fbpx

Εκπαιδευτής του προγράμματος AAT μας εξήγησε την αναγκαιότητα του στους Λογιστές!

Σε πρόσφατη συνάντηση μας με τον κ. Μάριο Μόρτη, συζητήσαμε πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι το ΑΑΤ – Association of Accounting Technicians – ο νέος επαγγελματικός τίτλος τεχνικών λογιστών.

Ο ίδιος μας εξήγησε όσα χρειάζεται να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι Λογιστές, πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών. Το ΑΑΤ (Association of Accounting Technicians) Qualification είναι ένας επαγγελματικός τίτλος για τεχνικούς λογιστές.

Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Λογιστών (AAT) αποτελεί το μεγαλύτερο σύνδεσμο τεχνικών λογιστών ανά τον κόσμο, με περισσότερα από 140,000 μέλη, με 70,000 φοιτητές στη διαδικασία να γίνουν μέλη και με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία ή πρότερες σπουδές, καθώς ο επαγγελματικός αυτός τίτλος απευθύνεται τόσο σε καθιερωμένους επαγγελματίες, όσο και σε απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης.

Ως ινστιτούτο προσπαθούν με την κατάλληλη προετοιμασία των φοιτητών, να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

Ο εταίρος εκπαίδευσης του ΑΑΤ στην Κύπρο είναι το European Institute of Management and Finance – EIMF (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης και Χρηματοοικονομικών), ένας από τους πιο εξειδικευμένους φορείς εκπαίδευσης για τον Χρηματοοικονομικό και Επαγγελματικό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Μάθε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ!


Δες όσα συζητήσαμε στη συνέντευξή μας πιο κάτω:

 

Γεια σας κ. Μάριε. Αρχικά, θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να αποκτήσει κάποιος Λογιστής την πιστοποίηση Association Accounting Technicians (AAT);


Γεια σας. Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το νέο επαγγελματικό τίτλο που προσφέρουμε.

Ας υποθέσουμε ότι η λογιστική διαδικασία είναι μια πυραμίδα. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι λεγόμενοι bookkeepers, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να συλλέξουν όλα τα οικονομικά, και μη στοιχεία από τα διάφορα τμήματα της εταιρείας (π.χ. τμήμα παραγωγής, τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, κ.ά.) και τα εισάγουν σε μία βάση δεδομένων, που δεν είναι άλλη από ένα λογιστικό πρόγραμμα.

Στο μέσο της πυραμίδας βρίσκονται οι λογιστές, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα θα ετοιμάσουν διάφορες αναφορές, που θα χρησιμοποιηθούν είτε εντός της εταιρείας (π.χ. από τη διοίκηση), είτε εκτός εταιρείας (π.χ. από επενδυτές, το κράτος, ή τις τράπεζες).

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι εγκεκριμένοι λογιστές (ACCA, ACA), οι οποίοι θα ελέγξουν την ορθότητα της όλης διαδικασίας. Έπειτα, θα ακολουθεί η δημοσίευση των αναφορών, με βάση τις οποίες θα ληφθούν οικονομικές αποφάσεις.

Οι τεχνικοί λογιστές (ΑΑΤ) τοποθετούνται στη μέση αυτής της πυραμίδας. Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Λογιστών θέλοντας να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του θα αποκτήσουν όλα τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για το σημαντικό αυτό κομμάτι της λογιστικής διαδικασίας.

Η απόκτηση του ΑΑΤ είναι σημαντική για πολλούς λόγους:

  • Αρχικά με την πιστοποίηση αυτή αποκτά κάποιος εξειδικευμένες τεχνικές ικανότητες, που θα του προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Η ποιότητα στην εργασία, που αποκτάται με την κατάλληλη εκπαίδευση, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας
  • Πρόκειται για έναν επαγγελματικό τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες αποκτούν εξειδικευμένες πρακτικές ικανότητες που συνδυάζονται με την έκθεση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, αφού απαιτείται η παράλληλη απόκτηση επαγγελματικής πείρας στον τομέα της λογιστικής. Συνδυάζει δηλαδή τη γνώση από την αίθουσα διδασκαλίας με την εμπειρία στην πραγματική εργασία
  • Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέλη του μεγαλύτερου συνδέσμου τεχνικών λογιστών στον κόσμο σήμερα.
  • Το ΑΑΤ μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω σπουδές. Το ΑΑΤ συνεργάζεται με Βρετανικά πανεπιστήμια δίνοντας την δυνατότητα στους αποφοίτους του να ενταχθούν σε αυτά είτε κατευθείαν στο δεύτερο έτος ή στο δεύτερο εξάμηνο σπουδών. Επίσης, η κατοχή του τίτλου ΑΑΤ προσφέρει μέχρι και 7 εξαιρέσεις για τους τίτλους ACCA και ICAEW.
  • Τέλος, η κυπριακή αγορά έχει ανάγκη από εξειδικευμένους τεχνικούς λογιστές. Ως ινστιτούτο ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή με εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λογιστικής, οι οποίοι στην πλειονότητα τους μας αναφέρουν την ανάγκη για κατάλληλα καταρτισμένους τεχνικούς λογιστές.

Στόχος και προσήλωση του ΑΑΤ είναι να δίνει όλες εκείνες τις τεχνικές δεξιότητες στους ανθρώπους που το επιλέγουν ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο τα καθήκοντα του τεχνικού λογιστή.

Αυτό γίνεται εφικτό με ένα προσεκτικά δομημένο εκπαιδευτικό υλικό και με μαθήματα που περιλαμβάνουν πραγματικά σενάρια περιπτώσεων.

Ποιες είναι οι προοπτικές εργοδότησης ατόμων που κατέχουν την πιστοποίηση ΑΑΤ; Σε ποιες θέσεις θα μπορούν να εργοδοτηθούν πιο εύκολα;

Οι προοπτικές εργοδότησης είναι τεράστιες για τους φοιτητές και αποφοίτους του ΑΑΤ. Το European Institute of Management and Finance εντόπισε ένα κενό στην κυπριακή αγορά. Το κενό αυτό αφορά τους τεχνικούς λογιστές και στον τρόπο που τα καθήκοντα τους εκτελούνται μέχρι στιγμής. Τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται από τους ορκωτούς λογιστές (ACCA, ICAEW), οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε εκπαιδεύονται προς ολοκλήρωση τους.

Λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης που προσφέρουμε, ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή με εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σε συζητήσεις μαζί τους για το νέο μας πρόγραμμα, έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον, τόσο για τους υφιστάμενους φοιτητές μας, όσο και για τους μελλοντικούς απόφοιτους μας. Εντόπισαν και οι ίδιοι την υπερπροσφορά που υπάρχει στην κυπριακή αγορά από ορκωτούς λογιστές και τη σοβαρή έλλειψη τεχνικών εξειδικευμένων λογιστών.

Επίσης, οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα και δεν είναι άλλο από το υψηλό ποσοστό αλλαγής προσωπικού, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ορκωτών λογιστών, που εκπαιδεύονται σε αυτές τις εταιρείες, με την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους αποχωρούν για να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις ή να ανοίξουν το δικό τους γραφείο.

Το ΑΑΤ έρχεται να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Αρκετοί από τους κατόχους του τίτλου ΑΑΤ αυτή τη στιγμή κατέχουν σημαντικές θέσεις σε εταιρείες του κλάδου ή εργάζονται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους ή έχουν τα δικά τους γραφεία που εξειδικεύονται αποκλειστικά στις λογιστικές υπηρεσίες.

Πέραν του ενδιαφέροντος από την αγορά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Π.χ. μια κλινική εργοδοτεί εξειδικευμένους γιατρούς σε συγκεκριμένες ασθένειες. Η εξειδίκευση θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών τους σε συγκεκριμένους τομείς και κατ’ επέκταση τον κύκλο εργασιών τους.

Όσο πιο εξειδικευμένος είναι ένας επαγγελματίας στον τομέα του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Το ΑΑΤ προσφέρει μια τέτοια εξειδίκευση στους συμμετέχοντες του. Μια εξειδίκευση που οι εργοδότες του κλάδου επιζητούν καθώς γνωρίζουν ότι είναι μια παράμετρος που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αποδοτικότητα τους.

Οι απόφοιτοι του ΑΑΤ μπορούν να ενταχθούν σε ένα λογιστήριο μια εταιρείας ή να γίνουν μέλη ενός λογιστικού γραφείου και να εργαστούν σε διάφορα τμήματα ενός λογιστηρίου. Μπορούν ακόμη και να φτάσουν σε θέσεις όπως αυτή του διευθυντή ενός λογιστηρίου, του διευθυντή φορολογικών θεμάτων, του διευθυντή μισθοδοσίας, του υπεύθυνος λογιστικών εγγραφών και του υπεύθυνου πληρωμών.

Με ποιους τρόπους παρακολούθησης μπορεί να διευθετηθεί το συγκεκριμένο course; Υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως σπουδής;

Το European Institute of Management and Finance παρέχει την εκπαίδευση του συγκεκριμένου προγράμματος με 2 τρόπους.

Ο 1ος τρόπος είναι οι ζωντανές παρουσιάσεις στην αίθουσα διδασκαλίας. Η διάρκεια των μαθημάτων στην αίθουσα διδασκαλίας, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα Guided Learning Hours, όπως αυτά καθορίζονται από το σύνδεσμο τεχνικών λογιστών.

Ο τρόπος διδασκαλίας που εφαρμόζουμε στο Ινστιτούτο μας προσπαθεί να εξασφαλίσει την κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Αυτό γίνεται εφικτό με παρουσιάσεις στην αίθουσα, με μελέτη πραγματικών περιπτώσεων, με πρακτικά σενάρια (case studies), με την επίλυση ασκήσεων και την ενθάρρυνση συζήτηση ίδιων εμπειριών με τους συμμετέχοντες και την προσπάθεια επίλυσης πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην εργασία τους. Επίσης, για κάθε τμήμα οργανώνεται μία ομάδα συνομιλίας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτές, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Φιλοσοφία του Ινστιτούτου είναι να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους μαθητές του.

Ο 2ος τρόπος είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτό γίνεται μέσω του διαδικτύου, όπου οι συμμετέχοντες στην ουσία αγοράζουν το οπτικοακουστικό και γραπτό υλικό, που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν στις εξετάσεις των μαθημάτων. Το οπτικοακουστικό υλικό είναι στην ουσία βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις των μαθημάτων με την ίδια δομή των ζωντανών παρουσιάσεων στην αίθουσα διδασκαλίας. Οι φοιτητές έχουν τη συνεχή στήριξη των εκπαιδευτών, όπως επίσης και το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα επαναληπτικά μαθήματα, εάν το επιθυμούν.

Όσον αφορά τις εξετάσεις των μαθημάτων του προγράμματος διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο και για τις 2 περιπτώσεις. Όλοι οι φοιτητές έχουν την υποχρέωση να παρακαθήσουν στις εξετάσεις στο εξεταστικό μας κέντρο στη Λευκωσία. Γίνονται βέβαια διευθετήσεις για τη δημιουργία ενός ακόμη εξεταστικού κέντρου στη Λεμεσό.

Με βάση την εμπειρία σας, πώς αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο course όσοι το παρακολούθησαν κοντά σας; Αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις;

Το πρόγραμμα εισήχθη στην κυπριακή αγορά πριν από ένα χρόνο. Δημιουργήσαμε τα πρώτα μας τμήματα με μικρό αριθμό φοιτητών, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα στη διδασκαλία μας. Οι υφιστάμενοι φοιτητές μας στην πλειοψηφία τους κατέχουν θέσεις εργασίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών.

Βρήκαν το πρόγραμμα μας αρκετά ενδιαφέρον και χρήσιμο, καθώς τους βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην απόδοση τους στην εργασία τους. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ήταν έτοιμοι την επόμενη μέρα να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα θέματα της εργασίας τους.

Το τι διδάσκεται στο πρόγραμμα είναι αρκετά κοντά στις πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι φοιτητές ανέφεραν πως η δομή του μαθήματος και ο τρόπος διδασκαλίας συνείσφεραν σε σημαντικό βαθμό στην επιτυχία τους. Το υλικό που τους παρείχαμε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητικό για να μπορέσουν να κατανοήσουν το κάθε μάθημα. Επίσης, οι σχετικές με το θέμα του εκάστοτε μαθήματος μελέτες περίπτωσης (case studies) ενίσχυσαν την κατανόηση του υλικού.

Επίσης, οι φοιτητές είναι ικανοποιημένοι με την ευελιξία του προγράμματος. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των μαθημάτων δεν έχουν προκαθορισμένες ημερομηνίες διεξαγωγής, αλλά εξαρτώνται από τον ίδιο το φοιτητή. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων ενός μαθήματος, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει πότε επιθυμεί να παρακαθίσει στην εξέταση.

Επίσης, οι εξετάσεις δεν είναι απαραίτητα ομαδικές. Ένας φοιτητής μπορεί να παρακαθίσει ατομικά την εξέτασή του. Εμείς βέβαια ως Ινστιτούτο συμβουλεύουμε και παροτρύνουμε τους μαθητές μας να παρακάθονται στις εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Οι φοιτητές μας δυσκολεύονται να διαχειριστούν το κομμάτι αυτό. Η μη ύπαρξη μιας προθεσμίας δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις θετική. Μερικοί άφησαν αρκετό χρόνο να μεσολαβήσει μεταξύ των διαλέξεων και των εξετάσεων τους και αυτό τους επηρέασε (αλλά δεν τους κόστισε) στην απόδοση τους στην εξέταση. Βέβαια είναι κάτι ελεγχόμενο και αντιμετωπίσιμο.

Οι μέχρι στιγμής απαιτήσεις των φοιτητών μας περιορίστηκαν στο ωράριο διεξαγωγής των μαθημάτων. Επειδή τα μαθήματα ήταν απογευματινά οι φοιτητές παρουσίαζαν δυσκολίες στο να αφομοιώσουν την ύλη σε ικανοποιητικό βαθμό, εξαιτίας του ότι εργάζονταν τις προηγούμενες ώρες. Το λάβαμε υπόψη και αυτή την χρονιά αναπροσαρμόσαμε το πρόγραμμα μας με τέτοιο τρόπο που να ελαχιστοποιείται το πρόβλημα αυτό.

Η ανταπόκριση των υφιστάμενων φοιτητών κατά την πρώτη αυτή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά ενθαρρυντική, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα και απαιτήσεις. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την αξιολόγηση του προγράμματος, που διεξήχθη τόσο από το σύνδεσμο του ΑΑΤ, όσο και από το ίδιο το Ινστιτούτο, κατά την οποία τα σχόλια των φοιτητών μας ήταν θετικά.

Μέχρι στιγμής το ποσοστό επιτυχίας των φοιτητών μας στις εξετάσεις φτάνει το 96%, ποσοστό αρκετά υψηλό. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχαζόμαστε, αφού η φιλοσοφία μας είναι να μελετούμε και να ψάχνουμε τρόπους συνεχούς βελτίωσης και αύξησης της ποιότητας των υπηρεσιών μας ως Ινστιτούτο

Τέλος, τι θα συμβουλεύατε ένα Λογιστή που θέλει να ανελιχθεί στον κλάδο του; Τι χρειάζεται να κάνει σχετικά με το AAT αλλά και αργότερα στη μελλοντική του καριέρα;

Αρχικά, θα συμβούλευα έναν Λογιστή ώστε να να ανελιχθεί στον κλάδο του, να μη δέχεται απλά τις πληροφορίες που του δίνονται – να ψάχνει, αλλά να ενημερώνεται συνεχώς και να προσπαθεί να μαθαίνει στο μέγιστο δυνατό από την εμπειρία των εκπαιδευτών του ή ανωτέρων του.

Το στάδιο της εκπαίδευσης είναι το σημαντικότερο, γιατί είναι αυτό που θα δώσει στο μελλοντικό λογιστή τις ικανότητες και τα εφόδια που χρειάζεται για να μπορέσει να ενταχθεί και να ανελιχθεί στον κλάδο.

Μια άλλη συμβουλή που θα έδινα είναι να μην επαναπαύεται στη θέση που κατέχει, να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει συνεχώς ερωτήσεις.

Είναι σημαντικό όταν του ανατεθεί ένα έργο να κάνει τις σωστές ερωτήσεις, να ψάχνει τις κατάλληλες λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν πάντα εντός των κανονιστικών πλαισίων, και να έχει την απαιτούμενη συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση για την δουλειά του.

Η πληροφόρηση και η ενημέρωση είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της δουλειάς μας. Η γνώση είναι σαν το δέντρο, όσο το ποτίζεις τόσο μεγαλώνει, εάν όμως το αφήσεις θα ξεραθεί. Αυτό γίνεται ακόμα σημαντικότερο στον τομέα των χρηματοοικονομικών, όπου οι κανόνες συνεχώς αλλάζουν, οι πληροφορίες μεταβάλλονται συνεχώς, και νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για να μεταβάλλουν αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζαμε.

Τέλος, η σημαντικότερη για μένα συμβουλή είναι η επαγγελματική συμπεριφορά που πρέπει να έχει στην εκτέλεση των καθηκόντων του ένας λογιστής. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών. Το πρόσκαιρο κέρδος δεν έχει καμία ουσία και καμιά διάρκεια, και το μόνο που προκαλεί είναι προβλήματα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο ηθικός τρόπος σκέψης είναι ο δρόμος που θα μας κάνει καλύτερους επαγγελματίες.

Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες, και ιδιαίτερα οι νέοι επαγγελματίες του τομέα, να συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο – δεν εννοώ μόνο να ενεργούν στο πλαίσιο των διάφορων κωδικών δεοντολογίας που ισχύουν, αλλά και στον τρόπο σκέψης τους.

Ευχαριστούμε τον κ. Μάριο Μόρτη για όσα μας εξήγησε για την πιστοποίηση AAT στο European Institute of Management and Finance – EIMF!

Μάθε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending