fbpx

#SpiritDay: Μάθε γιατί να δείξεις και εσύ τη Μωβ πλευρά σου!

Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για να βγάλεις τα μωβ σου ρούχα από τη ντουλάπα και να τα φορέσεις. Με τα συγκεκριμένα ρούχα σε παροτρύνω να βγάλεις τη μία από τις selfie της ημέρας και να την δημοσιεύσεις.

Σίγουρα, λόγω των επιβολών των καιρών, θα γεμίσεις την ανάρτηση της φωτογραφίας με hashtags. Συμβουλή μου, λόγω της ημέρας, βάλε τα ακόλουθα hashtags #SpiritDay και #lgbtplusucyclub.

1
Όχι το άρθρο που διαβάζεις δεν μιλάει για συμβουλές μόδας.

Δεν γνωρίζω ποιο χρώμα θα φορεθεί αυτή την εποχή και ούτε προσπαθώ να σου μάθω πως να κάνεις τις προσωπικές σελίδες σου στα μέσα δικτύωσης πιο δημοφιλείς.

Θεωρώ, όμως, τα Social Media ως ένα δυνατό μέσο ενημέρωσης και προώθησης διαφόρων εκστρατειών.

Σήμερα 19/10/2017, και κάθε τρίτη Πέμπτη του Οκτώβρη, την επονομαζόμενη “Spirit Day” (ημέρα του πνεύματος), θα προσέξεις εκατομμύρια άτομα να φοράνε μωβ.

Θέλω να ξέρεις πως ο λόγος που το κάνουν δεν είναι άλλος, από το να στηρίξουν κάθε λεσβία, ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο, τρανς, κουήρ (ΛΟΑΤ+) νέο και να εναντιωθούν σε κάθε μορφή bullying.

Ενωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διάσημα άτομα του χώρου του θεάματος, σχολεία, κοινότητες στοεξωτερικό συνεργάζονται τη σημερινή ημέρα, για να υποστηρίξουν αλλά και για να μιλήσουν εκ μέρους της ΛΟΑΤ+ νεολαίας που έχει δεχτεί ή μπορεί να δεχτεί bullying λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου της.

2
Τι αφορά η Spirit Day;

Spirit Day λοιπόν, μια μέρα ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν νέα ΛΟΑΤ+ άτομα. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από τη μαθήτρια Brittany McMillan, ως απόκριση στη λυπητερά ραγδαία αυξηση περιστατικών αυτοκτονιών μαθητών ΛΟΑΤ+, αυτοκτονίες συνδεόμενες με περιστατικά bullying.

Η ΛΟΑΤ+ νεολαία συχνά έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρά περιστατικά bullying και παρενόχλησης μέσα στα σχολεία. Αυτό ο τόπος που θα έπρεπε να ήταν από τους πιο ασφαλείς χώρους, έτσι ώστε να μην παραμποδίζεται η μεταφορά της γνώσης μα τελικά διαπιστώνουμε από διάφορες μελέτες νούμερα ότι αποτελούν επικύνδινα τόσο για τη σωμστικη όσο και τη ψυχική υγεία.

3
Γιατί όμως γράφω το άρθρο;

Διότι όλοι μας μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημα μας και να εναντιωθούμε σε αντί – ΛΟΑΤ+ bullying. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα τα άτομα ανεξαρτήτου οποιουδήποτε χαρακτηριστικού έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς.

4
Αντιμετώπισε λοιπόν κάθε αντi-ΛΟΑΤ+ γλώσσα και πράξη.

Όταν ακούσετε λοιπόν, ομοφοβικά σχόλια ή ανέκδοτα, ακόμα και αν δεν απευθύνονται σε κάποιο άτομο συγκεκριμένα, ενημερώστε το άτομο που τα αναπαράγει, ότι τα βρίσκετε προσβλητικά. Κάντε το κάθε άτομο που παράγει αυτά τα σχόλια να καταλάβει ότι η πράξη του είναι λανθασμένη και κακοποιητική.

Αν πάλι γνωρίζετε άτομο που έχει δεχθεί bullying λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του, κάντε προσπάθεια να το στηρίξετε, κάντε το να καταλάβει ότι θα είσαστε πάντα εκεί όταν το χρειαστεί.

Κάντε το άτομο να καταλάβει ότι θα αγωνιστείτε για την εξάντληση κάθε μορφή ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

5
Μια μικρή αρχή εκ μέρους σου, μπορεί να γίνει σήμερα.

Ακολούθησε τις “προσταγές’’ της ημέρας και φόρεσε κάτι μωβ, βγάλε τη selfie σου και βάλε #SpiritDay και #lgbtplusucyclub για να δείξεις και εσύ ένα πνεύμα αδελφότητας και υποστήριξης σε κάθε επιβιώσαντα bullying, αλλά και για κάθε νέο άτομο που αυτοκτόνησε λόγω bullying.

Τα στατιστικά στοιχεία μιλάνε. Η έκθεση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2015 από το National School Climate Survey με 10,528 συμμετέχοντες μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 21 και από τις 50 πολιτείες ήταν αρκετά σημαντική διότι κατέδειξε σημαντικά και κοινωνικά υπολογίσιμα ποσοστά. Μερικά από αυτά μπορούν αν φανούν στις παρακάτω εικόνες:

Με την εκστρατεία μέσω των μέσων δικτύωσης, όπως μέσω Facebook, Twitter, Snapchat, Tumblr, YouTube και Instagram είμαστε όλοι εμείς, εγώ αλλά κι εσύ πιο συνδεδεμένοι.

6
Η φωνή μας μπορεί να γίνει πιο δυνατή από ποτέ.

Ελπίζοντας πως αυτή τη φωνή θα ακούσει κάθε άτομο που νιώθει μη επαρκές για να ζήσει επειδή κάποια άλλα άτομα το έκαναν να νιώθει έτσι και θα κατανοήσει πως έχει πολλούς λόγους να ζήσει.

Θα καταλάβει αυτό το άτομο ότι πρέπει να είναι ο εαυτός του, χωρίς προϋποθέσεις και όρους από εξωτερικούς παράγοντες. Θα καταλάβει ότι τελικά δεν πρέπει να μπει σε καλούπια, αφού είναι ένα υπέροχο δημιούργημα του εαυτού του. Θα καταλάβει το γνωμικό του Oscar Wilde: “Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι“.

Και για όλους εσάς που θέλετε να δείτε κάτι να αλλάζει στο κόσμο, μην απογοητεύεστε εύκολα. Άλλωστε η αλλαγή γίνεται βήμα με βήμα, γίνεται άτομο-άτομο, το ένα μετά το άλλο! Απλώς κάποιος πρέπει να σκεφτεί να κάνει την αρχή.

Αν δεν το κάνουμε τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

“Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο” – Mahatma Gandhi

 


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Ιωάννου και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending