fbpx

Ήξερες τι είναι και πότε γιορτάζεται το Halloween;

Αναρωτιέσαι κι εσύ τα τελευταία χρόνια τι είναι το Halloween που βλέπουμε σε ταινίες/σειρές και σε διάφορα events (πλέον) στην Κύπρο;

Τι σχέση έχουν οι κολοκύθες με τις τρομακτικές στολές/μακιγιάζ και γιατί επικρατεί αυτή η διάθεση;

Δες πιο κάτω τις απαντήσεις που μαζέψαμε στις απορίες σου:

1
Πότε και γιατί γιορτάζεται το Halloween;

Μάθε λοιπόν πως το περίφημο Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 του Οκτώβρη  και έχει συνδεθεί με την υπερφυσική δραστηριότητα.

Με απλά λόγια, το Halloween θεωρείται ως μία από τις λίγες μέρες του χρόνου που είναι πιο έντονη η επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων

Η λέξη προέρχεται από το “All-hallow-even” και αναφέρεται στην παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

2
Η αφορμή που βλέπουμε “τρομακτικές” φιγούρες σε στολές και αμφιέσεις

Το Halloween πιθανόν αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Συμβόλιζε την αρχή του χειμώνα και η αλλαγή της εποχής ένωνε τον τον κόσμο των νεκρών με τον πάνω κόσμο. 

Με τα χρόνια, μετασχηματίστηκε από μία σκοτεινή τελετή, σε μέρες γέλιου, διασκέδασης, μεταμφιέσεων και φυσικά ως μέρα του λεγόμενου «trick or treat».

3
Τι είναι το «trick or treat»;

Όταν φτάνει η μέρα του Halloween, τα παιδιά μεταμφιέζονται (κυρίως “τρομακτικά”) και περιφέρονται στους δρόμους της γειτονιάς τους χτυπώντας πόρτες.

Όποτε ανοίγει η κάθε πόρτα, φωνάζουν «trick or treat» (= φάρσα ή κέρασμα) και κάθε νοικοκυρά οφείλει να τους δώσει γλυκά, σοκολάτες ή καραμέλες!

4
Ποιος είναι ο μύθος του Τζακ και ποια η σχέση του με την κολοκύθα και το στόλισμα της;

Το έθιμο της κολοκύθας αφορά ένα παλιό ιρλανδικό μύθο, του τσιγκούνη και κακού Τζακ.

Ο Μύθος: Ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιουν μαζί ποτό. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα για να να πληρώσουν το λογαριασμό τους.

Έτσι, ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε σταυρό και  ο διάβολος δεν μπορούσε να επιστρέψει στην κανονική του μορφή. Αφού παρακάλεσε έντονα τον Τζακ, ελευθερώθηκε αρκεί να τηρούσε την υπόσχεση πως δεν θα τον ενοχλούσε για 1 χρόνο, ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν θα πέθαινε.

Αφού πέρασε ο χρόνος, ο διάβολος εμφανίστητε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από ένα δέντρο. Ζήτησε από τον διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο που ήθελε. Ο Τζακ σκάλισε γρήγορα ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου καθώς ανέβαινε ο διάβολος. Έτσι τον παγίδευσε. Παρακάλεσε λοιπόν τον Τζακ να τον ελευθερώσειμε την υπόσχεση ότι δεν θα τον ενοχλήσει για 10 ολόκληρα χρόνια. Ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Μετα από αρκετά χρόνια ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε επειδή ο Τζακ ήταν μίζερος και κακός. Τον έστειλε στην κόλαση αλλά ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει. Έδιωξε τον Τζακ όμως εκείνος ρώτησε: “Πώς μπορώ να φύγω; Είναι σκοτεινιά έξω“. Έτσι, ο διάολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να βλέπει μέσα στην νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ρεπάνι (ήταν αγαπημένο του και το κουβαλούσε μαζί του), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο.

Από τότε, σύμφωνα με το μύθο, περιπλανιέται χωρίς να μπορεί να βρει κάποιο τόπο να αναπαυθεί η ψυχή του.

Έτσι κάθε χρόνο στο Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ρεπάνια, πατάτες, κολοκύθες, τοποθετούσαν μέσα κερί και τα έβαζαν κοντά σε παράθυρα για να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και ειδικά το πνεύμα του τσιγγούνη και κακού Τζακ.

Τώρα που έμαθες τι είναι το Halloween, θα το γιορτάσεις κι εσύ φέτος;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending