fbpx

7 Κύπριοι μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους στη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων!

Έτυχε να ακούσεις για την επιτυχημένη λειτουργία της 2ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων; Ήξερες πως 56 νέοι βουλευτές γνώρισαν πρακτικά πώς λειτουργεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνίας μας και έζησαν από κοντά τον τρόπο που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις;

Αν όχι, μάθε πως η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι μια πρωτοβουλία της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Cyprus Youth DiplomaCy και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, με τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Υπηρεσίας Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας.

Μιας και είναι μια σημαντική πρωτοβουλία συμμετοχής νέων στις πολιτικές και κοινωνικές αποφάσεις του τόπου μας, θεωρήσαμε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις μερικών από τους συμμετέχοντες στη φετινή τους εμπειρία.

Δες πιο κάτω όσα μας είπαν για την εμπειρία τους 7 Κύπριοι – μέλη της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων: 

 

“«Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά»! Η συμμετοχή των νέων στην Βουλή είναι απαραίτητη. Χαιρόμαστε που μετά από απόφαση του Υπουργικού η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων θεσμοθετείται. Ο αγώνας όμως τώρα αρχίζει. Ως βουλευτής της Επιτροπής Εσωτερικών μαζί με τους συναδέλφους μου συζητήσαμε το Θέμα της Οριζόντιας Ψηφοφορίας και της εφαρμογής της στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τις βουλευτικές εκλογές. Τάσσομαι υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας και πιστεύω ακράδαντα πως θα συμβάλει στην συμμετοχικότητα και την ενεργοποίηση της νεολαίας μας όσον αφορά την πολιτική και τα κοινά.”

Γιάννης Κωνσταντίνου

“«Αν επιτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάσου να πετύχεις» ήταν το σύνθημα της 2ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Cyprus Youth DiplomaCy, που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά φέτος με τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Υπηρεσίας Erasmus+ Νεολαία. Η σημασία του να βρίσκεται ένας νέος πίσω από το έδρανο της Βουλής αποτελεί υπέρτατη ένδειξη για τη δύναμη της δημοκρατίας. Η λήψη πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τους πολίτες από τα κέντρα νέων βασίζεται στο διαρθρωμένο διάλογο, την εκτίμηση, την ελευθερία του λόγου και την συλλογικότητα στο πλαίσιο του υγιή ανταγωνισμού και ανταλλαγής σωστών απόψεων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας.”

– Κυριάκος Συλβέστρου

Η Παιδεία αποτελεί το θεμελιώδη λίθο της κοινωνίας, και η νεολαία το παρόν και το μέλλον της. Όντας εκπαιδευτικός είχα τη χαρά, την τιμή και την ευθύνη να συμμετάσχω στη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπωνμ διά μέσου της Επιτροπής Παιδείας. Το θέμα που μελέτησε η επιτροπή είναι η «Αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης». Βασιζόμενοι στα δεδομένα τις παρούσας κατάστασης στην Κύπρο, προτάθηκαν έμπρακτες και καινοτόμες λύσεις, ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο επικύρωσης και αναγνώρισης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στον τομέα της Νεολαίας. Η έκθεση της Επιτροπής υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια, αποδεικνύοντας πως το θέμα αυτό αποτελεί μείζονος σημασίας για τους νέους. Όλοι οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι επιθυμούν, θέλουν, ζητούν και διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ένα μέλλον που ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στα όνειρα τους. Και οι νέοι όχι μόνο πιστεύουν, αλλά θέτουν και ως υποχρέωση τους να σώσουν τα όνειρά τους, διεκδικώντας την εκπαίδευση που επιθυμούν απ’ την κοινωνία.

– Μάριος Μιχαήλ

“«Να γίνουν οι αντιθέσεις, θέσεις και συζητήσεις» ήταν το εναρκτήριο μήνυμα των συνδιοργανωτών και δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την εμπειρία μου ως Βουλευτής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, στη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων. Κατ’ αρχάς συνευρέθηκα με άτομα, νέους, που οι γνώσεις τους βρίσκουν αντίκρισμα και οι ίδιοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αντιληφθήκαμε το δύσκολο έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών του κράτους. Στο πλαίσιο της προσομοίωσης των Επιτροπών φάνηκε ότι ο διαρθρωμένος και ορθολογικός διάλογος αποτελεί το θεμέλιο για την καλλιέργεια της δημοκρατικής έκφρασης. Χαίρομαι που στο τραπέζι των συζητήσεων είχα την τιμή να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με τον αξιόλογο βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών, κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος στήριξε ενθέρμως τις ιδέες μας γύρω από την διαχείριση των αποβλήτων, αστικών και άλλων λυμάτων. Καταθέσαμε μια έκθεση η οποία υπερψηφίστηκε με 49 ψήφους χωρίς ιδιαίτερες τροπολογίες και η οποία είμαι σίγουρη ότι θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Καταθέσαμε μια καινοτόμα εισήγηση, αυτή των περιβαλλοντικών και φορολογικών κινήτρων, η οποία θα εξυπηρετήσει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και τους απλούς πολίτες ευαισθητοποιώντας τους γύρω από το εν λόγω θέμα διασφαλίζοντας τον έλεγχο στην υφιστάμενη νομοθεσία. Η νοοτροπία των συμμετεχόντων στην πλέον δημοκρατική διαδικασία της προσομοίωσης, δίνει το έναυσμα, μετά και από τη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων από το Υπουργικό Συμβούλιο, να ακολουθήσουμε οι νέοι ένα δρόμο διαφάνειας, αξιοκρατίας και δημιουργικότητας. Κληρονομήσαμε τη γη από τους απογόνους μας και θα πρέπει να την εκθέσουμε στους σύγχρονούς μας στην τελειότερη της μορφή. Το τριήμερο των συζητήσεων και η κατάθεση των εισηγήσεων των 5 κοινοβουλευτικών επιτροπών, κατέδειξε ότι μαζί μπορούμε να πάμε μακριά.”

– Ιφιγένεια Χρυσάνθου

Η βουλή των νέων αντιπροσώπων αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth DiplomaCY. Εν ολίγοις, αποτελεί μια ιδιότυπη προσομοίωση με τονομοθετικό σώμα και στοχεύει στην γειτνίαση των σχέσεων των νέων με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επίσημα θεσμοθετημένη πια, αποτελεί σημαντικό όπλο καταπολέμισης της κοινωνικής αποστροφής απάθειας και αδράνειας των νέων με τα κοινά, αφού ωθούμαστε με τη συμμετοχή και μόνο να εκφράσουμε ό,τι μας ενοχλεί να συζητήσουμε να τα αλλάξουμε. Εν κατακλείδι, οι νέοι αποτελούμε την εξέλιξη στην κοινωνία μας – όπως λέει και ένα γνωμικό ό,τι θα φυτέψουμε σήμερα ως νέοι, θα τα θερίσουν οι επόμενες γενιές στο μέλλον!

– Άντρεα Θοίδου

Στις 23- 25 Σεπτεμβρίου είχα την τιμή να συμμετάσχω στη 2η Βουλή Νέων Αντιπροσώπων που συνδιοργανώνει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου με το Cyprus Youth Diplomacy με τη στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας. Εκπροσωπώντας τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας- ΚΟΚΕΝ, είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος στην Επιτροπή Παιδείας ως νέα βουλευτής, όπου το θέμα που μας απασχόλησε με τους συναδέλφους μου ήταν η Αναγνώριση της Μη- Τυπικής και Άτυπης μάθησης. Μέσα από αυτή την προσομοίωση, 56 νέοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε πρακτικό επίπεδο πώς λειτουργεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνίας μας και να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Αρχίζοντας από τα πρώτα στάδια της σύνταξης μιας έκθεσης και καταλήγοντας στην ψήφιση των τροπολογιών και τελικά της έκθεσης ως σύνολο, ως νέοι βουλευτές μάθαμε πώς να συνεργαζόμαστε, να διαφωνούμε αλλά και να συμβιβαζόμαστε για ένα ανώτερο σκοπό- την εξέλιξη και πρόοδο της δικής μας κοινωνίας και πραγματικότητας. Αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική και ως άτομο αν και ήδη εμπλέκομαι ενεργά (εθελοντικά αλλά και μέσω της εργασίας μου ως λειτουργός νεολαίας (youth worker) στον τομέα της νεολαίας, έχω κερδίσει ακόμη περισσότερα. Την ίδια στιγμή, με τη συμμετοχή μου, έχω αποδείξει έμπρακτα την αναγκαιότητα για την αναγνώριση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της μη τυπικής μάθησης. Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι ζωντανό παράδειγμα μη τυπικής μάθησης και τα αποτελέσματα που προκύπτουν πιστοποιούν την σημαντικότητα αυτής της μορφής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των νέων ατόμων και την ένταξη τους στα κοινά. Με τα τελευταία νέα για τη θεσμοθέτηση της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο τομέας της νεολαίας έχει αποδείξει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στην κοινωνία και οι νέοι το μόνο που χρειάζονται είναι χώρο και αναγνώριση της ωριμότητας τους πως μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι στον τόπο μας. Ευχαριστούμε για την ευκαιρία και πρωτοβουλία το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, το Cyprus Youth Diplomacy καθώς και το ERASMUS+ που δίνει τη δυνατότητα τέτοιες ιδέες να γίνονται πράξη.

– Θεογνωσία Πέτρου


Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα που συμμετείχα στη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων ως μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών. Ανάμεσα σε τόσο αξιόλογους νέους, είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία μας, να ανταλλάξουμε και να καταγράψουμε πρωτότυπες ιδέες και εισηγήσεις για επίλυση των πιο πάνω ζητημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης διεξαγωγής της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, οι 5 Επιτροπές αποτελούμενες από νέους με γνώσεις και ανεπτυγμένη κρίση και κινούμενες σε πλαίσια εποικοδομητικού διαλόγου, συνέταξαν τις εκθέσεις τους. Η υπερψήφιση των εκθέσεων από την Ολομέλεια της Βουλής δικαίωσε τους 56 βουλευτές, αντάμειψε τους κόπους και τις προσπάθειές τους και είναι αποδεικτική της επιτυχούς έκβασης της όλης διαδικασίας. Οι νέοι απέδειξαν ότι έχουν το δικαίωμα, μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων. Επιβάλλεται να έχουν λόγο και δύναμη στο να καθορίζουν το μέλλον που τους ανήκει και δικαιωματικά τους αξίζει! Τέλος, θέλω τα εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσους με τον δικό τους τρόπο συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση, διεξαγωγή και πρόσφατη θεσμοθέτηση της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

– Νίκη Πολυκάρπου

Ευχαριστούμε τους πιο πάνω Κύπριους νέους για όσα μας είπαν σχετικά με την εμπειρία τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending