Εσύ ήξερες τι είναι η Black Friday και γιατί ονομάζεται έτσι;

Constantinos Tsiartas
Sports Photojournalist

Ανάμεσα σε άλλες γιορτές και έθιμα που ήρθαν από το εξωτερικό, είναι και η Black Friday. Πρόκειται για την τιμητική” μέρα των καταναλωτών σε διάφορες χώρες αφού τα καταστήματα ρίχνουν αρκετά τις τιμές τους.

Δες πιο κάτω όσα δεν ήξερες:

Από πού ξεκίνησε;

black-friday-image

Η Black Friday ξεκίνησε στις Η.Π.Α. και διοργανώνεται μια μέρα μετά την μέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving day), που είναι η τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη. Από το 1932 μέχρι και σήμερα θεωρείται ως η μέρα που ξεκινούν τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια, ενώ σε κάποιες πολιτείες είναι αργία και προσφέρεται σαν μια ευκαιρία για 4ήμερες διακοπές!

Τη συγκεκριμένη μέρα σχεδόν όλα τα καταστήματα, ανοίγουν από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ και προσφέρουν τα προϊόντα τους με μεγάλες εκπτώσεις! Το κοινό συνηθίζεται να κάνει ουρές περιμένοντας τα καταστήματα να ανοίξουν. Αρκετοί προτιμούν την Black Friday για να κάνουν τις αγορές τους για τα Χριστούγεννα, σε παιχνίδια και δώρα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στις ΗΠΑ προκύπτουν αστεία περιστατικά αλλά και περιστατικά βίας ανάμεσα στους καταναλωτές, στην προσπάθεια τους να προλάβουν τα προϊόντα προτού εξαντληθούν.

Η Black Friday υιοθετήθηκε στη συνέχεια από πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αγγλία, το Μεξικό, η Ινδία και πλέον συναντάται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Πώς πήρε το όνομά της;

choice.npr.org

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, πήρε το όνομά της από το Αστυνομικό Τμήμα της Φιλαδέλφια, γιατί τη συγκεκριμένη Παρασκευή πολύς κόσμος έβγαινε να ψωνίσει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυστυχήματα στους δρόμους και σκηνές βίας.

Στη συνέχεια οι έμποροι προσπάθησαν να δώσουν μια πιο θετική ερμηνεία στην Black Friday. Σκέφτηκαν να τη συνδέσουν με τα χρώματα που οι λογιστές κατέγραφαν τα κέρδη και τις ζημιές τους – μαύρο μελάνι για τα κέρδη και κόκκινο για τις ζημιές. Αφού η συγκεκριμένη μέρα έφερνε μεγάλα κέρδη, η Παρασκευή “κράτησε” το μαύρο χρώμα.

Ουσιαστικά, Black Friday σημαίνει κερδοφόρα Παρασκευή για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα.

Η “μαύρη” Παρασκευή στην Κύπρο

9to5mac.com

Τα τελευταία χρόνια, η “γιορτή” της Black Friday έκανε την εμφάνισή της και στην Κύπρο, με αρκετά καταστήματα να προσφέρουν τα προϊόντα τους με μεγάλες εκπτώσεις μόνο για τη συγκεκριμένη μέρα! Η πρώτη εταιρεία που έφερε την Black Friday στην κυπριακή αγορά ήταν η Bionic Electronics και συνεχίζει φέτος για 6η συνεχή χρονιά.

Δειλά-δειλά, το κοινό της Κύπρου άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία της συγκεκριμένης μέρας, αφού μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα κάνοντας συμφέρουσες αγορές.

Όπως και στο εξωτερικό, αρκετοί είναι αυτοί που μαζεύονται έξω από τα καταστήματα – πάντοτε όμως σε λογικά πλαίσια – για να προλάβουν να αγοράσουν τα προϊόντα που θέλουν.

Δες ένα μέρος από το απίστευτο βίντεο που ετοίμασε φέτος η Bionic:

Φέτος, η Black Friday είναι η Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, γι’ αυτό κάνε την έρευνά σου και προετοιμάσου για τις αγορές που θα “χτυπήσεις”!

Δες ΕΔΩ τις Black Friday προσφορές της Bionic!