fbpx

Σεμινάριο: «Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Κύπρο»

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) «Youth for exchange & understanding» (YEU) διοργάνωσε σεμινάριο διαρθρωμένου διαλόγου με τίτλο «Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Κύπρο».

Το συνέδριο ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Classic Hotel και στο Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας (CCMC). Σκοπός του συνεδρίου ήταν να βρεθεί ο τρόπος ενσωμάτωσης τεχνολογικών εργαλείων όπως το e-forum και το e-petition για να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες στην λήψη αποφάσεων.

Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+.  Στο εν λόγω πρόγραμμα οι συμμετέχοντες ήταν νέοι από όλη την Κύπρο ηλικίας 18 με 30 ετών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν παρόντες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι και παρουσίασαν διάφορα εργαλεία και επιτυχημένα προγράμματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Σώσειλος και ο Ανδρέας Ανδρέου από την ΜΚΟ Future World Centre. Για τα προγράμματα των ΜΚΟ στα οποία συμμετέχουν, μίλησαν ο Ορέστης Τριγγίδης από το CCMC και η Χριστιάνα Ξενοφώντος από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Οι συμμετέχοντες με την βοήθεια των ομιλητών και της εκπαιδεύτριάς τους, κυρίας Ηλιάνας Πετρίδου, κατέληξαν σε αξιόλογες συστάσεις֗ τρόπων ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, βάσει της μεθοδολογίας της μη τυπικής μάθησης.

«Μια εξαιρετική πρωτοβουλία από το YEU Cyprus. Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν και κατανόησαν βασικές έννοιες της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, συνδιαλλάχθηκαν μεταξύ τους άλλα και με εμπειρογνώμονες και κατέληξαν σε συγκεκριμένες συστάσεις για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών με τη χρήση εργαλείων ICT.» ανέφερε η Στεφανία Κοκκόση λειτουργός των προγραμμάτων του YEU Cyprus.

Μέσω της μεθόδου του διαρθρωμένου διαλόγου οι συμμετέχοντες ψήφισαν τις επικρατέστερες προτάσεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε έγγραφο πολιτικής, το οποίο και θα κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς προς υλοποίηση. Ο διαρθρωμένος διάλογος είναι ο τρόπος συλλογής των απόψεων των νέων με στόχο να μεταφερθούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Μια εισήγηση που ψηφίστηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο Vouli Watch Cyprus live streaming με την ψήφιση σχεδίων νόμου και νομοσχεδίων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορεί το κοινό να ψηφίζει αν συμφωνεί ή όχι. Να γίνει μια τροποποίηση στο σχηματισμό πλειοψηφίας για την ψήφιση νόμων και να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 5% των πολιτών. Live streaming να υπάρχει σε δημόσιες διαβουλεύσεις και σε κοινοβουλευτικές επιτροπές με δυνατότητα παρέμβασης σε άμεσο χρόνο, ηλεκτρονικά. Το Live streaming να γίνεται στο vouli watch. Η δεύτερη εισήγηση που προέκυψε από τους συμμετέχοντες ήταν ότι οι φορείς που διαχειρίζονται το Vouli watch να δημιουργήσουν μια ακόμη κατηγορία στην πλατφόρμα όπου θα υπάρχουν οι νόμοι απλοποιημένοι και σε κατανοητική γλώσσα για τον απλό πολίτη.

Τέλος, η τρίτη εισήγηση αφορούσε την προώθηση των ηλεκτρονικών εργαλείων στα σχολεία μέσω μαθημάτων σεμιναρίων clip που παρουσιάζουν τις ιδέες και απόψεις κάθε βουλευτή ή πολιτικού προσώπου που θα είναι πιο οικείο και φιλικό προς τα παιδία.

Σχόλια από συμμετέχοντες:

«Ένα τριήμερο γεμάτο γνώση, ανταλλαγή απόψεων, γνωριμίες, τροφή για σκέψη και ελπίδα για το μέλλον. Έγινε εξαιρετική δουλειά. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον οργανισμό YEU Cyprus για τη διοργάνωση και σε όλους τους συμμετέχοντες.» – Σκεύη Χατζηευθυμίου

«Ως συμμετέχων, συγχαίρω και ευχαριστώ πολύ το YEU για την ευκαιρία που μου έδωσε να κατανοήσω καλύτερα και ουσιαστικά έννοιες της Δημοκρατίας αλλά και που με γέμισε με γνώση και σοφία για ένα εποικοδομητικό μέλλον. Ώρα για δουλειά!» – Φρόσω Νικολάου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending