5 κυπριακά σωματεία που δεν έχουν ποδοσφαιρικό τμήμα!

Vassos Kyriacou
Sports Journalist
karavas.org.cy

Κακά τα ψέματα, στην Κύπρο όσο και αν μας αρέσει ο αθλητισμός γενικότερα, θεωρούμαστε και είμαστε φούρποι. Ασχολούμαστε κυρίως με το ποδόσφαιρο δηλαδή. Μιλάμε για το ποδόσφαιρο, γράφουμε για το ποδόσφαιρο, προωθούμε το ποδόσφαιρο, ζούμε και αναπνέουμε γι’ αυτό.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και αρκετοί από ‘μάς που αποφάσισαν να αφοσιωθούν αλλού, είτε αυτό είναι η καλαθόσφαιρα, η πετόσφαιρα ή το χάτνμπολ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο σωματεία που δεν έχουν ποδοσφαιρική ομάδα είτε επειδή από την αρχή αφιέρωσαν την ενέργεια τους αλλού ή επειδή σε μια φάση της ιστορίας τους έπρεπε να την διαλύσουν.

Μαζέψαμε 5 τέτοια σωματεία και σου τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Δες ποια είναι (και αν έχεις υπόψην σου και εσύ κάποιο άλλο άφησε ένα comment με το όνομα του):

 

1ΘΟΪ Αυγόρου

goal.philenews.com

Το πλήρες όνομα του σωματείου είναι Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα (ΘΟΪ)  Άγιος Γεώργιος Αυγόρου και ιδρύθηκε το 1954. Το σωματείο με έδρα το χωριό στην επαρχία Αμμοχώστου διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα μέχρι και το 2016 που ανέστειλε την λειτουργία του.

Πιο γνωστό είναι βεβαίως για την γυναικεία πετοσφαιρική του ομάδα. Συμμετέχει στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της ΚΟΠΕ έχοντας ως χρώματα το μπλε και το άσπρο.

2Παφιακός

eprovoli.com

Ο Παφιακός Σύλλογος Αθλοπαιδιών ιδρύθηκε το 1979 και έχει ως χρώματα το μπλε και το άσπρο. Διατηρεί τμήμα πετόσφαιρας ανδρών όπου είναι εκ των μόνιμων πρωταγωνιστών.

Μετρά 3 κατακτήσεις πρωταθλημάτων (1992, 2004, 2006) και άλλες 4 κατακτήσεις κυπέλλων με την τελευταία να είναι φέτος (1997, 2004, 2008, 2017).

Έδρα του είναι η κλειστή αίθουσα “Αφροδίτη” χωρητικότητας 2,500 χιλιάδων θέσεων.

3ΕΘΑ Έγκωμης

Η ΕΘΑ δημιουργήθηκε το 1942 από την ενοποίηση των σωματείων Αναγέννηση και Θύελλα. Από εκεί προέρχεται και το όνομα της ομάδας (Ένωσις Θυέλλης Αναγεννήσεως) και έχει ως έδρα το προάστιο της Έγκωμης στη Λευκωσία.

Παλαιότερα διέθετε ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και ομάδα στίβου που πλέον όμως δεν υπάρχουν.  Πιο γνωστή έγινε η ΕΘΑ για τα τμήματα καλαθόσφαιρας της σε άντρες και γυναίκες που ιδρύθηκαν το 1969. Στους άντρες κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2011, 2012) και 3 κύπελλα (2011, 2013, 2015) ενώ στις γυναίκες μετρά 1 πρωτάθλημα το 1992.

Τα χρώματα της είναι το κίτρινο και το μαύρο ενώ διατηρεί επίσης τμήματα τοξοβολίας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

4Ολυμπιάδα Νεάπολης

facebook.com/georgesteph

Η Ένωσις Νέων Νεαπόλεως Κωνσταντίας “Η Ολυμπιάς”, όπως είναι το πλήρες όνομα του προσφυγικού σωματείου, ιδρύθηκε το 1951. Από το 1974 και την κατάληψη της Νεάπολης από τους Τούρκους εδρεύει στους Άγιους Ομολογητές στη Λευκωσία.

Πιο γνωστή έγινε για τα τμήματα πετόσφαιρας της σε άντρες και γυναίκες. Το αντρικό τμήμα που ιδρύθηκε το 1974, έχει αρκετές συμμετοχές στην Α΄Κατηγορία και 5 πρωταθλήματα Β’ Κατηγορίας.

Το γυναικείο τμήμα ιδρύθηκε το 1976 και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1992.

Το σωματείο, που έχει ως χρώματα το μαύρο και το άσπρο διατηρούσε στο παρελθόν και τμήμα καλαθόσφαιρας γυναικών (με αρκετές διακρίσεις) και ομάδα ποδοσφαίρου.

5ΑΕΚ Καραβά

kerkida.net

Η Αθλητική Ένωση Καραβά ιδρύθηκε το 1957 έχοντας τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στίβου και πετόσφαιρας. Η τουρκική εισβολή όμως του 1974 έκανε την ομάδα της επαρχίας Κερύνειας προσφυγική με αποτέλεσμα η ομάδα να μην μπορεί να συντηρηθεί.

Έτσι αποφάσισε να αγωνίζεται σαν μια ομάδα μαζί με την ΠΑΕΚ Κερύνειας. Ως ΠΑΕΚ/ΑΕΚ συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ ως το 1977 ενώθηκαν δημιουργώντας την ΠΑΕΕΚ.

Το 1999, ωστόσο, η ΑΕΚ Καραβά επαναλειτούργησε σαν ΑΕΚ Καραβά Λάμπουσα με τμήμα πετόσφαιρας στη Λεμεσό. Θεωρείται μάλιστα από τους πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημα αφού έχει κατακτήσει 1 πρωτάθλημα (2012), 3 κύπελλα ( 2010, 2013, 2015).

Ήξερες πως αυτά τα σωματεία δεν έχουν, για διάφορους λόγους, ποδοσφαιρικό τμήμα;