fbpx

Κύπριος φοιτητής μας εξήγησε όσα ξεχώρισε σπουδάζοντας στο Bolton University!

Σκέφτεσαι πού να σπουδάσεις αλλά πρέπει να κάνεις σύντομα την επιλογή του πανεπιστήμιου, ή ακόμα και της χώρας; Συμβουλεύεσαι συχνά φίλους ή γνωστούς που θέλουν να σπουδάσουν, ή σπουδάζουν ήδη στην Αγγλία;

Μιλήσαμε πρόσφατα με έναν Κύπριο φοιτητή που σπουδάζει στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Bolton University.

Ο  Χρήστος Σάββα είναι 23 χρονών από τη Λεμεσό και σπουδάζει Sports Science στο Bolton University. Έχει επίσης σαν ενδιαφέροντα του το ποδόσφαιρο τη μουσική.

Δες πιο κάτω όσα συζητήσαμε στη συνέντευξη μας:

 

Γεια σου Χρήστο. Αρχικά θέλεις να μας πεις τι σε οδήγησε να πας για σπουδές στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Bolton University;

Γεια σας. Είχα αρκετούς λόγους να πάω για σπουδές στην Αγγλία. Οι κύριοι λόγοι είναι ότι όταν είχα επισκεφτεί την Αγγλία και συγκεκριμένα το Manchester και το Leicester, μου άρεσε πολύ ο τρόπος ζωής των φοιτητών.

Τις καθημερινές, οι περισσότεροι φοιτητές κάνουν παρέα και είναι συνέχεια μαζί. Ακόμη, μπορεί να έχεις πιο εύκολα σωστό πρόγραμμα με το διάβασμα, αφού περιορίζεσαι να βγεις έξω για πάρτυ εκτός του Σαββατοκύριακου, που υπάρχει πολύ διασκέδαση και ζωή.

Ο λόγος που πήγα στο Bolton ήταν επειδή ήθελα να είμαι κοντά στο Manchester όπου είχα ακούσει πολύ καλά λόγια και είχα πολλούς φίλους μου εκεί.

Επίσης, στο Bolton University έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια και ανεβαίνει το επίπεδό του διαρκώς σε διάφορους κλάδους όπως στον δικό μου, Sports Science.

Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση από το Bolton; Ένιωσες άνετα σε αυτό το περιβάλλον, τόσο για διαμονή όσο και για σπουδές;

Για τη διαμονή στο Bolton δεν μπορώ να πω πολλά, αφού μένω στο Manchester το οποίο είναι πολύ κοντά – περίπου 15 λεπτά με το τρένο.

Παρ’ όλ’ αυτά, είναι μια ήσυχη πόλη με αρκετό πληθυσμό και καλή φοιτητική ζωή. Όσο για τις σπουδές, είναι πάρα πολύ καλοί οι καθηγητές, είναι πολύ φιλικοί και βοηθούν πολύ σε ό,τι χρειαστείς.

Μπορώ να πω πως προσαρμόστηκα εύκολα στο πανεπιστήμιο εξαιτίας αυτών των θετικών στοιχείων.

Πόσο διαφορετική είναι η φοιτητική και γενικά η ζωή σου στην Αγγλία; Περίγραψε μας μια συνηθισμένη σου μέρα.

Αρκετά διαφορετική μπορώ να πω. Πρώτα απ’ όλα, ζεις σε μία χώρα με διαφορετική κουλτούρα, όπου χρησιμοποιείς συχνά τρένο ή λεωφορεία, αντί για αυτοκίνητο όπως στην Κύπρο.

Το να ζεις μόνος σου είναι μία μεγάλη εμπειρία και ευθύνη, στην οποία μαθαίνεις πολλά βασικά πράγματα που θα είναι απαραίτητα στη ζωή σου.

Όσον αφορά μία καθημερινή μου μέρα, θα είναι την περάσω στο Πανεπιστήμιο, μετά γυμναστήριο. Ακολούθως βρισκόμαστε συνήθως παρέα σπίτι, ή βγαίνουμε έξω χαλαρά για φαγητό ή καφέ κτλ. Τα Σαββατοκύριακα είναι διαφορετικά, αφού υπάρχει πολύ καλή νυχτερινή ζωή και βγαίνουμε σε clubs ή bars.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει τη σπουδή σου και συγκεκριμένα στο Bolton University; Τι έχει να κερδίσει;

Θα του έλεγα να το κάνει φυσικά. Το Bolton University, στο Sports Science, έχει ανέβει πάρα πολύ. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δόθηκαν περίπου 11 εκατομμύρια λίρες για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις στον τομέα του sports science.

Για παράδειγμα, έχουν εγκαταταθεί στους χώρους τεχνική ορειβασία, θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και εξοπλισμός για εργομετρικά. Έρχονται γνωστές ομάδες και υποβάλλονται σε εξέταση.

Ακόμη, ο γνωστός ποδοσφαιριστής Ryan Giggs έχει πάρει πρόσφατα πτυχίο Sports Science από το Bolton, ενώ είχε την ευκαιρία να αποταθεί όπου ήθελε – αυτό λέει πολλά για το επίπεδο της σχολής στο Bolton.

Τέλος, ποια είναι τα θετικά που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σπουδάζοντας στην Αγγλία; Τι θα συμβούλευες κάποιον που έχει αμφιβολίες;

Υπάρχουν πολλά θετικά. Πρώτα απ’ όλα ζεις μόνος σου, γίνεσαι πολύ πιο υπεύθυνος και ανεξάρτητος. Μαθαίνεις να μαγειρεύεις, να πλένεις ρούχα, να ελέγχεις τα λεφτά που ξοδεύεις και γενικά να ζεις.

Πιστεύω όλοι μας, αν μπορούμε και έχουμε την ευκαιρία να πάμε έστω για ένα χρόνο στο εξωτερικό για σπουδές, πρέπει να το κάνουμε αφού παίρνεις σημαντικές εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν στο μέλλον.

Επίσης, μαθαίνεις διαφορετικό τρόπο ζωής -πολύ διαφορετικό από της Κύπρου-, επισκέπτεσαι πολλές πόλεις, ενώ πολλές χώρες έχουν πολύ οικονομικά εισιτήρια. Πραγματικά, αν έχεις όρεξη κάνεις τον γύρο της Ευρώπης πολύ οικονομικά από την Αγγλία.

Είναι λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες στο θέμα του Πανεπιστημίου, αφού πρέπει να το ψάξεις καλά και με τη βοήθεια συμβούλου ή άλλων γνωστών σου, ώστε να πάρεις την καλύτερη απόφαση για το course που θα ακολουθήσεις στο πανεπιστήμιο.

Όσο για τη ζωή δεν είναι τόσο “ξενέρωτη” όσο λένε στην Αγγλία. Ίσως κάποιες περιοχές της να μην έχουν καλή ζωή, όμως είναι στο χέρι του καθενός πως θα περνά. Αν είσαι όλη μέρα σπίτι και λες “χάλια καιρός, χάλια ζωή, θέλω να πάω πίσω στην Κύπρο“, θα περάσεις άσχημα τη φοιτητική σου ζωή. Είναι κρίμα, επειδή πρόκειται για τα πιο ωραία χρόνια της ζωής σου!

Αν από την άλλη έχεις διάθεση να γνωρίσεις καινούριους φίλους, είτε Κύπριους είτε Άγγλους είτε αλλης εθνικότητας, θα δεις ότι όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα και ωραία.

Θες να σπουδάσεις κι εσύ στο Bolton όπως ο Χρήστος; H Global Educational Services, ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του πανεπιστημίου στην Κύπρο, μπορεί να σε καθοδηγήσει για τα κατάλληλα βήματα και διαδικασίες!

Τηλεφώνησε τώρα στην Global στα τηλέφωνα 22780250 ή 22772244 ή επισκέψου τη σχετική ιστοσελίδα ΕΔΩ και πάρε τη βοήθεια που χρειάζεσαι για τις σπουδές σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending