fbpx

Η Χριστίνα μοιράστηκε μαζί μας την πρόσφατη εμπειρία της σε Διεθνές Συνέδριο!

Σίγουρα η συμμετοχή και παρακολούθηση ενός Διεθνούς Συνεδρίου, είναι μία αξέχαστη εμπειρία στον καθένα. Ειδικά αν το συνέδριο περιλαμβάνει θέμα που έχεις ασχοληθεί και αφιερώσει κόπο και χρόνο στις σπουδές σου.

Η Χριστίνα Γιανναπή είναι ένα σχετικό παράδειγμα που έζησε την πιο πάνω εμπειρία. Κατάγεται από τη Λευκωσία και συμμετείχε πρόσφατα στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Mελέτη της Aνάπτυξης της Γλώσσας» στη Γαλλία. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με κατεύθυνση στην Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία.

Κατέχει, επίσης, μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στην Αναπτυξιακή Γλωσσολογία από το τμήμα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Εκτός από τη γλωσσολογία, λατρεύει τα ταξίδια, το θέατρο και δηλώνει αιώνια συλλέκτης στιγμών.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε στη συνέντευξη μας:

 

Γεια σου Χριστίνα. Αρχικά, θέλεις να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Mελέτη της Aνάπτυξης της Γλώσσας»; Με ποια αφορμή συμμετείχες εκεί;

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Λυών της Γαλλίας, μεταξύ 17-21 Ιουλίου και συγκέντρωσε 700 νέους επιστήμονες από κάθε γωνιά της Γης. Παρουσίασαν τις ερευνητικές τους καινοτομίες γύρω από το θέμα της Γλώσσας και της γλωσσικής κατάκτησης, τόσο σε παιδιά με τυπική ανάπτυξη, όσο και σε παιδιά με γλωσσικές διαταραχές.

Είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Κύπρο μας, μιας και ήμουν η μοναδική ερευνήτρια που παρουσίασα μελέτη που αφορούσε την κυπριακή-ελληνική ποικιλία.

Αφορμή για τη συμμετοχή μου αποτέλεσε η μεταπτυχιακή εργασία που εκπόνησα κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στο Εδιμβούργο. Συγκεκριμένα, εξέτασα τις γραμματικές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό, ηλικίας 5-9 ετών στην κυπριακή-ελληνική.

Το αποτέλεσμα της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν και αυτό που μου έδωσε το χαρτί για τη συμμετοχή μου στο συνέδριο μιας. Όπως φάνηκε μέσα από την έρευνα που διεξήγαγα, τα παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα γλωσσολογικά προβλήματα τα οποία δεν είχαν εξεταστεί στο παρελθόν.

Αξίζει να αναφερθώ στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, που με την στήριξή του, μέσω των Πρωτοβουλιών Νέων, κατάφερα να πραγματοποιήσω μια από τις μεγαλύτερές μου επιθυμίες, αλλά και να συναντηθώ με κορυφαίους γλωσσολόγους ερευνητές. Διευρύνθηκε έτσι τόσο η ερευνητική μου πορεία, όσο και οι μελλοντικές -πιθανές- διεπιστημονικές μου συνεργασίες.

Πώς σχετίζονται οι σπουδές σου με τη συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο συνέδριο;

Η μεταπτυχιακή μου εργασία, και κατ’ επέκταση το καινοτόμο αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγα, στάθηκαν ο κύριος λόγος για τη συμμετοχή μου στο επιστημονικό συνέδριο για την ανάπτυξη της γλώσσας.

Το ενδιαφέρον μου, όμως, για τη μη-τυπική ανάπτυξη της γλώσσας ξεκίνησε ήδη από τις προπτυχιακές μου σπουδές στη Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αργότερα, κι όταν πια ήμουν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τις Μεταπτυχιακές μου σπουδές, εστίασα την έρευνά μου στη μη-τυπική ανάπτυξη της γλώσσας.

Συγκεκριμένα, ήθελα να δώσω έμφαση στην κυπριακή-ελληνική γλώσσα, και από τότε συνεχίζω να ασχολούμαι με τα άτομα με Αυτισμό.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία/στιγμή που συγκράτησες από την προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωση του συνεδρίου;

Θα μου μείνουν αξέχαστες όλες εκείνες οι ώρες προετοιμασίας και έρευνας σε στατιστικά προγράμματα και εντολές, παρέα πάντα με τον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή, αλλά και όλα εκείνα τα ατέλειωτα skype calls με τη μέντορά μου Δρ. Βίκυ Χονδρογιάννη, την οποία και ευχαριστώ θερμά για όλη την αφοσίωση, βοήθεια και εμπιστοσύνη που έδειξε στην έρευνά μου.

Αξέχαστη παραμένει και η γραφιστική επιμέλεια της επιστημονικής αφίσας που παρουσίασα, την οποία δεν θα είχα εάν η γραφίστρια κα. Κωνσταντίνα Γιανναπή δεν επένδυε ώρες δημιουργίας σε αυτήν.

Βέβαια, ο ενθουσιασμός μου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Για πρώτη φορά θα είχα αυτή την τόσο σημαντική ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου μπροστά σε ερευνητές, τους οποίους το έργο είτε μελετούσα μέχρι τώρα, είτε θαύμαζα για τα επιστημονικά τους ευρήματα.

Παράλληλα και αναπόφευκτα υπήρχε και το αίσθημα του άγχους για το άγνωστο και το καινούριο που θα είχα να αντιμετωπίσω. Παρόλο που συμμετείχα και στο παρελθόν σε ακαδημαϊκά συνέδρια, εντούτοις δεν έτυχε ποτέ να συμμετάσχω σε αντίστοιχο ερευνητικό διεθνές συνέδριο στο οποίο μετατρέπεις την έρευνά σου σε ερευνητική αφίσα και καλείσαι να την παρουσιάσεις.

Σκέψεις όπως πόσος κόσμος θα μου μιλούσε; Θα ενδιέφερε άραγε η έρευνά μου; Οι ακαδημαϊκοί θα έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα μου; Και πολλές άλλες τριγυρνούσαν μέσα στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Από όλη αυτή την εμπειρία, όμως, θα κρατήσω ως το πιο σημαντικό κομμάτι εξέλιξης μου την παρουσίαση της αφίσας μου σε όλο αυτόν τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο, που αποτελούνταν από ερευνητές με τόσο διαφορετικά ερεθίσματα, αντιλήψεις και γνώσεις, οι οποίοι αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους για να μου δώσουν τα σχόλιά τους και την ανατροφοδότησή τους.

Γιατί θεωρείς πως το θέμα της διπλωματικής σου άξιζε να μοιραστεί και στο διεθνές συνέδριο; Πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει κατά πολύ η προσέγγιση των εκπαιδευτικών στον συγκεκριμένο τομέα;

Το θέμα της μεταπτυχιακής μου εργασίας όπως προανέφερα είναι ένα θέμα που πρώτη φορά εξετάζεται σε παιδάκια με αυτισμό, τα οποία είναι φυσικοί ομιλητές της κυπριακής-ελληνικής.

Έτσι, όπως και σε κάθε γλώσσα, διάλεκτο ή ποικιλία, ό,τι νέο προκύπτει μέσα από έρευνες που μπορεί να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει με τη γλωσσική έρευνα, καλό είναι να γνωστοποιείται. Αυτός ήταν και ο σκοπός της συμμετοχής μου στο συνέδριο, πέραν του να παρακολουθήσω διάφορα σεμινάρια, ομιλίες και εργαστήρια.

Σε ότι αφορά την προσέγγιση των εκπαιδευτικών, δεν πρέπει αλλά ΟΦΕΙΛΕΙ να αλλάξει στον συγκεκριμένο τομέα. Και με τον συγκεκριμένο τομέα εννοώ την προσέγγιση στις γλωσσικές διαταραχές ή οποιεσδήποτε άλλες διαταραχές όπως π.χ. κοινωνικές, αναπτυξιακές.

Οι δάσκαλοι/καθηγητές οφείλουν να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται περεταίρω στα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται με τον πιο ωφέλιμο τρόπο τους μαθητές τους και τις τυχόν δυσκολίες τους ή -γιατί όχι- και τα χαρίσματα τους.

Τέλος, τι θα συμβούλευες αντίστοιχα τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν σε μεγαλύτερο βάθος με κοινωνικά θέματα; Θεωρείς πως υπάρχουν δυνατότητες αλλαγής, μέσω της συμμετοχής των Κυπρίων σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια;

Θα ήθελα να παροτρύνω τους νέους που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία, να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθειά τους και στον αγώνα που καταβάλλουν, να μη διστάζουν να παίρνουν το ρίσκο και να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχα συνέδρια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την έρευνά τους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα ερευνητικά διεθνή συνέδρια χρειάζονται τους Κύπριους νέους επιστήμονες και αντίστροφα οι Κύπριοι νέοι επιστήμονες έχουν πολλά να πάρουν από τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους συνέδρια.

Θεωρώ ότι δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή για να φέρει την αλλαγή στη χώρα μας, αλλά σίγουρα έχει καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια της θέλησης για αλλαγή. Θα συμβούλευα τον κάθε νέο και νέα της χώρας μας να ασχολείται με τα κοινωνικά θέματα, είτε εθελοντικά, είτε μέσω της συμμετοχής του σε παρόμοιου τύπου συνέδρια, είτε ανήκει στο χώρο της έρευνας, είτε όχι.

Οι νέοι είναι η αλλαγή – αρκεί να το πιστέψουν!

Ευχαριστούμε τη Χριστίνα για όσα μας είπε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending