fbpx

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν από τον Hitler!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από την αρχαιότητα μέχρι και τους Σύγχρονους, είναι συνώνυμο της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι γνωστό πως κατά την αρχαιότητα οποιαδήποτε πολεμική πράξη σταματούσε κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Αυτή η ειρηνική εικόνα των Αγώνων ταράχτηκε το 1936 όταν οι Ολυμπιακοί διοργανώθηκαν στο Βερολίνο. Ήταν μόλις 3 χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους Ναζί (η ανάθεση έγινε πριν μπει στην κυβέρνηση ο Hitler) με τον Γερμανό καγκελάριο να θεωρεί τους Αγώνες σαν την τέλεια ευκαιρία να παρουσιάσει μια ειρηνική, ανεκτική στους ξένους Γερμανία.

Εικόνα βέβαια που ήταν άκρως αντίθετη με την πραγματική εικόνα της χώρας!

Όλες οι αντι – εβραϊκές πινακίδες απομακρύνθηκαν, οι τσιγγάνοι Ρομά μαζεύτηκαν και στάληκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με την γερμανική κυβέρνηση να προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα ενός “καθαρού” Βερολίνου, σωστή αποτύπωσης της Αρείας Φυλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας, καθοδηγούμενη φυσικά από την κυβέρνηση, δεν επέτρεψε σε Εβραίους και τσιγγάνους να συμμετέχουν στους Αγώνες.

Έτσι, την 1η Αυγούστου 1936 ο Adolph Hitler κύρηξε την έναρξη των 11ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των Σύγχρονων Αγώνων πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία και τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία.

Γενικά, κατά την διάρκεια των Αγώνων η ναζιστική κυβέρνηση προσπάθησε να παραλληλίσει την εικόνα της Γερμανίας με αυτή της αρχαίας Ελλάδας. Έτσι κι αλλιώς για τους Ναζί το ιδανικό σώμα έπρεπε να είναι καλογυμνασμένο, αθλητικό για να μπορεί κάποιος να λογίζεται μέλος της Αρείας Φυλής.

Γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχαία αγάλματα σε μια προσπάθεια να θεωρηθεί η Αρεία Φυλή σαν ο απόγονος του αρχαίου, ελληνικού πνεύματος.

Και μπορεί η προπαγάνδα να πέτυχε ως ένα βαθμό αλλά το πρόσωπο των Αγώνων ήταν ο Αφροαμερικανός δρομέας Jesse Owens που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια και κατέρριψε 11 Ολυμπιακά ρεκόρ!

Μάλιστα λέγεται πως ο Hitler αρνήθηκε να συγχαρεί τον Owens λέγοντας πως “Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να ντρέπονται που αφήνουν Νέγρους να κερδίζουν μετάλλια για εκείνους. Δεν θα δώσω το χέρι μου σε αυτό τον Νέγρο…

Ήξερες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 χρησιμοποιήθηκαν από τον Hitler;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending