fbpx

5+1 απίστευτες χώρες καταγωγής ξένων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στην Κύπρο!

Η μεταγραφή του Ghayas Zahid στον ΑΠΟΕΛ μας προκάλεσε να κάνουμε λίγα μαθήματα γεωγραφίας αφού μπορεί ο χαφ των γαλαζοκιτρίνων να έχει νορβηγική υπηκοότητα αλλά κατάγεται από το Πακιστάν. Κάπως έτσι, ψάξαμε και βρήκαμε ότι το Πακιστάν δεν είναι η μοναδική ασυνήθιστη χώρα καταγωγής ποδοσφαιριστή που πέρασε από την Κύπρο.

Γιατί μπορεί να συνηθίσαμε πλέον να βλέπουμε Ευρωπαίους, Λατινοαμερικάνους και Αφρικανούς στο νησί μας αλλά υπάρχουν κάποιες χώρες που μας πρόσφεραν ποδοσφαιριστές που κάθε άλλο φημίζονται για τους καλούς τους ποδοσφαιριστές.

 Δες πιο κάτω ποιες είναι οι χώρες και τους εκπροσώπους τους στην Κύπρο:

 

1
Αφγανιστάν 

Δεν φημίζεται για την ποδοσφαιρική του κοινότητα το Αφγανιστάν. Έλα όμως που εκπρόσωπος της χώρας πέρασε από την Κύπρο; Πρόκειται για τον Djelaludin Sharityar που ήρθε στην Κύπρο τη σεζόν 2009-10 για την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς.

Έμεινε άλλο 1 χρόνο στην Κύπρο παίζοντας για τον Εθνικό Άχνας. Ο Αφγανός αμυντικός υπήρξε και αρχηγός της εθνικής Αφγανιστάν ενώ σήμερα, στα 34 του, αγωνίζεται στην Ινδία.

2
Ιράν 

https://www.youtube.com/watch?v=YYsY9acM25M

Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι μεγάλη δύναμη της ασιατικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου αλλά διεθνώς μετρά μόλις 4 συμμετοχές σε Μουντιάλ. Στην Κύπρο εκπρόσωπος της χώρας υπήρξε ο Zandi Ferydoon.

Γεννημένος στη Γερμανία με ιρανική καταγωγή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη χώρα που γεννήθηκε. Στην Κύπρο τον έφερε ο Απόλλωνας τον χειμώνα του 2007.

Ο χαφ έμεινε στους Λεμεσιανούς μόλις ένα εξάμηνο μετακομίζοντας στον Ολυμπιακό Λευκωσίας όπου και εκεί δεν έμεινε πολύ. Από τον χειμώνα του 2008 μέχρι το καλοκαίρι του 2009 φόρεσε την φανέλα της Αλκής.

3
Ιράκ

Μάθαμε ότι το Ιράκ βγάζει και ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι του 2005 όταν ο Απόλλωνας έφερε τους Jassim Arig και Mahdi Karim. Οι 2 Ιρακινοί βοήθησαν σημαντικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έτσι οι γαλάζιοι έφεραν το 2006 και τους Mohammed Nasser και Haidar Jassim.

Αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στην Κύπρο όμως ήταν ο Mohammed Hawar. Αφού τον έφερε στην Κύπρο ο Απόλλωνας το 2006, έμεινε μόλις μια σεζόν για να επιστρέψει όμως το 2008 για την Ανόρθωση. Ήταν μάλιστα ο πρώτος Ιρακινός που σκόραρε στο Champions League (το τρίτο τέρμα της Κυρίας στο Ανόρθωση – Παναθηναϊκός 3-1).

4
Ρουάντα 

Η αφρικανική ήπειρος, γενικά, μας πρόσφερε αρκετούς παιχταράδες από διάφορες χώρες. Η Ρουάντα όμως δεν ήταν μια από εκείνες τις χώρες που περίμενες να βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές.

Τέτοιος ήταν ο Hamad Ndikumana. Τον διεθνή δεξιό μπακ έφερε στην Κύπρο ο ΑΠΟΠ – Κινύρας Πέγειας το 2005. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στη Νέα Σαλαμίνα από όπου μετακόμισε το 2008 στην Ανόρθωση.

Στην Κυρία ο Ndikumana έμεινε μια σεζόν πριν πάει στην Ομόνοια. Ούτε στο τριφύλλι έκατσε πολύ όμως αφού το 2009 πήγε στην ΑΕΛ και από εκεί το 2011 επέστρεψε στην Πέγεια.

5
Αίγυπτος

Η χώρα του Φαραώ έφερε στην Κύπρο αξιόλογους ποδοσφαιριστές όσο και αν δεν φημίζεται για την εξαγωγή παιχτών. Ο πρώτος Αιγύπτιος που ήρθε στο νησί μας ήταν ο Magdy Tolba που ήρθε για την Ανόρθωση το 1994 βοηθώντας την ομάδα της Αμμοχώστου να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα στην προσφυγιά.

Ο Yasser Hussein ήρθε για την ΑΕΛ το 2004 με προϋπηρεσία στο ρόστερ της Manchester United μένοντας όμως μια μόλις σεζόν στη Λεμεσό. Εκείνος που έμεινε τον περισσότερο καιρό στην Κύπρο ήταν ο Amir Azmy Megahed.

Τον αμυντικό έφερε η Ανόρθωση το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Ξαναήρθε τον Γεννάρη του 2009 για την ΑΕΚ για ακόμα ένα εξάμηνο ενώ τελευταία παρουσία του στην Κύπρο ήταν το 2015 όταν ήρθε για μερικούς μήνες στο Παραλίμνι.

6
Τόγκο

Ο πιο διάσημος Τογκολέζος ποδοσφαιριστής είναι ο Emmanuel Adebayor. Εκπρόσωπο της αφρικανικής χώρας όμως είχαμε στην Κύπρο και μάλιστα σημαντικό αφού ο Jean-Paul Abalo ήταν ο αρχηγός της εθνικής του Τόγκο.

Ο Abalo ήρθε στην Κύπρο τον Γεννάρη του 2006 για τον ΑΠΟΕΛ. Έκατσε μόλις ένα εξάμηνο πριν φύγει για τον Εθνικό Πειραιώς.

Εσύ ήξερες πως ήρθαν παίχτες από αυτές τις ασυνήθιστες χώρες στην Κύπρο; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending