fbpx

5 τεχνικοί διευθυντές στην Κύπρο που δεν θα ξεχάσει κανείς!

Η δεκαετία του 2010 σήμανε ουσιαστικά και την εισαγωγή του όρου “τεχνικός διευθυντής” στο ποδόσφαιρο μας. Από τότε σε αρκετές ομάδες έχει απλά τυπικό ρόλο, σε άλλες πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από οποιονδήποτε άλλο στο ποδοσφαιρικό τμήμα ενώ υπήρξαν και παραδείγματα όπου ο τεχνικός διευθυντής υπήρξε το δεξί χέρι του προπονητή σε μια ομάδα μας.

Ανάμεσα στους πολλούς όμως υπήρξαν μερικοί που θα μείνουν αξέχαστοι είτε επειδή πραγματικά άφησαν πίσω τους έργο ή επειδή σαν προσωπικότητες ήταν κάτι το διαφορετικό στο ποδόσφαιρο μας.

Εμείς μαζέψαμε 5 από αυτούς και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι (και θυμήσου μαζί μας τι έκαναν στην Κύπρο): 

 

1
Jordi Cruyff

Ο πρώτος διδάξας και η απόλυτη προσωποποίηση του τεχνικού διευθυντή στην Κύπρο αφού η παρουσία του στην ΑΕΚ Λάρνακας ανάγκασε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πολλές ομάδες να ακολουθήσουν το μοντέλο των κιτρινοπράσινων.

Γιος του τεράστιου Johan Cruyff, δεν έφτασε ποτέ το επίπεδο του πατέρα του φρόντισε όμως να γίνει γνωστός ως τεχνικός διευθυντής. Τερμάτισε την καριέρα του το 2010 σαν ποδοσφαιριστής – τεχνικός διευθυντής της Valletta στη Μάλτα πριν κατηφορίσει στο νησί μας και την Λάρνακα.

Έμεινε για 2 χρόνια στους Σκαλιώτες έχοντας την απόλυτη εξουσία στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Προσλήψεις και απολύσεις προπονητών και ποδοσφαιριστών ήταν αποκλειστική ευθύνη του Ολλανδού που έβαλε τις βάσεις για την ανοδική πορεία της ΑΕΚ.

2
Rui Junior

Εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο ο Πορτογάλος, πρώτα ως ποδοσφαιριστής και μετά ως τεχνικός διευθυντής – σκάουτερ, φρόντισε να αφήσει την σφραγίδα του στην ΑΕΛ. Στενότατος συνεργάτης του Πάμπου Χριστοδούλου από την κοινή τους θητεία στην Δόξα είναι σχεδόν πάντα μαζί από τότε.

Ο Junior είναι υπεύθυνος για την κάθοδο στην Κύπρο παιχταράδων όπως ο Dede, ο Bebe και ο Vouho με το πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12 και την κατάκτηση του από την λεμεσιανή ομάδα να πιστώνεται και στο εξαιρετικό σκάουτιγκ του Rui Junior.

Από το καλοκαίρι ανέλαβε χρέη αρχισκάουτερ στην Ομόνοια, ενώνοντας έτσι ξανά τις δυνάμεις του με τον Πάμπο Χριστοδούλου.

3
Ted Van Leeuwen

Σε αντίθεση με τους 2 πρώτους της λίστας αυτής, ο Ολλανδός πρώην τεχνικός διευθυντής της Ανόρθωσης έφυγε από την Κύπρο αφήνοντας μάλλον αρνητικές εντυπώσεις. Ήρθε στην Κυρία το καλοκαίρι του 2014 και η αλήθεια είναι πως στο αγωνιστικό κομμάτι μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος.

Οι περισσότερες μεταγραφές που έκανε βοήθησαν την ομάδα της Αμμοχώστου ενώ οι εκθέσεις του, όπου παρουσίαζε τα αποκτήματα της Κυρίας, έμειναν πραγματικά αξέχαστες.

Έμεινε μόλις ένα χρόνο όμως αφού διαφώνησε με τον Andre Paus, που ο ίδιος έφερε, μιας και ο τότε προπονητής των κυανολεύκων ήθελε να έχει λόγο στις μεταγραφές. Στην κόντρα των 2 ο τότε πρόεδρος της βαρωσιώτικης ομάδας, Χρίστος Πουλλαΐδης, επέλεξε να κρατήσει τον προπονητή.

4
Xavi Roca

Ο διάδοχος και άξιος συνεχιστής του έργου του Jordi Cruyff στην ΑΕΚ! Ο Ισπανός βρίσκεται στους Λαρνακείς από τον Φεβρουάριο του 2014 έχοντας τα ίδια καθήκοντα με τον Ολλανδό. Οι μεταγραφές, οι προπονητές, τα πάντα γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα περνούν από το χέρι του 43χρονου τεχνικού διευθυντή.

Η σταθεροποίηση των κιτρινοπράσινων ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου τα τελευταία χρόνια είναι συνέπεια του έργου του Roca.

Δεν είναι τυχαίο που όποιος ποδοσφαιριστής και αν αποχώρησε από τους Σκαλιώτες ο Ισπανός φροντίζει να φέρνει ισάξιο ή και καλύτερο αντικαταστάτη του. Πιο τρανό παράδειγμα αυτό του Tete που αντικατέστησε τον Vander.

5
Μάκης Παπαϊωάννου 

Έκανε καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ κυρίως στην οποία χάρισε και το μοναδικό της κύπελλο το 2004 με 2 δικά του τέρματα στον τελικό με την ΑΕΛ.

Το 2009, με το που τέλειωσε την καριέρα του, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής του Ερμή ενώ την διετία 2011-2013 υπηρέτησε από το συγκεκριμένο πόστο τον Εθνικό Άχνας. Η σεζόν 2013-14 τον βρήκε ξανά στον Ερμή. Την τριετία 2014-2017 ήταν στην Νέα Σαλαμίνα όπου και έγινε ευρύτερα γνωστός.

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που πήγαν στο “Αμμόχωστος” με τις συστάσεις του 40χρονου Παπαϊωάννου βοήθησαν σημαντικά ιδιαίτερα την σεζόν 2015-16 και την είσοδο των ερυθρολεύκων στην εξάδα. Από το καλοκαίρι μετακόμισε στην Ομόνοια.

Πιστεύεις πώς ο τεχνικός διευθυντής είναι κάτι που μπορεί να δουλέψει στην Κύπρο; Εσύ ποιον θεωρείς τον πιο πετυχημένο στο συγκεκριμένο ρόλο; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending