fbpx

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το “κολασμένο μαύρο ρόφημα”!

Ο καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και στη ζωή μας γενικότερα.

Πολλοί άνθρωποι δεν ξεκινούν (καλά) τη μέρα τους χωρίς ένα φλυντζάνι δυνατού και αρωματισμένου καφέ.

Πάμε να δούμε από πού προήλθε ο καφές και σημαντικές λεπτομέρειες για αυτό το “κολασμένο μαύρο ρόφημα”!

 

1
Η προέλευση του καφέ – μύθοι και εκδοχές

Ένας από τους πιο δημοφιλής μύθους για τον καφέ, είναι αυτός του Khaldi, ενός μοναχού από την Αιθιοπία, ο οποίος ανακάλυψε την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό όταν τυχαίως πρόσεξε τα ζώα του να συμπεριφέρονται περίεργα και να αυξάνεται η ενεργητικότητα τους, μετά που έτρωγαν έστω και ένα κεράσι καφέ.

Μετά τη διαπίστωση αυτή, δοκίμασε κι ο ίδιος αυτό το κεράσι, που δημιούργησε και στον ίδιο, τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ζώων του.

2
Ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως

Ο καφές καλλιεργείται στις χώρες του Ισημερινού από τη Χαβάη μέχρι τη Νέα Γουϊνέα. Η Gloria Jean’s Coffees χρησιμοποιεί κόκκους καφέ για τα διάφορα χαρμάνια από χώρες όπως η Ινδονησία, Βραζιλία, Χαβάη, Κολομβία και Κένυα.

Ο καφές είναι ο κόκκος ενός κερασιού. Όταν μαζεύονται τα κεράσια, καθαρίζονται και μένουν οι κόκκοι. Ξέρετε πόσοι κόκκοι καφέ χρειάζονται για να παρασκευαστεί ένα ποτήρι καφέ ή ένα εσπρέσο; Χρειάζονται περίπου 30 – 40 κόκκοι και συνεπώς 15-20 κεράσια. Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για να έχουμε εμείς ένα φλυντζάνι καφέ (περίπου 250,000,000).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το μόνο πιο εμπορεύσιμο προϊόν από τον καφέ είναι το πετρέλαιο!

3
Οι διαφορετικές ποιότητες κόκκων καφέ και το ψήσιμο τους

Υπάρχουν δύο ποιότητες κόκκων: Arabica & Robusta. Η ποιότητα Arabica είναι η καλύτερη γι’ αυτό και το Gloria Jean’s Coffees χρησιμοποιεί το καλύτερο 1% κόκκων Arabica σε όλο τον κόσμο.

Οι κόκκοι καφέ μαζεύονται, καθαρίζονται και καβουρδίζονται. Αυτό που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ενός καφέ είναι το καβούρδισμα. Ο τρόπος καβουρδίσματος και η περιοχή καλλιέργειας καθορίζουν τη γεύση του κάθε είδους καφέ. Στα Gloria jeans η ποιότητα διασφαλίζεται με τον έλεγχο της παραγωγής από το καβούρδισμα των κόκκων στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας στη Αυστραλία μέχρι και το φλυντζάνι στα καταστήματα.

Όσο πιο πολύ καβουρδίζεται ο καφές, τόσο πιο σκούρο χρώμα αποκτά. Τόσο πιο λίγη καφεΐνη περιέχει. Μέσα από το καβούρδισμα, οι κόκκοι αλλάζουν χρώμα και τονίζεται η γεύση του καφέ, επειδή η γεύση βγαίνει στην επιφάνεια του κόκκου σε μορφή λαδιού. Άρα, ένας βαρύς καφές δεν είναι βαρύς λόγω καφεΐνης.

4
Τα διάφορα είδη χαρμανιών και η διατήρηση του καφέ

Υπάρχουν πολλά είδη χαρμανιών όπως medium, dark roast και flavor estate coffees που καθορίζονται από παράγοντες όπως το καβούρδισμα, την περιοχή (Sumatra dark, kenya AA) και τις γεύσεις που προσθέτει κάποιος στο καβούρδισμα (βανίλια, φουντούκι, σοκολάτα κλπ). Στα Gloria Jean’s Coffees προσφέρονται πάνω από 14 διαφορετικά χαρμάνια για καφέ φίλτρου.

Ο καφές για να διατηρείται φρέσκος πρέπει να φυλάγεται αεροστεγώς και σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άλλες μυρωδιές, υγρασία, φως και εναλλαγές της θερμοκρασίας, που επηρεάζουν και αλλάζουν τη γεύση του. Ο μύθος ότι ο καφές διατηρείται πιο φρέσκος στο ψυγείο δεν ισχύει.

Τέλος, σύμφωνα με τους baristas των Gloria Jean’s Coffees, αναγνωρίζεις τον καλό καφέ από το άρωμα, την πυκνότητα, την κρέμα και την γεύση του. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι ο καφές είναι φρεσκοαλεσμένος, καλής ποιότητας και έχει ετοιμαστεί σωστά!

Τώρα που έμαθες τα πιο πάνω, τι λες να πιεις ένα θεσπέσιο καφέ
στο πιο κοντινό Gloria Jean’s Coffees; ????

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending