fbpx

“Pafos 2017”: Δες όσα άλλαξαν στην Πάφο και έγινε μια ξεχωριστή πόλη!

Αρχικά, για όσους γνωρίζουν η Πάφος έχει χρηστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό του πολιτισμού, των πόλεων και των ενεργών πολιτών, ο οποίος προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

1
Pafos 2017: Όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό

Είναι γεγονός πως η Πάφος, χρειαζόταν αυτή την ευκαιρία πιο πολύ από όλες τις κυπριακές πόλεις. Βρισκόταν σε μια φάση γενικής αδράνειας και αυτός ο θεσμός αποτέλεσε για την πόλη μοχλό προόδου και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

Μάλιστα, επίσημες αναφορές από αξιωματούχους της Ευρώπης, δηλώνουν πως η Πάφος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: η πιο μικρή πόλη στην Ευρώπη που αναλαμβάνει το θεσμό και κατάφερε με μικρό προϋπολογιμό και πολλές δυσκολίες στο στήσιμο να παρουσιάσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων με ποιότητα και χαρακτήρα.

Από το Pafos2017, σε όλη την διάρκεια της χρονιάς πέρασαν πάρα πολλοί άνθρωποι καλλιτέχνες και δημιουργοί – ποιητές, ζωγράφοι, τραγουδιστές, συνθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.  Συμμετείχαν σε πρότζεκτ και δράσεις που στόχο είχαν να αναδείξουν την ευρύτερη έννοια του πολιτισμού, αλλά και να κάνουν πράξη το σλόγκαν του οργανισμού “Ενώνοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς“.

Εκδηλώσεις που ξεχώρισαν αποτελούν οι συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Gorar Brejovic που έγιναν κάτω από τα αστέρια στο μαγευτικό τοπίο της Πέτρας του Ρωμιού. 

Οι Rimini protokoll, με μια πρωτότυπη διαδρομή στο κέντρο της πόλης, Ο Γιώργος Κιμούλης με τις απολαυστικές ποιητικές τους απαγγελίες συνοδεία πιάνου, η Misia και η Luz Casal τραγουδώντας στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στην Πλατεία Κάστρου αντίστοιχα, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τις εκδηλώσεις που αποτελούν ορόσημο για την χρονιά αποτελούν το θεατρικό έργο “Τρωάδες σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου και η συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Εκθέσεις που άφησαν το στίγμα τους αποτέλεσαν  η Terra Mediterranea: In Action σε Λευκωσία και Πάφο (Σπηλιά Φάμπρικας) και έκθεση στα Χνάρια των Ξένων – The Alien Trail.

Αυτές κι άλλες πολλές εκδηλώσεις… που άφησαν συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια!

2
Η Πάφος Αλλάζει!

Η Πάφος αλλάζει και αυτό είναι γεγονός.  Η πόλη έχει μπει για τα καλά σε ρυθμό προόδου και αυτό μπορεί να το παρατηρήσει ο κάθε επισκέπτης, αλλά και ο κάθε μόνιμος κάτοικος.

Τα έργα που άρχισαν έχουν αρχίζει να υλοποιούνται και η πόλη έχει αλλάξει όψη με την Ανάπλαση της πλατείας Κένεντυ και του Παραδοσιακού Κέντρου, την Ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά & Διονυσίου Σολωμού, την Αποκατάσταση του Κτιρίου πρώην κινηματοθέατρο «Αττικόν» και μετατροπή του σε σύγχρονο έργο Πολιτιστικής Υποδομής και Συνεδριακού Τουρισμού, την Αναβάθμιση & Ανάδειξη του Μαρκιδείου Θεάτρου αλλά και την Αναδιαμόρφωση χώρων στην συνοικία Μουττάλου.

Ένα από τα σύγχονα στολίδια της πόλης αποτελεί το αποκαταστημένο Χάνι του Ιμπραήμ, το οποίο και υποβλήθηκε ως υποψήφιο για τα βραβεία Europa Nostra!

Είναι δεδομένο λοιπόν πως η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη για την πόλη της Πάφου τα τελευταία χρόνια.  Όλη η πόλη νιώθει περηφάνια που καταφέρε να στρέψει τα βλέμματα της Ευρώπης πάνω της, αλλά και να εκπροσωπήσει ολόκληρη την Κύπρο με αξιοπρέπεια!

Η μαγεία του Pafos2017 τελειώνει, αλλά η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκαν, μπορούν να αποτελέσουν γερά θεμέλια για μια ωραία πολιτιστική συνέχεια.

Στις τελευταίες εκδηλώσεις της χρονιάς συγκαταλέγεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, ένα φεστιβάλ που οι φορείς του οργανισμού ευελπιστούν πως θα καθιερωθεί και τα επόμενο χρόνια στην Κύπρο.

Από τις 23 εως τις 29 Οκτωβρίου, 14 παραστάσεις θα μονοπωλήσουν το θεατρικό ενδιαφέρον στη χώρα.

Πληροφορίες και εισιτήρια πιο κάτω:


Η Πάφος άλλαξε. H Πάφος αλλάζει.  Η Πάφος μπορεί. Η Πάφος το Άξίζει.




Πείστηκες να επισκεφθείς σύντομα την Πάφο;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending