fbpx

#ComingOutDay: Μάθε τι συμβολίζει και για την αποδοχή της ταυτότητας του καθενός!

Τι σημαίνει ο όρος Coming Out και γιατί υπάρχει ολόκληρη εθνική ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Κατρχάς ο όρος αυτός απευθύνεται σε ΛΟΑΤ+ άτομα τα οποία αποφασίζουν να δηλώσουν ανοιχτά τη σεξουαλικότητα τους και την ταυτότητα του φύλου τους.

Γιατί επιλέχθηκε αυτή η έκφραση;

 

Closeted (κλειστά) και in the closet (μέσα στη ντουλάπα) είναι όροι που χρησιμοποιούνται για ΛΟΑΤ+ άτομα που δεν έχουν αποκαλύψει τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ταυτότητας και της σεξουαλικής συμπεριφοράς τους.

Αυτό συμβαίνει λόγω κοινωνικής πίεσης που δέχονται εξαιτίας πατριαρχικών προτύπων και μιας καλά στημένης κοινωνίας ετεροκανονικότητας. Έτσι όταν κάποιο άτομο αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά για σεξουαλικότητα και ταυτότητα φύλου βγαίνει έξω από τη ντουλάπα, βρίσκεται πλέον έξω στο κόσμο.

Έχουν κάνει “Coming Out’’!

pride-institute.com

Η Εθνική Ημέρα Coming Out είναι μια ετήσια ημέρα ευαισθητοποίησης όσων αφορά θέματα ΛΟΑΤ+ ατόμων και καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε 11 Οκτωβρίου. Η αρχική ιδέα, που ξεκίνησε στις Η.Π.Α. το 1988, βασίστηκε στο πνεύμα φεμινιστικής και ομοφυλοφιλικής απελευθέρωσης του κάθε ατόμου.

Αποτελεί μια βασική μορφή ακτιβισμού μέσω της αποκάλυψης της σεξουαλικότητας ή του προσωπικού αυτοπροσδιορισμού του φύλου προς την οικογένεια, τους φίλους τους συναδέλφους και γενικά σε όλους του τομείς τη ζωή του! Το άτομο λέει ανοιχτά πλέον ότι είναι ομοφυλόφιλο, τρανς κ.ο.κ.

Η θεμελιώδης πεποίθηση του ανοικτού προσδιορισμού σεξουαλικότητας και φύλου είναι ότι η ομοφοβία ευδοκιμεί σε μια ατμόσφαιρα και κοινωνία σιωπής και άγνοιας και ότι μόλις οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν αγαπημένους που είναι λεσβίες ή ομοφυλόφιλοι ή τρανς κ.ο.κ., είναι πολύ λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν ομοφοβικές ή καταπιεστικές απόψεις.

Δες τους πιο σημαντικούς λόγους για να μιλήσεις ανοιχτά για την σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου σου:

 

1
Δεν κάνει καλό να κρατάς κάτι τόσο σημαντικό μέσα σου!

Καταπιέζοντας κάτι τόσο σημαντικό και όμορφο κομμάτι του εαυτού σου, όσο ο σεξουαλικός
προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλλου, κάνεις κακό στην υγεία σου – τόσο την ψυχική όσο και σωματική.

Το κρύψιμο θα σε αρρωστήσει.

2
Τα ραντεβού γίνονται πιο εύκολα

Σίγουρα και τα άτομα που είναι ακόμα στη “ντουλάπα’’ βγαίνουν ραντεβού, αλλά ως φιλαράκια, αλλά είναι δύσκολο, το έχω κάνει και θυμάμαι. Όσο και να μας άρεσε η παρέα που κάναμε, πάντα κοιτάζαμε τους γύρω αν κάποιος καταλάβαινε κάτι ή άκουγε.

Σκεφτόμασταν διάφορα, μήπως χαμογελούσαμε πολύ ο ένας στον άλλο, μήπως κοιταζόμασταν με τρυφερότητα, μήπως είμασταν πολύ εκδηλωτικοί; Τελικά δεν καταφέρναμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, αφού σκεφτόμασταν όλους τους άλλους τριγύρω μας.

Ήμασταν αρκετά φοβισμένοι για να είμαστε χαρούμενοι.

3
Μαθαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου σύμμαχοι

Δεν θα ξεχάσεις ποτέ το άτομο που μίλησες ανοιχτά για την σεξουαλικότητα σου ή την ταυτότητα φύλου σου (εκτός κα αν αποφασίσεις να το κάνεις μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης).

Μπορεί να υπάρξουν “φίλοι” που δεν θα το αποδεχτούν και θα το πουν χωρίς τη θέληση σου σε αρκετά άτομα. Με αυτό το τρόπο όμως θα καταλάβεις ποια άτομα είναι πραγματικά κοντά σου και σε αγαπάνε αληθινά.

Θα κρατήσεις στη ζωή σου τα αυθεντικά άτομα που θα μοιραστείς μαζί τους τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου.

4
Σου δίνει μια πιο πραγματική εικόνα του κόσμου γύρω σου

Η ζωή μέσα στη ντουλάπα μπορεί να φαίνεται ασφαλής, αλλά υπάρχουν τόσο φωτεινά πράγματα έξω από αυτή.

Άλλωστε οι ντουλάπες είναι για τα ρούχα. Αρχικά μπορεί να θεωρείς ότι η ζωή θα είναι όλο πάρτι, χορό, έρωτα, λαμπερά φώτα, χωρίς κανένα μειονέκτημα.

Αυτό δεν ισχύει, αφού η ζωή θα έχει πάντα καλές και κακές στιγμές. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές έξω από τη ντουλάπα, αλλά σου το εγγυώμαι η ζωή θα είναι πιο αληθινή.

5
Ενδυναμώνεις τα άτομα που δεν μπορούν να το κάνουν

Ας το αποδεχτούμε! Υπάρχουν άτομα που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα τους και την ταυτότητα φύλου τους. Έφηβοι και άλλα άτομα που είναι εξαρτώμενα από την οικογένεια τους και φοβούνται την απόρριψη και το να τους διώξουν από το σπίτι.

Τα άτομα αυτά πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών που αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά! Γινόμαστε πρότυπα δίνοντας ελπίδα ότι η ζωή γίνεται καλύτερη. Μπορεί να μην το μάθεις ποτέ πόσα και ποια άτομα βοήθησες, αλλά σου το εγγυώμαι ότι κάπου, κάποτε, κάποιος βλέποντας σε εσένα θα κατανοήσει ότι εκεί έξω υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος που τον περιμένει!

Υπάρχουν χώρες όπου το να αποκαλύψεις ότι ανήκεις στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα αποτελεί κίνδυνος για τη ζωή σου και για την ελευθερία σου. Σε όλα τα άτομα που ζούνε σε τέτοιες περιοχές ευχόμαστε να είναιδυνατοί γιατί δεν είναι μόνοι! Υπάρχουν άτομα που μάχονται για αυτούς. Με μικρές και μεγάλες μάχες!

Συνεχίστε να αγωνίζεστε και αγαπήστε τον εαυτό σας για αυτό που είναι! Για όλα τα άτομα ΛΟΑΤ+ ανοιχτά και μη ευχόμαστε μια υπέροχη #ComingOutDay.

Βρες μας στο Facebook:


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Ιωάννου και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending