fbpx

5 Κύπριοι μας είπαν τα ιδιαίτερα σχόλια που άκουσαν για τη σπουδή τους!

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου και την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας. Μη σε ξεγελά που μυρίζει ακόμη καλοκαίρι, έχουμε ήδη αποχαιρετίσει τον Αύγουστο και επιστρέψαμε πίσω στα θρανία και στις αίθουσες διαλέξεων.

Σκεφτήκαμε λοιπόν πως θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ρωτήσουμε 5 Κύπριους όσον αφορά την αντίδραση του κόσμου όταν αποκαλύπτουν πως σπουδάζουν ή ασχολούνται με κάτι, το οποίο δεν ακούς συχνά και, θεωρητικά, για τα δεδομένα τους νησιού μας “δεν έχει μέλλον’’.

Δες πιο κάτω τις απαντήσεις που πήραμε:

 

  • Θα ασχοληθώ με το graphic design. Κάθε φορά που λέω σε κάποιον για τη σπουδή αυτή αντιδρά κάπως. Η πιο συνήθης απάντηση είναι, “θέλεις να ζεις με 500 ευρώ;’’. Εγώ απλά δεν τους απαντώ. Δεν με επηρεάζει η άποψη τους, δεν μετανιώνω για αυτό που θέλω να κάνω.

– Κυριάκος, 20 ετών

  • Συνήθως η κουβέντα εν κάπως: – Τζιαι τωρά που ετέλειωσες τον στρατό τι εν να κάμεις; –Μουσική παραγωγή!! -Ναι, εννοώ τι εν να σπουδάσεις. -Ε, μουσική παραγωγή! -Ναι, εννοώ τι εν να πάεις να σπουδάσεις τζιαι να έσσιεις δουλειά μετά; Τζιαμέ λαλείς, εντάξει εν καταλάβει το Μουσική Παραγωγή τζιαι απαντάς μόνο -Μουσική! (τζιαι γυρίζουν με ένα βλέμμα γεμάτο απογοήτευση, ή με το βλέμμα που εν λες τζιαι ανακοίνωσες τους ότι επέθανε κάποιος τζιαι απλά ρωτούν ”-Μα γιατί έτσι;”. Δεν με επηρεάζουν τα λόγια του κόσμου. Ο καθένας έχει την άποψη του και εγώ έχω τη δική μου. Αν επηρεαζόμασταν από τις απόψεις τον άλλων, τότε θα ήμασταν όλοι ίδιοι και θα μοιάζαμε σαν κούκλες Barbie, η μία δίπλα στην άλλη.”

– Σάββας, 19 ετών

  • Ο κόσμος που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτό το επάγγελμα, όταν ακούει πως έχω τελειώσει ηθοποιός, ξαφνιάζεται και ενθουσιάζεται. Όμως τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο και ξέρουν τι γίνεται, με βλέπουν με ένα βλέμμα γεμάτο απορία και μου λένε πως πρέπει να έχω γερά στομάχια. Μου εύχονται κουράγιο και με συμβουλεύουν να έχω πολλή υπομονή. Δεν με επηρεάζει η άποψη του κόσμου, γιατί ουσιαστικά σε αυτή τη ζωή ο καθένας είναι μόνος του – ότι κάνεις θα το κάνεις για εσένα.”

– Δήμος, 24 ετών

  • Συνήθως ο κόσμος αντιδρά όμορφα όταν του λέω ότι είμαι ζωγράφος. Υπάρχουν και άτομα που πιστεύουν πως οι ζωγράφοι δουλεύουν μόνο όταν έχουν έμπνευση, ή όταν έχουν ανάγκη από λεφτά. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, ένας ζωγράφος που παίρνει στα σοβαρά το επάγγελμα του βάζει τον εαυτό του σε πρόγραμμα και εργάζεται κανονικά 8 ώρες την ημέρα. Δεν επηρεάζομαι από το τι πιστεύει ο κόσμος για την δουλειά μου, είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί υπομονή και αυτοπειθαρχία. Όταν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει, δεν τα βάζει κάτω, ακόμη και όταν προκύψουν κάποιες δυσκολίες, είναι σίγορο πως θα επιτύχει, ότι και αν επιλέξει να κάνει.”

– Χριστίνα

  • Όταν με ρωτάει ο κόσμος με τι ασχολούμαι τους απαντώ πως ακόμη δεν έχω βρει τι είναι αυτό που με ενθουσιάζει τόσο και τι θα ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Οι περισσότεροι με βλέπουν με ένα ύφος εξωπραγματικό. Η πρώτη τους ερώτηση είναι ”καλά και τι κάνεις τώρα στη ζωή σου;”. Εννοείται πως ως ένα βαθμό με επηρεάζει και με κάνει να νιώθω παράξενα. Μετά όμως σκέφτομαι πως δεν θέλω να επιχειρήσω να σπουδάσω κάτι για το οποίο δεν θα είμαι σίγουρη και να ζω απλά τη φοιτητική ζωή. Προτιμώ να δουλεύω και να διαχειρίζομαι τα λεφτά μου όπως θέλω εγώ, παρά να τρώω τα λεφτά των γονιών μου σε μία σπουδή και ένα μέλλον που δεν θα είμαι βέβαιη ότι θέλω να πάρει αυτή την πορεία.”

– Σοφία, 19 ετών

Ότι και αν επέλεξες να κάνεις στη ζωή σου, να είσαι σίγουρος πως το αγαπάς και οτι παθιάζεσαι με αυτό

Ο κόσμος έχει το ελεύθερο να αντιδρά όπως νιώθει. Έχεις και εσύ το ελεύθερο όμως να επιλέξεις τη δική σου ευτυχία και να ορίσεις εσύ το μέλλον σου.

Όταν παθιάζεσαι με αυτό που κάνεις μπορείς να το μεταφέρεις σε αυτόν που έχεις απέναντι σου.

Κάνε τον κόσμο να δει τη σπουδή σου μέσα από τα δικά σου μάτια!

Εσύ θα επέλεγες να σπουδάσεις κάτι άλλο αν ξεκινούσες από την αρχή;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending