fbpx

Εσύ ήξερες πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο και γιατί είναι πολύχρωμο;

Πόσες φορές ως μικρό παιδί κάθισες στο παράθυρο να χαζέψεις το ουράνιο τόξο; Αυτό το πανέμορφο φαινόμενο που εμφανίζεται στον ουρανό μετά ή και κατά τη διάρκεια της βροχής.

Πώς δημιουργείται όμως, γιατί μετά από βροχή και γιατί αποτελείται από κάποια συγκεκριμένα χρώματα;

Διάβασε τι σου βρήκαμε πιο κάτω για να σου λυθούν όλες οι απορίες!

1
Τι είναι το ουράνιο τόξο;

iefimerida.gr

Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο! Δεν μπορούμε δηλαδή να φτάσουμε την αρχή ή το τέλος του, αλλά ούτε και να το ακουμπήσουμε.

Δημιουργείται όταν οι ακτίνες του ήλιου απλώνονται πάνω σε εκατομμύρια σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμη στην ατμόσφαιρα μετά ή και κατά τη διάρκεια της βροχής.

Επειδή τα σταγονίδια του νερού είναι στρόγγυλα, όταν πέφτει το φως του ήλιου επάνω τους, αυτά διαθλούν τις ακτίνες του και δημιουργούν το ουράνιο τόξο.

2
Γιατί το ουράνιο τόξο είναι πολύχρωμο;

imagenesdepaisajes.net

Ίσως αναρωτήθηκες κι εσύ πολλές φορές γιατί το ουράνιο τόξο είναι πολύχρωμο. Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το μαγευτικό φαινόμενο τόσο όμορφο, δίνοντας του χρώμα;

Οι λωρίδες του ουράνιου τόξου παίρνουν τα χρώματα τους από τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες αποτελούνται από 7 χρώματα.

Τα χρώματα με τη σειρά είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, βαθύ γαλάζιο (λουλακί) και το βιολετί.

3
Πώς γίνεται να βλέπουμε κάποτε 2 ουράνια τόξα ταυτόχρονα;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Οι ακτίνες του ήλιου που πέρασαν από τα πρώτα σταγονίδια βροχής, συνεχίζουν να περνούν σε άλλα σταγονίδια, εφόσον υπάρχουν ακόμα στην ατμόσφαιρα, κι έτσι η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Το δευτερεύον ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένο από το πρώτο. Να θυμάσαι ότι,  στο δευτερεύον ουράνιο τόξο η σειρά αντιστρέφεται με το βιολετί να βρίσκεται στην εξωτερική λωρίδα και να ακολουθούν τα λουλακί(βαθύ γαλάζιο), μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Επίσης, η περιοχή μεταξύ του πρώτου και του δευτερεύοντος ουράνιου τόξου είναι πάντα σκοτεινή και ονομάζεται “Ζώνη του Αλέξανδρου“. Την ονομασία της την πήρε από τον Αλέξανδρο τον Αφροδίσιου, ο οποίος πρώτος παρατήρησε το φαινόμενο το 200 μ.Χ.

Άρα, το πανέμορφο αυτό φαινόμενο που βλέπουμε στον ουρανό μετά από βροχή και εφόσον υπάρχει ήλιος, είναι μια οφθαλμαπάτη!

Πιστεύεις πως τελικά υπάρχει θησαυρός στο τέλος του ουράνιου τόξου ή είναι ένας μύθος; 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending