fbpx

Γιατί παίζουν ποδόσφαιρο την “Boxing Day” οι Άγγλοι;

Μπορεί σχεδόν παντού στον κόσμο οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να ισχύουν και στον αθλητισμό και κατά συνέπεια στο ποδόσφαιρο, στην Αγγλία όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Βλέπεις, ενώ όλοι οι άλλοι ξεκουράζονται, οι Άγγλοι παίζουν 3 αγωνιστικές από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις πρώτες 2-3 μέρες του Γεννάρη.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου 1860 όταν η Shefield Wednseday αναμετρήθηκε με την Hallam FC. Από τότε, κάθε 26η Δεκεμβρίου διεξάγονταν παιχνίδια κυρίως όμως ερασιτεχνικού χαρακτήρα.

fourfourtwo.com

Όταν τη σεζόν 1888-89 ξεκίνησε η Football League διατηρήθηκε η παράδοση των αγώνων την ημέρα των Χριστουγέννων και την “Boxing Day”.

Η FA όριζε κατά κύριο λόγο τοπικά ντέρμπι, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις οι ομάδες με τους οπαδούς τους. Έτσι στις 25 και στις 26 Δεκεμβρίου διεξάγονταν 2 κολλητές αγωνιστικές.

Αυτός ο θεσμός διατηρήθηκε μέχρι το 1957, μέχρι που διαμαρτυρίες από τους ποδοσφαιριστές, που ήθελαν έστω μια μέρα ξεκούρασης, τον διέκοψαν.

Πλέον οι ομάδες έπαιζαν μόνο στις 26 Δεκεμβρίου με την αγωνιστική του 1963 να μένει στην ιστορία σαν η πιο παραγωγική.

Συνολικά, 66 τέρματα επιτεύχθηκαν στην πρώτη κατηγορία με την Fulham να επικρατεί της Ipswich με το απίστευτο 10-1 στο πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της μέρας!

imgur.com

Ουσιαστικά, η αγωνιστική της “Boxing Day” σήμαινει και την ολοκλήρωση του Α’ μέρους του πρωταθλήματος καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια οι διαμαρτυρίες για τις μαζεμένες αγωνιστικές το εορταστικό δεκαήμερο έγιναν εντονότερες από ποτέ.

Αρκετοί παράγοντες, προπονητές αλλά και δημοσιογράφοι θεωρούν πως η κακή πορεία των αγγλικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης από τον Γεννάρη και μετά οφείλεται στο βεβαρημένο πρόγραμμα των γιορτών, που δεν αφήνουν περιθώριο ξεκούρασης στους παίχτες.

Το έθιμο βέβαια, που συναρπάζει τους Άγγλους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο, συνεχίζεται κανονικά.

Ήξερες την παράδοση πίσω από το Boxing Day και το ποδόσφαιρο στην Αγγλία; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending