fbpx

Ελευθερία είναι να μη φοβάσαι να ζήσεις, να πεθάνεις, να μιλήσεις, να επιλέξεις…

Πώς ορίζουμε την Ελευθερία;

1. Ελευθερία είναι η απουσία της σκλαβιάς, της δουλείας, του εγκλεισμού, οποιονδήποτε δεσμών

2. Ελευθερία θα πει να πετάς με τους ρυθμούς σου στο ύψος που θέλεις

3. Αν δεν έχει όρια, είναι τυραννία

4. Ο άνθρωπος τη βιώνει σε στιγμές όπως η γέννηση του. Βγαίνει απ’ τα σπλάχνα της μάνας του κατακόκκινος και ματωμένος, φοβισμένος και δεν έχει ιδέα που βρίσκεται. Ξέρει μόνο να κολυμπάει. Εκείνο το πρώτο κλάμα είναι αποτέλεσμα της πρώτης πνοής ελευθερίας.

5. Όλοι ισχυρίζονται πως την ποθούν, αλλά λίγοι μπορούν να τη σηκώσουν στους ώμους τους

6. Να μπορείς να διαλέξεις, να έχεις μια κάποια ευχέρεια βρε παιδί μου σε κάτι. Σε ο,τιδήποτε. Ελευθερία είναι επιλογή. Επιλογή ΣΟΥ

7. Ταξίδι χωρίς προδιαγεγραμμένη διαδρομή, χρόνος χωρίς ρολόγια, πρωινά χωρίς ξυπνητήρια

8. Όχι φόβος. Κανένας φόβος. Καθόλου φόβος.

9. Όταν με ρωτάνε αν είμαι σε σχέση ή ελεύθερος δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το διαζευκτικό μόριο. Δεν το χωράει το μυαλό μου αυτό το “ή” που διαχωρίζει τις δυο κατηγορίες, ως καταστάσεις που αποκλείουν η μια την άλλη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αν ξυπνάω στην αγκαλιά κάποιου δεν είμαι ελεύθερος. Αν τα χείλη μου ανακαλύπτουν το νόημα της ζωής στα δικά σου. Αν έχω μισές αγωνίες, λύπες, χαρές, συγκινήσεις, εμπνεύσεις γιατί ότι μ’ αγγίζει το μοιράζομαι μαζί σου.

Αλλά ξέρεις κάτι; Τελικά έχω διπλάσιες. Καρδιά μου αυτός ο κόσμος είναι χαζός. Μάλλον δεν ξέρουνε πολλά για τον έρωτα. Δεν είναι και της μόδας η αποκλειστικότητα, την οικτίρουνε πια σαν να ναι φυλακή. Ένα δεν καταλαβαίνουν.

Πώς μπορώ να αγγίξω όλα τα κορμιά του κόσμου, να φιλήσω όλα τα χείλη. Μπορώ. Αλλά δεν θέλω. Μέχρι να μάθουν να αγαπούν, δεν τους μιλάω για εμάς. Δεν μπορούν να το συλλάβουν.

10. Μπορείς να πας στην εκνευριστική γειτόνισσα και να της πεις πως δεν σε σέβεται καθόλου και σου έχει σπάσει τα νεύρα; Μπορείς να πας στο αφεντικό και να του πεις πως είναι μαλ***ς γιατί κάθεται όλη μέρα, και ενώ εσύ σκοτώνεσαι στη δουλειά, δεν σου δίνει άδεια για τα γενέθλιά σου; Μπορείς να μην ξαναπάς στις ηλίθιες οικογενειακές συναντήσεις με όλη την φαμίλια που δεν σταματά να σε συγκρίνει με τον επιτυχημένο ξάδελφο και να σε προτρέπει να του μοιάσεις;

Μπορείς να μπεις στο σουπερμάρκετ και να βγεις μόνο με όσα έγραφε η λίστα σου; Μπορείς να αποτύχεις, να απολυθείς, να κοπείς σε ένα μάθημα; Mπορείς να φύγεις αύριο για μια εκδρομή; Μπορείς να αντισταθείς στον ήχο του κινητού;

Μπορείς να ζήσεις στην πόλη που θέλεις; Είσαι όσο λεύτερος μπορείς κι αν μπορείς είσαι λεύτερος.

11. Η ελευθερία έχει πολλά στάδια. Δεν τα ξέρω όλα και μάλλον δεν θα τα μάθω ποτέ. Το φαντάζομαι σαν μια σκάλα με άπειρα σκαλοπάτια. Το τελευταίο (αν και έχω τις αμφιβολίες μ αν κι αυτό δεν σε βγάζει σε μια άλλη σκάλα) είναι αυτό που κάποιοι το ονομάζουν θέωση, άλλοι παράδεισο, άλλοι αυτοπραγμάτωση. Για ένα όμως είμαι σίγουρη. Ότι ξεκινάει απ’ το μυαλό.

12. Οι νόμοι υπάρχουν γιατί δεν ξέρουμε να διαχειριζόμαστε την ελευθερία μας

13. Την αναζητάς απελπισμένα στο άγαλμα της μεγαλούπολης, στην πλατεία της μοιρασμένης πρωτεύουσας, στον μονότονο βηματισμό των στρατιωτικών παρελάσεων, στις υποσχέσεις των σωτήρων, κάνοντας ζάπινγκ σε τηλε-σκουπιδο-τενεκέδες. Ανεβαίνεις τρέχοντας στην ταράτσα του σπιτιού σου και κάτω απ’ το φως των αστεριών συλλογιέσαι την επόμενη αργία. 24 ώρες ελευθερίας!

14. Ελευθερία είναι να βγεις απ’ το κουτί. Από όλα τα κουτιά. Να μπορείς να τα δεις από μακριά, από πάνω από κάτω. Να μπορείς να τα διαλύσεις να τα αναδιαμορφώσεις.

15. Ο άνθρωπος συνέλαβε τη έννοια της ελευθερίας την πρώτη φορά που φόρεσε χειροπέδες.

16. Όταν είσαι σε κελί τουλάχιστον συνειδητοποιείς πως τα κάγκελα παραβιάζουν την ελευθερία σου.

17. Ελευθερία είναι η αρμονική μη ύπαρξη ορίων

18. Η γυναίκα ξεκινάει να είναι ελεύθερη όταν πάψει να φοβάται μην την αποκαλέσουν που***α.

19. Μη με ζαλίζεις με τεχνικές, ρυθμούς και ομοιοκαταληξίες. Ας είναι ο στίχος μου. Τουλάχιστον αυτός – ας είναι ελεύθερος.

20. Τη διεκδικούμε συνεχώς – τη δική μας – και δεν διστάζουμε να την καταπατήσουμε όταν είναι του διπλανού και να την ξεζουμίσουμε όταν είναι του ξένου

21. Αν εξαιρέσεις το ότι αν δεν είσαι πλούσιος, δεν αγοράζεις ό,τι θέλεις, δεν κάνεις ό,τι δουλειά σου κατέβει, το ότι μένεις σπίτι Σάββατο βράδυ γιατί δεν έχεις μια, κάτι παιδάκια που δεν έχουν χρόνο να παίξουν γιατί ράβουν τις σόλες στα πανάκριβα παπούτσια σου, σ’ ένα πλοίο κάπου στη μέση του πουθενά και μερικές χιλιάδες που ψοφολογάνε απ’ την πείνα, έχουμε ελεύθερη οικονομία.

22. Καθόμουν σε ένα κρασάδικο που έπαιζε Χαρούλη κατεβάζοντας ρακόμελα με ένα φίλο. Γνωριστήκαμε εντελώς τυχαία. Πάντα μου άρεσε να περνάω χρόνο με τον τζιβάτο φίλο μου. Ειδικά όταν βράδιαζε. Είχε πάντα να μου διηγηθεί ιστορίες βγαλμένες από ταινία.

– Δεν θα πιω άλλο
– …(ο ήχος που παράγεται όταν αέρας εξάγεται από ένα κλειστό στόμα με τη γλώσσα έξω, προσδίδει εικόνα πεντάχρονου που εκνευρίζεται ή ειρωνεύεται)
– Όχι όχι άλλο
– …
– Καλά καλά άλλο ένα
– Πες μου μια όμορφη λέξη
– Τι λέξη; Δεν ξέρω
– Πες μια όμορφη λέξη ρε
– Ελευθερία

Στρέφει λίγο το βλέμμα του αλλού, με κοιτάει χαμογελώντας και λέει:

– Ωραία.. Aς πιούμε σ’ αυτό, στην ελευθερία λοιπόν…

Φέρνουμε κοντά τα ποτήρια μας και τσουγκράμε

– Ρε ‘σύ, ποιο νομίζεις πως είναι το πιο ελεύθερο πράγμα πάνω στη γη;
– Τα παιδιά φυσικά και οι καλλιτέχνες. Και το λιγότερο ελεύθερο ο άνθρωπος

23. Στο σχολείο κάναμε μαθηματικά. Στην αριθμητική μπορώ να πω ότι ήμουν καλή. Όταν μετά μπήκαμε στην άλγεβρα και τους φανταστικούς αριθμούς κάπου το ψιλοέχασα. Στο πρώτο μάθημα είχαμε κάνει πρόσθεση. 1+1=2 Η δασκάλα μας παρουσίασε την απάντηση σαν επιστημονική αλήθεια.

Δεν ανέφερε καμία εξαίρεση. Κι όμως έκανε λάθος. Την συνάντησα μερικά χρόνια μετά. Ήταν η πρώτη μου «σοβαρή» σχέση. Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα για την ορθολογικότητα του συλλογισμού μου. Πρέπει να τον παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος. 1 ελεύθερος άνρθωπος Χ+1 ελεύθερος άνθρωπος Ψ*=0 ελευθερία *Ψ υπερβολική ζήλεια: Χ

24. Η άφεση ενός ανθρώπου, συναισθήματος, ζώου, κ.λπ. που βρισκόταν υπό κάποιου
είδους περιορισμό

25. Η ελευθερία εμφανίζεται μέσα στους αιώνες, όταν στις καρδιές των καταπιεσμένων ανάβει η σπίθα της επανάστασης και εξαφανίζεται με τη συσσώρευση εξουσίας

26. Πέρα από στίχους, τραγούδια, άρθρα στο σύνταγμα και πανό δεν τη βλέπω πουθενά γύρω μου.

27. Αν ήταν τραγούδι θα ‘ταν απαγορευμένο. Ή στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαμε να τραγουδάμε 2-3 σειρές σε ειδικές περιπτώσεις.

28. Ελευθερία είναι να μη φοβάσαι να ζήσεις, να πεθάνεις, να μιλήσεις, να επιλέξεις

29. Ελευθερία είναι σύνθημα σε πορείες, συμβολισμός σε ποιήματα, στόχος ενώσεων
και καταστατικών χαρτών και το πολύχρωμο περιτύλιγμα μιας ξένης καταπίεσης.

30. Μετά από τόσα χρόνια, μου ‘δώσαν την ελευθερία μου και δεν ήξερα τι να την κάνω,
έτσι την πούλησα για 2 ασημένια βραχιόλια που κοσμούν τους καρπούς μου.

Και τώρα είσαι ελεύθερος να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς… Αλήθεια πόσο ελεύθερος είμαι;


Το άρθρο γράφτηκε από την αναγνώστρια μας Παναγιώτα Ζιντίλη και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending