fbpx

Vouliwatch Cyprus: Μάθαμε τι είναι και τι περιλαμβάνει αυτή η πρωτοποριακή πλατφόρμα!

Αναρωτιέσαι τελευταία για την online πλατφόρμα Vouliwatch Cyprus; Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί και πώς μπορείς να εμπλακείς ενεργά εσύ και κάθε πολίτης της Κύπρου;

Αυτές και άλλες απορίες μας έλυσε πρόσφατα η Ελίζα Λουκαΐδου τις οποίες μπορείς να δεις στην ακόλουθη συνέντευξη:

 

Γεια σου Ελίζα. Αρχικά θέλεις να μας εξηγήσεις τι είναι το Vouliwatch Cyprus;

Το vouliwatch Cyprus είναι μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Κυπριακό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη νομοθετική διαδικασία.

Πρόκειται για μια μη κομματική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που λειτουργεί την πλατφόρμα vouliwatch.org.cy. Αντίστοιχες πλατφόρμες λειτουργούν και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης όπως την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Υεμένη, την Τυνησία, το Μαρόκο και άλλες.

Το vouliwatch Cyprus παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αναδεικνύει ζητήματα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, να ελέγχει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα, να τους αξιολογεί, να καταθέτει προτάσεις και να συζητά για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Κεφάλαιο Νεολαία, στο πλαίσιο του έργου “Open Parliament Cyprus” (Κύρια Δράση 2 Στρατηγικές Συμπράξεις), το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες ενθαρρύνοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το δημοκρατικό διάλογο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό εργαλείο ή λειτουργικότητα της πλατφόρμας;

Σημαντικό εργαλείο της πλατφόρμας είναι η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους πολίτες και οργανωμένα σύνολα, προς τους βουλευτές και ευρωβουλευτές ασκώντας έτσι ένα είδος εξωκοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την ίδια ώρα σε αυτή τη διαδραστική πλατφόρμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι έχουν τη δυνατότητα να απαντούν απευθείας στους πολίτες, να ενημερώνονται για ειδικότερα ζητήματα, να προβάλλουν το νομοθετικό τους έργο και να αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με απλό και κατανοητό τρόπο καταγράφονται πληροφορίες που βοηθούν κάθε χρήστη της ιστοσελίδας να αντιληφθεί τις διαδικασίες λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού και να συμμετέχει ενεργά σε αυτές. Στην πλατφόρμα vouliwatch.org.cy μπορεί κανείς να αξιοποιήσει διάφορες εφαρμογές, όπως είναι το #vouliwatchcyprus, το  #news ή το #opendata

Ποιοι είναι οι λόγοι που -κατά τη γνώμη σου- αρκετοί νέοι δεν ασχολούνται με την πολιτική ή δεν γνωρίζουν τις σχετικές εξελίξεις στην επικαιρότητα;

Μέσα από την έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου, διαφαίνεται ότι η νεολαία έχει ενδιαφέρον για τα κοινά γενικότερα και θέλει να συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, απλά δεν βλέπει με ποιον τρόπο.

Συχνά αναφέρεται πως η πολιτική απάθεια και αποχή από τις εκλογές σχετίζεται εν μέρει με την έλλειψη γνώσης και ανεπαρκούς κατανόησης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο και το νομοθετικό έργο των βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Μέσα από το Vouliwatch Cyprus, υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενασχόληση με την πολιτική επικαιρότητα -σε επίπεδο Κοινοβουλίου-, μέσα από ένα απλό, σύγχρονο και άμεσο μέσο, με ψηφιακά εργαλεία για τη συμμετοχή των πολιτών (civic technology).

Σε ποιους απευθύνεται η πλατφόρμα Vouliwatch Cyprus;

Το vouliwatch Cyprus απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ειδικότερα σε νεαρά άτομα, άτομα που έχουν ενδιαφέρον σε θέματα «civic technology», άτομα που απέχουν από την εκλογική διαδικασία, ενεργείς ομάδες πολιτών, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, βουλευτές κι ευρωβουλευτές.

Πότε ολοκληρώνεται το έργο “Open Parliament Cyprus” και με ποιον τρόπο;

Το έργο που διήρκεσε σχεδόν 24 μήνες ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου με τη διοργάνωση του Συνεδρίου «Η δημοκρατία σε κρίση και ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών στη συμμετοχή των πολιτών» που θα λάβει χώρα στις 21 Οκτωβρίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία (civic technology) και πλατφόρμες όπως “parliamentwatch – factchecking – access to information and votewatch” μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να ενθαρρύνουν την πολιτική λογοδοσία και να ενισχύσουν σημαντικά την εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών με ψηφιακά μέσα (e-democracy).

Στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, θα συμμετέχουν κυρίως: νέοι πολίτες, φοιτητές, οργανώσεις νεολαίας, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Κύριοι ομιλητές από το εξωτερικό με εξειδίκευση στη συγκεκριμένη θεματολογία είναι οι κκ. Gregor Hackmack (Parliamentwatch Germany) και Doru Frantescou (Votewatch.eu).

Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές και το συνέδριο στο σχετικό σύνδεσμο ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending