fbpx

5+1 ποδοσφαιριστές που ασχολήθηκαν με την πολιτική!

Στην Κύπρο συνηθίζουμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα στο κεφάλαιο “ποδόσφαιρο και πολιτική” και κατά πόσο πρέπει αυτά τα 2 να συνδυάζονται.

Στο εξωτερικό βέβαια υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αφού άνθρωποι που έπαιξαν ποδόσφαιρο αναμείχθηκαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στα δημόσια θέματα της χώρας τους. Αρκετοί μάλιστα κατέλαβαν και θέσεις στην κυβέρνηση.

Με αφορμή την ανάδειξη του George Weah σε πρόεδρο της Λιβερίας πριν μερικές μέρες ψάξαμε και βρήκαμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις και σου τις παρουσιάζουμε πιο κάτω.

Δες ποιες είναι:

1
George Weah

Το όνομα του σημερινού πρόεδρου της Λιβερίας ίσως δεν λέει πολλά σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2000. Όσοι τον είδαν αγωνιζόμενο όμως έχουν να πουν ότι πρόκειται για ένα από τους καλύτερους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Είναι εξάλλου ο μοναδικός Αφρικανός που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα (1995), ενώ αγωνίστηκε ανάμεσα σε άλλες στη Milan, την Paris Saint-Germain, την Marseille και την Chelsea.

Στα πολιτικά αναμείχθηκε έντονα το 2005 όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβερίας χωρίς να εκλεγεί. Από τότε παρέμεινε ενεργός αφού ήταν μέλος της συγκλήτου. Το 2016 έθεσε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος και τελικά εξελέγη!

2
Oleg Blokhin

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ουκρανικού ποδοσφαίρου, κάνοντας τεράστια καριέρα ως ποδοσφαιριστής της Dynamo Kiev.

Μάλιστα, ο 65χρονος σήμερα Blokhin δεν είναι άγνωστος στο κυπριακό και ελληνικό κοινό, μιας και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Άρη Λεμεσού και προπόνησε ανάμεσα σε άλλες τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Αθηνών.

Από το 1998 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο μεγάλος Ουκρανός εξελέγη 2 φορές βουλευτής με την Hromada, κεντροαριστερό κόμμα της χώρας.

3
Marc Wilmots

Ο μέχρι πρόσφατα προπονητής της εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού θεωρείται στην πατρίδα του, Βέλγιο, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που γέννησε η χώρα.

Έπαιξε ανάμεσα σε άλλες στις Schalke και Bordeaux, ενώ υπήρξε και προπονητής της εθνικής Βελγίου για 4 χρόνια.

Μόλις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2003, ο Wilmots εξελέγη στη βελγική σύγκλητο με το κόμμα των Γαλλόφωνων φιλελευθέρων, θέση από την οποία παραιτήθηκε όμως 2 χρόνια αργότερα.

4
Kakha Kaladze

Ο Γεωργιανός μπακ έκανε μεγάλη καριέρα στη Milan, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για 9 ολόκληρα χρόνια (2001-2010).

Με το τέλος της καριέρας του, το 2012 αναμείχθηκε στην πολιτική ως μέλος του κεντροαριστερού κόμματος “Γεωργιανό Όνειρο” με το οποίο εξελέγη βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός ενέργειας.

Τη θέση του υπουργού κατείχε μέχρι τον Ιούλιο του 2017, όταν και παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Τυφλίδας. Τον περασμένο Οκτώβρη κέρδισε τις εκλογές και από τότε ο πρώην ποδοσφαιριστής κατέχει τη συγκεκριμένη θέση.

5
Romario

Όταν ακούς το όνομα “Romario” σκέφτεσαι απευθείας τον μεγάλο επιθετικό που ξετίναζε με κάθε τρόπο τα δίκτυα με την Eindhoven, την Barcelona, τη Flamengo, τη Vasco da Gama αλλά και την εθνική Βραζιλίας.

Έλα όμως που ο σπουδαίος κανονιέρης “παίζει μπάλα” και στην πολιτική τα τελευταία χρόνια;

Αναμείχθηκε για πρώτη φορά το 2010 αφού εκλέχθηκε στο Chamber of Deputies (κομμάτι του εθνικού κογκρέσου της Βραζιλίας). Μάλιστα, τέθηκε ενάντια στη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 αφού θεωρούσε πως ήταν ένας τρόπος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το 2014 εξασφάλισε εκλογή σαν μέλος της συγκλήτου της Βραζιλίας, ενώ από το 2017 είναι πρόεδρος ενός κεντροαριστερού κόμματος στην επαρχία του Rio de Janeiro, του Podemos.

6
Socrates

Πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο ποδοσφαιριστή που αδικήθηκε από την εποχή που έπαιζε. Αυτό γιατί συνδυάστηκε με μια πανέμορφη στο ποδοσφαιρικό μάτι σελεσάο, αυτή του 1982, που όμως δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο Μουντιάλ.

Μεγάλη καριέρα έκανε όμως ο Socrates και σε σωματειακό επίπεδο και κυρίως με τη φανέλα της Corinthians. Αυτή την εποχή είναι που εντοπίζεται και η μεγάλη ανάμειξη του, έτσι κι αλλιώς ανήσυχου, “γιατρού” με την πολιτική.

Σε μια εποχή (1978-1984) που στη Βραζιλία κυριαρχούσε κυβέρνηση στρατιωτικών ο Socrates ήταν από τους πρωτεργάτες της “δημοκρατίας της Corinthians”, ενός κινήματος που διαμαρτυρόταν για τη γενικότερη αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών από το καθεστώς.

Παράλληλα, υποστήριζε με τον πλέον εμφαντικό το κίνημα για δημοκρατία στη χώρα του καφέ, με τις φανέλες της Timao να γραφούν “Democracia” κατά την περίοδο αυτή.

Μάλιστα, ο Socrates υποστήριξε με πάθος το κίνημα για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών απειλώντας πως θα πάρει μεταγραφή για την Ιταλία, κίνηση που μεγάλωσε τον μύθο του!

Εσύ ήξερες πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές ασχολήθηκαν και με την πολιτική; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending