fbpx

5 τρόποι για να αποφύγεις τραυματισμό σε γήπεδο futsal!

Κεφάλαιο: Τραυματισμοί σε γήπεδο 5×5. Όλοι μας έχουμε ένα φίλο, ένα γνωστό ή έστω έτυχε να ακούσουμε για κάποιον που τραυματίστηκε σε ένα αγώνα futsal.

Μηνίσκος, χιαστοί, διάστρεμμα είναι ορολογίες που ακούμε συχνά όσοι συχνάζουμε σε γήπεδα 5×5, και δυστυχώς είναι τραυματισμοί που ταλαιπωρούν πολύ τους ερασιτέχνες αθλητές.

Σύμφωνα με έρευνα, εξάλλου, 1500 άνθρωποι υποφέρουν από τέτοιους τραυματισμούς κάθε χρόνο  στην Κύπρο εξαιτίας της ενασχόλησης τους με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Υπάρχουν, όμως, έξυπνοι και απλοί τρόποι αυτοί οι τραυματισμοί να αποφευχθούν. Επειδή, λοιπόν, νοιαζόμαστε για το δικό σας καλό μαζέψαμε 5 τρόπους να αποφύγεις τραυματισμό ενώ παίζεις futsal και σου τους παρουσιάζουμε!

1
Επιλογή αθλητικού παπουτσιού

Πριν ακόμα μπεις στο γήπεδο, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία το αθλητικό παπούτσι που θα επιλέξεις. Τα γήπεδα 5×5 έχουν πλαστικό χλοοτάπητα, γεγονός που απαιτεί παπούτσια με μικρές και πολλές τάπες ή παπούτσια με σχάρα.

Το πέλμα του παπουτσιού πρέπει να είναι εύκαμπτο και να μεταφέρει την δύναμη του ποδιού από το πισινό μέρος στο μπροστινό. Το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό αλλιώς δεν θα παρέχεται η κατάλληλη προστασία στο πόδι ενώ κλωτσάς την μπάλα. Έτσι, την επόμενη φορά, που θα πας για futsal, μην πας με τα άρβυλα ή τα σκαρπίνια του γραφείου!

2
Ζέσταμα

Τις περισσότερες φορές, μόλις φτάσουμε στο γήπεδο αρχίζουμε απευθείας τον αγώνα. Λάθος! Η σωστή προθέρμανση είναι το Α και το Ω στην αποφυγή τραυματισμών. Διατάσεις, ελαφρύ τρέξιμο και ειδικές ασκήσεις δύναμης, αυξάνουν την θερμοκρασία των μυών αρκετά ώστε να τους προστατεύσει.

Προσοχή όμως, να μην το παρακάνετε! Το ιδανικό ζέσταμα είναι αυτό που ακολουθεί τις ανάγκες του αθλήματος. Δεν πρέπει ούτε να ξεκινήσεις τον αγώνα κρύος αλλά ούτε να καείς στο ζέσταμα! Κάπως έτσι, για ένα αγώνα futsal που θα διαρκέσει γύρω στη μια ώρα, ένα ζέσταμα 10 – 15 λεπτών είναι ότι πρέπει!

3
Αποθεραπεία

Είναι τόσο σημαντική όσο και το ζέσταμα, αφού επαναφέρει σιγά – σιγά τους μύες στην προηγούμενη τους κατάσταση. Πάλι πρέπει να προσέχεις να μην το παρακάνεις, αφού απαιτείται πιο μικρή ένταση από αυτή της προθέρμανσης.

Το μασάζ είναι μια πολύ καλή μέθοδος αποθεραπείας αφού ανακουφίζει από τη μια τους μύες, ενώ βοηθά και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών. Αν είσαι τυχερός/ή, θα απολαμβάνεις περιποιήσεις από τον/ην σύντροφο σας!

4
Επιλογή απαραίτητου ρουχισμού

Εννοείται πως αν πας να παίξεις futsal Δεκέμβρη ή Γενάρη, δεν θα πας με κοντό παντελονάκι και κοντομάνικη φανέλα. Σε κρύες συνθήκες όσο καλή προθέρμανση κι αν κάνεις, οι μύες θα μείνουν σχετικά κρύοι.

Γι’ αυτό, χρειάζεται και ο κατάλληλος ρουχισμός (φόρμες, γάντια, σκούφος) για να κρατηθούν σε μια καλή θερμοκρασία. Μην το παρακάνεις όμως και γίνεις Εσκιμώος γιατί δεν θα μπορείς ούτε να σηκώσεις τα πόδια σου από το έδαφος. Και κάτι τελευταίο: όσο φιλικός κι αν είναι ο αγώνας, πάρε μαζί σου και shin guards! Ποτέ δεν ξέρεις!

5
Διατροφή – Ενυδάτωση

Πολύ απλά, αν πριν ένα παιχνίδι φας μια ενισχυμένη πίτα σουβλάκια μαζί με Coca – Cola ή μια Large πίτσα ή οτιδήποτε άλλο βαρύ τότε αυξάνεις τον κίνδυνο τυχόν τραυματισμών κατακόρυφα. Γιατί νομίζεις, άλλωστε, πως οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν συγκεκριμένη διατροφή; Η ισορροπία πρωτεϊνών (ψάρι,κοτόπουλο), υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά) και λίπους είναι must γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τη μέρα του αγώνα!

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη τραυματισμών είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του παιχνιδιού, κρατά το σώμα ενυδατωμένο αποφεύγοντας την αφυδάτωση. Τυχόν αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις ή να προκαλέσει προβλήματα κυρίως στους μύες και τους τένοντες.

Σκέψου το με αυτόν τον τρόπο: Θα τρέχεις για αρκετή ώρα, θα ιδρώσεις και όλος εκείνος ο ιδρώτας είναι, ουσιαστικά, νερό που χάνεται και πρέπει να αντικατασταθεί! Άρα να έχεις μια μπουκάλα νερό μαζί σου όταν πηγαίνεις σε γήπεδα 5×5! Νοιαζόμαστε για το καλό σου, λέμε!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending