fbpx

Όσα μας είπε ο Συνέσιος για τις εμπειρίες του σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς!

Ο Συνέσιος Φωτίου ένας νέος 20 ετών, από το Αλεθρικό, χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Κατάγεται από την κατεχόμενη Καλοψίδα της Αμμοχώστου. Έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο “Βεργίνα” στη Λάρνακα, και αυτή την περίοδο σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Συνέσιος είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Επιστημόνων. Τα ενδιαφέροντα του χωρίζονται σε κατηγορίες: περιέχουν τη συμμετοχή του σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, τον εθελοντισμό, τα κοινά και την πολιτική.

Πάμε να δούμε όσα συζητήσαμε για τις συμμετοχές και εμπειρίες του:

 

Γεια σου Συνέσιε. Αρχικά θες να μας εξηγήσεις πώς έζησες την εμπειρία στη Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων;

Βεβαίως. Η εμπειρία στην Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, ήταν για εμένα, όπως και για τους υπόλοιπους μοναδική. Αρχικά, όσοι συμμετείχαν, είχαν υποβάλει την αίτηση τους αναλύοντας τους λόγους που ήθελαν να βρίσκονται εκεί, και ακολουθούσε η διαδικασία επιλογής.

Με την ανακοίνωση της επιλογής μου για τη 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων από τους διοργανωτές, ξεκίνησε η δουλειά. Για αυτό και η όλη εμπειρία ήταν ξεχωριστή.

Χρειάστηκε έρευνα και μελέτη σε ατομικό επίπεδο, και φυσικά το αμέσως επόμενο στάδιο, που ήταν να μετατρέψουμε την συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής στην οποία ήμουν μέλος, σε μια ανοιχτή δεξαμενή σκέψης και ιδεών.

Μέσα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, πιεσμένο πρόγραμμα, εποικοδομητικό άγχος και αγωνία, και τον χρόνο να τρέχει και να είναι εναντίον μας, καταφέραμε να ετοιμάσουμε η κάθε επιτροπή την δική της έκθεση, η οποία τέθηκε προς ψήφιση ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των νέων.

eprovoli.com

Η όλη αγωνία και κούραση, μετατράπηκε σε χαρά και ικανοποίηση αφού όλες οι εκθέσεις – ψηφίσματα των επιτροπών, υπερψηφίστηκαν από εμάς τους αντιπρόσωπους της νεολαίας για την περίοδο 2017-2018.

Μπορώ να πω επίσης, ότι και οι 56 νέοι βουλευτές, είμαστε περήφανοι για ό,τι κάναμε. Αυτό επειδή η δουλειά μας έγινε ψήφισμα το οποίο θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής, σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αρμόδιους φορείς.

Διότι η νεολαία διαδραματίζει τον ρόλο της πλέον σε αυτή την κοινωνία. Η νεολαία ασχολήθηκε, ψήφισε και είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην πολιτεία θέματα παιδείας, περιβάλλοντος, εργασίας εσωτερικών και εξωτερικών που ήταν οι 5 επιτροπές για φέτος. Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να αφήσω πίσω την άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους και φυσικά τον αξιαγάπητο χαρακτήρα όλων.

Εξήγησε μας πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε η οργάνωση Ο.ΛΑ.; Ποια η συμβολή σου σε αυτή;

Η Ο.ΛΑ (ομάδα Λάρνακα), ήταν αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας των δημοτών της Λάρνακας και ιδιαίτερα εμάς των νέων, μετά από τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς στην πόλη μας που όλοι θυμόμαστε. Για αυτό γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της ομάδας που είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στη Λάρνακα, μέσα από ιδέες νέων.

Η Ο.ΛΑ κατάφερε μέσα από την επαφή της με τον κόσμο, τις διαλέξεις και τις ημερίδες που διοργανώνει πάντα με επίκεντρο την πόλη μας, να εξελιχθεί σε μια ομάδα πολιτών, να γίνει μέσο με το οποίο οι δημότες εκφράζονται.

Ο κάθε κάτοικος της Λάρνακας μπορεί να στείλει εισηγήσεις, να αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα μας, να παρακολουθήσει και να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μας που είναι ανοιχτές προς όλους, και να είναι πάντα σε επικοινωνία με εμάς.

Η δική μου συμβολή στην ομάδα ως ιδρυτικό μέλος και οργανωτικός γραμματέας, ήταν φυσικά η δημιουργία και η προώθηση της και η συνεργασία μεταξύ μας και με τους πολίτες, που συμμερίζονται και έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς.

Θέλω να τονίσω πώς η Ο.ΛΑ ενώνει τις φωνές και τα μυαλά της Λάρνακας, χωρίς κανένα συμφέρον και κομματική χροιά, παρά μόνο το καλό της πόλης μας.

Με ποιες άλλες δράσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ασχολείσαι;
edswellness.org

Γενικά, συμμετέχω σε διάφορες δράσεις μαζί με πολύ καλούς φίλους και συνεργάτες, με στόχο την ορθή και επιτυχή ολοκλήρωση της κάθε δράσης. Ταυτόχρονα, με την ενασχόληση μου με τα κοινά, ασχολούμαι με αρκετούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το διεθνές επιμελητήριο Νέων Λάρνακας (JCI Larnaka), το οποίο είναι ένας διεθνής οργανισμός νέων ηγετών και επιχειρηματιών που αποβλέπει στην παροχή κινήτρων στους νέους ανθρώπους για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους για μια καλύτερη κοινωνία και ανθρωπότητα.

Μερικοί από τους υπόλοιπους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούμαι είναι ο πολιτιστικός όμιλος της κοινότητας μου, η Παγκύπρια πλατφόρμα εθελοντών Together Cyprus και ο δημοσιογραφικός όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τι θα συμβούλευες άλλους νέους σχετικά με την ενασχόληση τους με τα κοινά ή/και την πολιτική;

Η συμβουλή μου σε άλλους νέους που ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική, είναι να συνεχίσουν άφθαρτοι και πιστοί στις ιδέες τους, όπως έχουν ξεκινήσει. Πιστεύω πως η νεολαία έχει αδικηθεί αρκετές φορές. Έπεσε θύμα κακόβουλων χειρισμών και λανθασμένων αποφάσεων.

Βίωσε και βιώνει την οικονομική κρίση, την ανεργία και παρακολουθεί καθημερινά σκάνδαλα διαπλοκής να βρίσκουν το φως της δημοσιότητας. Είναι φυσιολογική η απέχθεια που εμφανίζεται στις ηλικίες μας. Είναι αποτέλεσμα όλων αυτών.

Όμως, παρόλο που η νεολαία μπούχτισε με τα όσα συμβαίνουν, έχει φωνή, δύναμη και ιδέες. Άρα είναι στο χέρι του καθενός να φωνάξει και να απαιτήσει. Να διεκδικήσει, να κερδίσει και να πετύχει.

Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να ανήκεις σε κάποιο κόμμα, αφού μπορείς μέσα από μια Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό να πετύχεις περισσότερα. Οι νέοι έχουν τα εφόδια και τη δύναμη να προσφέρουν με κάθε τρόπο. Να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους με κάθε μέσο. Φτάνει να ανακαλύψουν την δύναμη και τη θέληση τους. Να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Να έρθουν πιο κοντά στα κοινά, αφού η συμμετοχή τους αλλάζει πολλά δεδομένα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτή, και τη συζήτηση που είχαμε, αφήνοντας το μήνυμα, ότι οι νέοι μπορούν!

Ευχαριστούμε το Συνέσιο για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending