιούσε και στην Juventus αλλά και στην Εθνική Ιταλίας τα αποτελέσματα ήταν άμεσα.

Μόλις 3 ήττες μέχρι το τέλος του μαραθωνίου (5 σε ολόκληρη της Premier League) και μόλις 20 τέρματα παθητικό από την μέρα που Azpilicueta, Cahill και David Luiz ήταν η βασική τριπλέτα στην άμυνα του Conte.

1
Τι πέτυχε όμως με την αλλαγή του συστήματος; 

Με το 3-4-3 αλλά κυρίως την διανομή αρμοδιοτήτων ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να πάρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων κάθε ποδοσφαιριστή του. Ο David Luiz, από ένας καλός αλλά ασταθής αμυντικός έγινε ο ιδανικός λίμπερο για κάθε ομάδα, εξαιρετικός τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Azpilicueta και Cahill εκτός από κεντρικοί αμυντικοί λειτουργούσαν και σαν πλάγιοι μπακ όταν προωθούνταν οι πλάγιοι μέσοι Marcos Alonso και Victor Moses ενώ Kante και Matic ή Fabregas έδιναν την ασφάλεια στα χαφ.

Ασφάλεια που εκμεταλλεύονταν στο φουλ οι Hazard, Pedro (ή Willian) και Diego Costa που είχαν την ευθύνη να δημιουργούν και να σκοράρουν.

Με αυτό το σύστημα οι μπλε έμοιαζαν με μια ομάδα που όταν αμυνόταν είχε μέχρι και 9 παίχτες πίσω από την μπάλα ενώ στην επίθεση έμοιαζε να επιτίθεται με 5 ακόμα και με 6 ποδοσφαιριστές.

Η έμπνευση του Conte, που απέδειξε πως εκτός από εξαιρετικός προπονητής τακτικά είναι και θαυμάσιος διαχειριστής των παικτών του (ίσως το σημαντικότερο προσόν ενός προπονητή) να αλλάξει το σύστημα ήταν που έφερε τις μεγάλες νίκες και την κατάκτηση του τίτλου. Ο θρίαμβος με 4-0 επι της Manchester United του Mourinho είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι έκανε ο Conte στην Chelsea.

https://www.youtube.com/watch?v=FCOg1bJoYUM

Τι ξεχώρισες από την Chelsea του Antonio Conte και ποια ήταν για ‘σένα η κορυφαία στιγμή του Ιταλού προπονητή; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending