fbpx

Τι να κάνεις όταν περιμένεις τα αποτελέσματα των Α-Levels;

Η μέρα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων A-Levels, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του ακαδημαϊκού ημερολογίου.

Η πολυαναμενόμενη αυτή ημέρα έχει οριστεί στις 17 Αυγούστου 2017.

Πώς πρέπει να είναι η ψυχολογία σου;

Εκτός από το να είσαι ψύχραιμος την ημέρα των αποτελεσμάτων θα πρέπει να είσαι και προετοιμασμένος για την περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Ακόμη και στην περίπτωση που είσαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα, θα ήταν καλά να έχεις ένα σχέδιο Β.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το «Clearing», αφού σε περίπτωση που δεν πάρεις τους απαραίτητους βαθμούς και δεν εξασφαλίσεις θέση στο πανεπιστήμιο της πρώτης σου επιλογής (firm choice) θα πρέπει να μπεις σε αυτή τη διαδικασία.

Για να μπορείς να μπεις στο σύστημα αυτό θα πρέπει να εμπίπτεις στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Να μην έχεις καμία προσφορά (offer)  από πανεπιστήμιο
  • Να μην έχεις πάρει τους βαθμούς που σου ζήτησαν τα πανεπιστήμια για εξασφάλιση θέσης
  • Να έχεις απορρίψει θέση σε πανεπιστήμιο
  • Να έχεις αποστείλει την αίτησή της UCAS, μετά από τις 30 Ιουνίου που ήταν η τελευταία
    ημέρα υποβολής αιτήσεων

Μέσω του clearing θα έχεις ακόμη την δυνατότητα επιλογής σε διάφορα προγράμματα σε αρκετά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Πέρσι, για παράδειγμα, ο αριθμός των φοιτητών που βρήκαν θέση μέσω του συστήματος clearing ήταν 64,900 – αριθμός ρεκόρ.

H μέρα των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ αγχώδης και το να πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για εναλλακτικά  προγράμματα και πανεπιστήμια θα σας αγχώσει ακόμη περισσότερο και μέσω πίεσης δεν θα μπορέσετε να κάνετε τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές. Για αυτό θα ήταν πιο φρόνιμο να είχατε μια λίστα έτοιμη με πιθανά προγράμματα και πανεπιστήμια που θα σας ενδιαφέρουν.

1
Ξεκίνα με τις αρχικές επιλογές σου

Δεν χρειάζεται να αρχίσεις από την αρχή να ψάχνεις για νέα προγράμματα και πανεπιστήμια..

Έχεις ήδη κάνει αρκετή έρευνα καθώς ετοίμαζες την UCAS αίτηση γι’ αυτό κοίταξε ξανά τα πανεπιστήμια και προγράμματα που έβαλες στην αρχική σου UCAS.

Αυτά είναι πανεπιστήμια και προγράμματα που έχεις ερευνήσει στο παρελθόν και σκέφτηκες σοβαρά να σπουδάσεις εκεί – και το γεγονός ότι τα έχεις επιλέξει μέσω της UCAS, θα έχεις μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα πανεπιστήμια δεδομένου ότι φυσικά θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις ακόμη σε αυτά τα προγράμματα.

2
Σύντομη λίστα εναλλακτικών πανεπιστημίων

Πολλά πανεπιστήμια, ακόμη και αυτά που ανήκουν στα Russell Group, μπορεί να έχουν διαθέσιμες θέσεις σε προγράμματα τους μέσω του Clearing.

Δες τις ιστοσελίδες των πανεπιστήμιων που σε ενδιαφέρουν και κοίταξε τα προγράμματα που προσφέρουν μέσω του Clearing. Αρκετά πανεπιστήμια, από αρχές Ιουλίου, αναρίθμησαν στις ιστοσελίδες τους προγράμματα που είναι διαθέσιμα στο Clearing.

Θα υπάρξουν όμως και αλλά προγράμματα που θα προστεθούν αμέσως μετά τα αποτελέσματα των A Level και θα ανανεώνονται συνεχώς μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Ωστόσο τα προγράμματα που είναι ήδη διαθέσιμα, θα σου δώσουν μια πολύ καλή αρχή επιλογής εναλλακτικών προγραμμάτων και πανεπιστημίων.

Δημιούργησε μια λίστα με τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα που θα ενδιαφερόσουν σοβαρά να πας, να καταγράψεις τις ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές και βεβαιώσου ότι τους παρακολουθείς στο Twitter για τις διαθέσιμες θέσεις προγραμμάτων όταν έρθει η μέρα των αποτελεσμάτων.

3
Εξέτασε διαφορετικά αλλά παρόμοια μαθήματα

Αν και δεν είναι και το πιο ενδεδειγμένο να κάνεις στροφή 180 μοιρών στην κατεύθυνση σπουδών σου, δεν πρέπει να είσαι αρνητικός σε επιλογή κάποιου παρόμοιου προγράμματος που μπορεί να σε οδηγήσει και πάλι στην επαγγελματική κατεύθυνση που επιθυμείς.

Κάνε λίγο την προεργασία σας. Ο τίτλος σπουδών κάποιον πανεπιστήμιων μπορεί να μην είναι ο ίδιος με άλλων πανεπιστήμιων, αλλά στην ουσία κοιτάζοντας τα μαθήματα, θα δεις ότι είναι τα ίδια.

4
Η επιλογή για ένα χρόνο αποχής

Αν δεν είσαι σε θέση να κάνεις συμβιβασμούς στο πρόγραμμα ή στο πανεπιστήμιο της επιλογής σου, υπάρχει πάντα η επιλογή του ενός χρόνου αποχής, για να μπορέσεις να προετοιμαστείς ξανά για να παρακαθίσεις τις εξετάσεις, ή να προσπαθήσεις να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία στον τομέα που θέλεις να κτίσεις επαγγελματική καριέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να βεβαιωθείς πως ο εργασιακός αυτός τομέας είναι ο σωστός για ‘σένα.

Ακόμη ένα προτέρημα για το αν ακολουθήσεις την οδό της αποχής είναι πως σου δίνεται η δυνατότητα να μαζέψεις κάποια χρήματα για να είναι πιο άνετες οι σπουδές σου. Για κάποιους, μπορεί ο ένας χρόνος αποχής να μην είναι βοηθητικός από ψυχολογικής άποψης, γνωρίζοντας ότι οι φίλοι τους σπουδάζουν και αυτοί είναι στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι την δεύτερη φόρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι καλύτερα.

Εναλλακτικά, μια άλλη επιλογή είναι η κολλεγιακή μόρφωση. Υπάρχουν επαγγέλματα που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση που δεν προσφέρονται στα πανεπιστήμια, αλλά σε σχολές που δεν είναι τόσο απαιτητικές με τις βαθμολογίες.

Τέλος, ίσως απλά να χρειάζεσαι προετοιμασία πριν αρχίσεις την πανεπιστημιακή σου ζωή. Υπάρχουν αρκετά κολέγια στην Αγγλία που προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα στον τομέα των σπουδών σας και εγγυούνται εξασφάλιση θέσης στον πρώτο χρόνο σπουδών σε Βρετανικά πανεπιστήμια.

Αυτό βοηθάει επίσης με τη βελτίωση των αγγλικών, καθώς επίσης και με την προσαρμογή σε μια ξένη χώρα. Όταν θα αρχίσει το πτυχιακό θα είσαι ήδη προσαρμοσμένος.

Όμως το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και οι περιστάσεις διαφορετικές. Για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι αλλά να χειριστούμε την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα.

5
Εάν νιώθεις ότι τα πήγες καλυτέρα από τα αναμενόμενα

Υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός που θα πάρει ψηλότερους βαθμούς από αυτούς που ανέμεναν. Αυτοί θα μπορούσαν να μπουν στο σύστημα adjustment (προσαρμογή) για να μπουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο και πρόγραμμα.

Εάν είσαι ένας από αυτούς τους φοιτητές, θα πρέπει να επικοινωνήσεις απευθείας με τα πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου διότι οι θέσεις αυτές δεν θα διαφημιστούν πουθενά.

Καλή επιτυχία στα αποτελέσματα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending