fbpx

5 Κύπριοι τερματοφύλακες που έκαναν καριέρα τη δεκαετία του ’90!

Η θέση του τερματοφύλακα είναι ίσως η σημαντικότερη στο ποδόσφαιρο. Θα άκουσες άλλωστε πολλούς προπονητές να λένε πως “η ομάδα ξεκινά από ένα καλό τερματοφύλακα”.

Στην Κύπρο έχουμε παράδοση, θα μπορούσε να πει κάποιος, στους καλούς τερματοφύλακες. Μια αναδρομή και μόνο στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου φέρνει στην επιφάνεια μερικούς εξαιρετικούς πορτιέρε, παλαιότερους αλλά και πιο πρόσφατους.

Σαν παιδί, μεγαλώνοντας τη δεκαετία του ’90, είχα τη χαρά (γιατί περί χαράς πρόκειται το ποδόσφαιρο στην τελική) να δω από κοντά αρκετούς αξιόλογους τερματοφύλακες. Έχοντας αυτά κατά νου, μάζεψα 5 τερματοφύλακες που ήταν στο προσκήνιο στα 90s και σου τους παρουσιάζω.

Δες ποιοι είναι (και άφησε ένα comment με τον τερματοφύλακα που θυμάσαι εσύ περισσότερο από τα 90s):

1
Νίκος Παναγιώτου

O πρώην τερματοφύλακας της Ανόρθωσης (για 15 περίπου χρόνια), της ΑΕΚ, της Αγίας Νάπας και της Παναχαϊκής ψηφίστηκε σαν ο κορυφαίος Κύπριος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα.

Υπήρξε και διεθνής για 12 χρόνια (1994-2006) καταγράφοντας 75 συμμετοχές, ενώ με την φανέλα της βαρωσιώτικης ομάδας, της οποίας είναι γέννημα – θρέμμα, έζησε τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 3 ασπίδες σαν ο βασικός κήπερ της “Μεγάλης Κυρίας”!

2
Άντρος Πετρίδης

Για 16 χρόνια (1984-2000) το όνομα του Άντρου Πετρίδη ήταν συνώνυμο του ΑΠΟΕΛ. Ο φαλακρός τερματοφύλακας που έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό Λευκωσίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έγινε γνωστός, πέρα από τις ικανότητες του, για τον εκκεντρικό, για αρκετούς, χαρακτήρα του.

Ίσως έφταιγαν τα τατουάζ του σε μια περίοδο που δεν ήταν της μόδας ίσως πάλι και το πάθος που τον διέκρινε.

Δεδομένα όμως υπήρξε ένας τερματοφύλακας που άφησε το δικό του στίγμα τόσο στον ΑΠΟΕΛ όσο και στο κυπριακό ποδόσφαιρο πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 5 ασπίδες!

3
Αντρέας Χαρίτου

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι το τέλος σχεδόν των ’90s ο Αντρέας Χαρίτου υπήρξε ο βασικός τερματοφύλακας της Ομόνοιας.

Αντικαθιστώντας τον Πραξιτέλους κάτω από τα δοκάρια των πρασίνων είχε δύσκολο έργο με τη διαδοχή όμως να είναι περισσότερο από ομαλή.

Με το τριφύλλι στο στήθος πανηγύρισε 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 5 ασπίδες της ΚΟΠ ενώ φόρεσε και 15 φορές τη φανέλα της εθνικής μας ομάδας στο διάστημα 1984-1991.

Η παρουσία του βέβαια στην εθνική σημαδεύτηκε από το περιστατικό με τη φωτοβολίδα που δέχθηκε το 1987 στο παιχνίδι Ολλανδία – Κύπρος.

4
Μιχάλης Χριστοφή

Ο φύλακας – άγγελος της εστίας του Απόλλωνα στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, διάστημα κάτα το οποίο οι γαλάζιοι πανηγύρισαν τα 2 πρώτα τους πρωταθλήματα πραγματοποιώντας μερικές αξιοθαύμαστες πορείες στην Ευρώπη ήταν ο Μιχάλης Χριστοφή.

Είναι ίσως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της λεμεσιανής ομάδας, ενώ υπήρξε και διεθνής 25 φορές. Αγωνίστηκε επίσης για πολύ λίγο σε ΑΕΛ και Ανόρθωση πριν ολοκληρώσει την καριέρα του.

5
Σάββας Κωνσταντίνου

Ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ έκανε αξιόλογη καριέρα ως ποδοσφαιριστής υπερασπιζόμενος τις εστίες του Πεζοπορικού, της ΑΕΚ και του Διγενή, ομάδα στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο 46χρονος σήμερα πρώην πορτιέρε, το πέρασε στους κιτρινοπράσινους στους οποίους αγωνίστηκε από το 1994 μέχρι το 2002 και ενώ πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στον Πεζοπορικό.

Από το 2002 μέχρι το 2006 φόρεσε τη φανέλα του Διγενή όντας μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου της σεζόν 2004-05.

Εσύ ποιο Κύπριο τερματοφύλακα από τη δεκαετία του ’90 θυμάσαι πιο έντονα; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending