fbpx

5+1 μεγάλες φυσιογνωμίες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ!

Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν αργείς να ανακαλύψεις τον πλούτο που κουβαλά. Γι’ αυτό τον πλούτο ευθύνονται κυρίως τα σωματεία που το απαρτίζουν.

Ένα τέτοιο σωματείο με πλούσια ιστορία είναι και ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, πιο γνωστός ως ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι της Λευκωσίας, εκ των ιδρυτικών σωματείων της ΚΟΠ, μετρούν αισίως 91 χρόνια ζωής.

Σε αυτό τον σχεδόν ένα αιώνα ζωής πολλοί ήταν οι ανθρώποι που άφησαν την σφραγίδα τους στην ιστορία της λευκωσιάτικης ομάδας.

Εμείς επιλέξαμε 5+1 ιστορικές φυσιογνωμίες στην ιστορία των γαλαζοκιτρίνων, προσωπικότητες που χάραξαν την ιστορία του σωματείου και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι πιο κάτω:

1
Γεώργιος Πούλιας και Διομήδης Συμεωνίδης

Οι 2 άνθρωποι που ευθύνονται για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ. ΟΠούλιας ήρθε από την Ελλάδα το 1922 για να αναλάβει την καπνοβιομηχανία “Διανέλλος και Βεργόπουλος”.

Λάτρης του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου γρήγορα αναμείχθηκε στα τότε σωματεία της Λευκωσίας, την Τράστ και τον Πανεργατικό.

Μάλιστα, στην πρώτη θέλησε να γίνει και μέλος χωρίς όμως να εγκριθεί το αίτημα του με τον επιχειρηματία όμως να συνεχίζει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο παρακολουθώντας παιχνίδια συνοικιακών ομάδων στον Προμαχώνα.

Σε μια τέτοια, τον Αετό, έπαιζε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της εποχής, ο Διομήδης Συμεωνίδης.

Πούλιας και Συμεωνίδης γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν φιλία με τον δεύτερο να προτείνει την δημιουργία ενός νέου σωματείου.

Αυτή η ιδέα βρήκε σύμφωνο τον Ελλαδίτη επιχειρηματία με αποτέλεσμα στις 8 Νοεμβρίου 1926 να πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του τότε ΠΟΕΛ (το 1928 μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ) στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χατζηιωάννου στην οδό Λήδρας.

2
Μιχαλάκης Ζιβανάρης

Ίσως ο σημαντικότερος πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία του ΑΠΟΕΛ είναι ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης. Υπηρέτησε τους γαλαζοκίτρινους ως πρόεδρος 2 φορές με την κάθε μια να σημαδεύεται από σημαντικά γεγονότα.

Η πρώτη ήταν την τριετία 1971-1974 με την θητεία αυτή να χαρακτηρίζεται από την παραμονή του ΑΠΟΕΛ στην Α’ Εθνική την περίοδο 1973-74. Η τουρκική εισβολή όμως δεν επέτρεψε στους Λευκωσιάτες να παίξουν και την επόμενη περίοδο στην Ελλάδα.

Κατά την εφταετία 1967-1974 που κυπριακές ομάδες συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Ελλάδας καμιά άλλη ομάδα δεν κατάφερε αυτό που πέτυχαν οι γαλαζοκίτρινοι!

Η δεύτερη θητεία ήταν την πενταετία 1983-86 κατά την οποία ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την Besiktas το 1986 για τον Β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με το παιχνίδι όμως να μην γίνεται για πολιτικούς λόγους.

Στα συνολικά 8 χρόνια που ήταν πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν συνολικά 6 τρόπαια.

3
Τζιόζεφ Κιούνσλερ

Ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ και ο άνθρωπος στον οποίο χρωστά πάρα πολλά και το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο Ούγγρος ήρθε στην Κύπρο το 1934 από τον Παναθηναϊκό με τους γαλαζοκίτρινους να τον πληρώνουν με 15 λίρες λίρες το μήνα, πόσο τεράστιο για την εποχή!

Στην Λευκωσία παρέμεινε για 3 χρόνια χαρίζοντας στον ΑΠΟΕΛ 2 πρωταθλήματα αυτά του 1936 και 1937. Ακολούθως, πήγε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Εθνική και τον Παναθηναϊκό πριν επιστρέψει ξανά το 1939 στην Κύπρο.

Παρέμεινε στον ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1951 χαρίζοντας στην ομάδα της Λευκωσίας άλλα 5 πρωταθλήματα (1940, 1947, 1948, 1949, 1951).

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Κιούνσλερ δίδαξε και προπονητική (ο Πάμπος Αβρααμίδης ένας από τους μεγαλύτερους μαθητές του), επιθυμούσε την ενοποίηση του, μέχρι το 1953, διχασμένου ποδοσφαίρου μας ενώ υπήρξε και προπονητής της Εθνικής Κύπρου.

4
Πάνος Μάρκοβιτς

Ο “δάσκαλος” όπως τον αποκαλούν όλοι στον ΑΠΟΕΛ υπήρξε προπονητής σε 2 διαφορετικές χρονικά περιόδους.

Άφησε όμως πλούσιο έργο αφού είναι ο άνθρωπος που προσπάθησε να βάλει την ομάδα της Λευκωσίας σε επαγγελματικά πλαίσια σε μια εποχή που αυτή η λέξη ήταν άγνωστη στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο Έλληνας τεχνικός ήρθε για πρώτη φορά στον ΑΠΟΕΛ το 1971 προωθώντας στην ομάδα τα αδέλφια Παντζιαρά όπως και τους Αντωνίου, Μιαμηλιώτη, Μάρκου ενώ μέλος της ομάδας ήταν ήδη ο Αντρέας Στυλιανού. Παίχτες – ραχοκοκκαλιά δηλαδή του ΑΠΟΕΛ στα επόμενα χρόνια αλλά και η ομάδα που πέτυχε την παραμονή στην Α’ Εθνική.

Στον ΑΠΟΕΛ ο Μάρκοβιτς έμεινε μέχρι την εισβολή του 1974 για να επιστρέψει όμως το 1983. Παρέμεινε μέχρι το 1985 ενώ ίδεα Μάρκοβιτς ήταν και η ανέγερση του προπονητικού κέντρου στον Αρχάγγελο.

5
Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Η πιο σπουδαία μορφή στη σύγχρονη ιστορία του ΑΠΟΕΛ είναι ο Σέρβος προπονητής που πρωτοήρθε στην Κύπρο το 2003 παραμένοντας μέχρι τα μέσα της σεζόν 2004-05 και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα.

Η δεύτερη του θητεία όμως (2008-2013) ήταν και η πλέον επιτυχημένη αφού συνδυάστηκε με την κατάκτηση ακόμα 3 πρωταθλημάτων (2009, 2011, 2013), την είσοδο για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League (2009) όπως και την πορεία μέχρι τα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης το 2011.

Ακόμα και σήμερα χαίρει αγάπης αλλά και σεβασμού από τους οπαδούς των γαλαζοκιτρίνων που του κόλλησαν και το παρατσούκλι “στρατηγός”!

Ποια είναι η σπουδαιότερη μορφή στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ για ‘σένα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending