fbpx

Diet Diaries: Τα πιο σημαντικά λάθη στη διατροφή μας σύμφωνα με Διατροφολόγο!

Σκέφτεσαι συχνά τι να φας και πότε; Π.χ. πώς μπορείς να χάσεις αποτελεσματικά τα κιλά που έβαλες πρόσφατα;

Ή από την άλλη, ενώ προσέχεις τη διατροφή σου, δεν παρατηρείς ιδιαίτερες βελτιώσεις και αλλαγές στο σώμα σου;

Αν απάντησες θετικά στα πιο πάνω, τότε ίσως κάνεις κι εσύ τα πιο κάτω λάθη στη διατροφή σου!

Δες ποια λάθη μας επισήμανε η Διατροφολόγος που μιλήσαμε πρόσφατα ως τα κυριότερα:

1
Παράληψη προγεύματος

Το πιο σημαντικό λάθος! Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να ακολουθήσει ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πάντα η παράληψη του προγεύματος θα τον επηρεάζει αρνητικά.

Good to know: Έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές έρευνες, ότι αν κάποιος τρώει πρόγευμα τείνει να έχει λιγότερο βάρος από κάποιον που δεν λαμβάνει.

Καταρχάς, με την παράληψη του προγεύματος, ο μεταβολισμός «μπλοκάρεται» με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση του οργανισμού στις οποιεσδήποτε λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένου και της καύσης λίπους.

Επιπλέον, υπάρχει το αίσθημα της κούρασης και της αδυναμίας, αφού ο οργανισμός δεν έχει λάβει κάποια τροφή που θα του δώσει ενέργεια, και γι’ αυτό ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει μυϊκό ιστό από το σώμα για να τον μετατρέψει σε ενέργεια.

Επίσης υπάρχει και το αίσθημα της πείνας ή της λιγούρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το τσιμπολόγημα και η υπερβολική λήψη τροφής δεν λείπουν από την καθημερινότητα – πιθανή συνέπεια να αποθηκεύει περισσότερο λίπος (πόντους) στο σώμα.

2
Παράληψη οποιουδήποτε γεύματος ή σνακ

Όπως και το πρόγευμα, έτσι και τα υπόλοιπα γεύματα, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την παράληψη σαν πείνα και γι’ αυτό όταν φθάσει η ώρα για το επόμενο γεύμα, θα καταφύγει σε κακή ποιότητα και υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η τροφή θα ληφθεί πιθανότατα πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην προλάβει ο οργανισμός να αισθανθεί τον κορεσμό την κατάλληλη στιγμή. Έτσι οι θερμίδες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα έπρεπε να ληφθούν.

Δεν είναι μόνο το βάρος που θα πάρει κάποιος μετά από αυτό, αλλά επίσης θα υπάρχει και το αίσθημα ότι «βαρυστομαχιάζεις», επειδή το στομάχι δέχεται μεγάλη πίεση για να καταφέρει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της χώνεψης.

Προσπάθησε να μην παραλείπεις κανένα γεύμα! Να έχεις πάντα κάτι μαζί σου για να σε κρατήσει!

3
Δεν πίνεις αρκετό νερό

Το νερό έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που όλοι λένε να πίνουμε πολύ νερό! Έχει πολλές λειτουργίες όπως:

  • Το νερό είναι υπεύθυνο για την αναπλήρωση υγρών και την αποτοξίνωση από διάφορες τοξικές ουσίες που παράγονται ή/και λαμβάνονται, όπως επίσης και για την καύση λίπους.
  • Το νερό διαλύει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να μπορέσει ο οργανισμός να τα χρησιμοποιήσει, και τονώνει τους μύες, αφού μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα όλου του σώματος.

Η έλλειψη του από την άλλη (αφυδάτωση), επιφέρει άλλες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα
την μείωση οξυγόνου στους μύες που μας κάνουν να νιώθουμε κούραση, όπως και δυσκοιλιότητα, αν λάβουμε μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών. Η κατανάλωση του εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και ανάλογα με τα φαγητά που τρέφεται ο καθένας. π.χ. είναι καλό αν καταναλωθεί αρκετή ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Μην ανησυχήσεις αν δεν πιεις αρκετό νερό – τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σημαντική περιεκτικότητα νερού που σε ενυδατώνει!

4
Δεν κοιμάσαι καλά

Ο ύπνος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Έχει μεγάλη σημασία όμως και στο κομμάτι του αδυνατίσματος και στη διατήρηση του φυσιολογικού μας βάρους. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, ότι ο κακός ύπνος μειώνει πολύ τον μεταβολισμό και επηρεάζει τα επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης στο σώμα.

Συγκεκριμένα, η λεπτίνη, είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή μας πρόσληψη και ρυθμίζει την όρεξη, την πείνα, ακόμα και τη συμπεριφορά. Όταν μειώνεται μας κάνει να πεινάμε.

Επίσης, η γκρελίνη, είναι ορμόνη της πείνας η οποία όταν αυξάνεται μας κάνει να μην πεινάμε ενώ όταν μειώνεται, μας κάνει να πεινάμε πολύ! Έχει αποδειχθεί ότι με τον καλό ύπνο (8 – 9 ώρες) αυξάνονται οι εκκρίσεις αυτών των ορμονών και μειώνεται η αντίσταση τους.

Συμπέρασμα: Ο κάλος ύπνος βοηθά στον έλεγχο της πείνας.

Προσπάθησε να τρως υγιεινά και όπως πρέπει για τον οργανισμό και την υγεία σου και θα δεις σημαντική πρόοδο! 😉

 


Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της τη Διατροφολόγο Νατάσα Κουζάλη


Νατάσα Κουζάλη
Bsc (hons) Human Nutrition
natasa.kouzali@gmail.com | Facebook

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending