fbpx

Σιεφταλιές & Σούβλα: Ήξερες πόσο “παχυντικά” είναι και πόσες θερμίδες έχουν;

Είσαι κι εσύ λάτρης των παραδοσιακών αυτών φαγητών; Δεν είσαι μόνος σου! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτούς τους μεζέδες άλλωστε;!

Σύμφωνα με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο, Πάνο Πλατρίτη, αν δεν τρώμε πολύ συχνά αυτά τα φαγητά και απλά τα έχουμε στο πρόγραμμά μας μία φορά την εβδομάδα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Eπειδή, όμως, σε συγκεκριμένες περιστάσεις τρώμε σχεδόν αποκλειστικά έξω, καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε. Επειδή είχες, λοιπόν, την περιέργεια, μάθε πόσες θερμίδες αναλογούν στις αγαπημένες μας σιεφταλιές και στη σούβλα!

Δες πιο κάτω:

1
Σιεφταλιές

andrewzimmern.com

Οι σιεφταλιές είναι από τα πιο νόστιμα κυπριακά πιάτα. Φτιάχνονται με χοιρινό κιμά, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Ανάλογα με τις προτιμήσεις, οι νοικοκυρές προσθέτουν διάφορα μυρωδικά για μια επιπλέον γεύση, π.χ. δυόσμο ή μαϊντανό.

Αφού προστεθούν σε μείγμα, το τυλίγουν με αρνίσια “πάννα” και ψήνεται στη σούβλα. Το ψήνουν σε σιδερένιες σμίλες ή στο grill, όπως τα σουβλάκια.

Σερβίρονται με πίτα και σαλάτα και έχουν μια απολαυστική γεύση! Μια μερίδα τους έχει περίπου 250-350 θερμίδες!

2
Σούβλα

Ο απόλυτος κυπριακός μεζές: η σούβλα. Αρνί, κατσίκι, χοιρινό ή κοτόπουλο, κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, περνιούνται σε σούβλα και ψήνονται στα κάρβουνα για 2-3 ώρες ανάλογα.

Η παράδοση της “προετοιμασίας” που συνήθως συνοδεύεται με μπύρες και μουσική, είναι το πιο “μαγικό” κομμάτι στη διαδικασία του ψησίματος!

Δυστυχώς, αυτό το παραδοσιακό και απολαυστικό φαγητό έχει πολλά λιπαρά. Μια κανονική μερίδα περιέχει 15 γραμμάρια λίπους και 300 θερμίδες.

*P.S: Αν δεν αντισταθείς στην “πέτσα”, τότε οι θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ!

Τώρα που ξέρεις, μπορείς να τα απολαμβάνεις πιο “υπεύθυνα”! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending