fbpx

5 πράγματα που μας έλειψαν από το ποδόσφαιρο των ’90s στην Κύπρο!

Έτυχε τις προάλλες να πέσω σε κάτι βιντεάκια στο YouTube με στιγμιότυπα του κυπριακού πρωταθλήματος από τη δεκαετία του ’90. Μεγαλώνοντας τη συγκεκριμένη εποχή δεν μπορούσα παρά να νιώσω νοσταλγία αλλά και να συγκρίνω το τότε με το σήμερα.

Ασφαλώς, οποιαδήποτε σοβαρή σύγκριση είναι μάλλον άκυρη, αφού άλλες ήταν οι συνθήκες πριν 20-30 χρόνια με τον ημιεπαγγελματισμό που διέκρινε το ποδόσφαιρο μας και άλλες σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, αν έζησες το ποδόσφαιρο των ’90s εύκολα διακρίνεις στοιχεία που λείπουν από το πρωτάθλημα μας τα τελευταία χρόνια.

Ξεχώρισα 5 από αυτά και τα παρουσιάζω πιο κάτω. Δες ποια είναι:

 

1
Οι εκπληκτικοί Σέρβοι!

Δεν ήταν καινούριο “φρούτο” στο ποδόσφαιρο μας οι ξένοι τότε, αφού από τα 80’s οι ομάδες μας είχαν 2 ξένους. Στα 90’s ωστόσο, είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε μερικούς ξένους – διαμάντια.

Αρχικά, όπως γράφτηκε πιο πάνω, οι ομάδες μας δικαιούνταν μόνο 2 ξένους που προς το τέλος της δεκαετίας έγιναν 3. Από όλους όσους ήρθαν στο νησί μας οι Σέρβοι ξεχώριζαν σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα.

Βλέπεις, ο πόλεμος στα Βαλκάνια ανάγκασε πολλούς να ψάξουν την τύχη τους εκτός Σερβίας.

Έτσι κατηφόρισαν στην Κύπρο ονόματα όπως οι Vesko Mihajlovic, Milenko Spoljaric, , Boban Kitanov, Boban Krsmarevic, Sladjan Cepovic, Sinisa Gogic, Mirko Mihic, Dragoslav Music, Toza Sapuric, ο αδικοχαμένος Vladan Tomic και η λίστα τελειωμό δεν έχει!

2
Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές!

balla.com.cy (Διακρίνονται οι Γιάννος Ιωάννου, Veridiano Marcelo του ΑΠΟΕΛ, Άκης Ιωακείμ και Χάρης Νικολάου της Ομόνοιας)

Σαν Κύπρος πάντα είχαμε ταλέντο στο ποδόσφαιρο. Αν ψάξει κανείς στα βιβλία θα διαβάσει για ποδοσφαιριστές όπως τον Κρυστάλλη, τον Παμπουλλή, τον Ευθυμιάδη, τον Σιάηλο και τόσους άλλους.

Η δεκαετία του ’90 ήταν η τελευταία κατά την οποία ο Κύπριος ποδοσφαιριστής αποτελούσε πλειοψηφία σε όλες τις ομάδες.

Είχαμε βέβαια και την ευτυχία να διαθέτουμε παιχταράδες όπως ο Νίκος Παναγιώτου, ο Δημήτρης Ιωάννου, ο Πάμπος Πίττας, ο Γιάννος Ιωάννου, ο Χρίστος Πογιατζής, ο Γιώτης Εγκωμίτης, ο Γιάννος Οκκάς, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο Νίκος Νικολάου, ο Μάριος Νεοφύτου, ο Κώστας Μαλέκκος και τόσοι άλλοι.

Όλοι οι πιο πάνω και τόσοι άλλοι που θα χρειαζόταν 3 μέρες να τους θυμηθώ σημάδεψαν την παιδική / εφηβική ηλικία κάθε νέου της εποχής!

3
Τα γεμάτα γήπεδα στα ντέρμπι!

Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις με την ΚΟΠ και την ταυτοποίηση στα εισιτήρια αλλά και την γενικότερη απαξίωση του πρωταθλήματος από τον κόσμο, δεν γίνεται να μην νιώσεις νοσταλγία όταν βλέπεις φιλμάκια από παλιά ντέρμπι με γεμάτες κερκίδες.

Στα 90’s έβλεπες το Μακάρειο, το Τσίρειο το νεόκτιστο “Αντώνης Παπαδόπουλος” να σφύζουν από ζωή με τον κόσμο να διψά για ποδόσφαιρο! Έβλεπε τα παιδιά του, παίχτες που μπορούσε να ταυτιστεί αλλά και ξένους που τιμούσαν, οι περισσότεροι, το ψωμί τους και έδινε τον κατάλληλο παλμό και χρώματα.

Επεισόδια υπήρχαν και μάλιστα αρκετά, η γενικότερη αίσθηση όμως ήταν πως το ποδόσφαιρο ήταν λόγος για να χαίρεσαι που έρχεται Σαββατοκυρίακο!

4
Τα μαλλιά του Μελαναρκίτη και του Μαλέκκου!

anorthosis24.net

Η δεκαετία του ’90 ήταν ιδιαίτερη και όσον αφορά το styling των παιχτών. Οι πλείστοι δεν πρόσεχαν τόσο πολύ την εικόνα τους, όσο οι σημερινοί ποδοσφαιριστές, αλλά η εικόνα ορισμένων όπως οι Μαλέκκος και Μελαναρκίτης να τρέχουν μέσα στο γήπεδο και να ανεμίζει η χαίτη τους παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Γενικά, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είχαν πλούσιο μαλλί, σημάδι που έμεινε σαν χαρακτηριστικό της δεκαετίας!

5
Πορείες σαν αυτή της Σαλαμίνας!

Από το 2000 και μετά, σπάνια είδαμε ομάδα να μπαίνει σφήνα ανάμεσα στους μεγάλους του πρωταθλήματος μας. Μοναδική εξαίρεση ήταν ίσως ο Ερμής της σεζόν 2013-14 όταν και τερμάτισε στην 4η θέση.

Την δεκαετία του ’90 όμως είδαμε τη Νέα Σαλαμίνα να φτάνει 2 φορές μέχρι την 3η θέση (1992-93 και 1994-95), έχοντας μια εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών όπως ο Πάμπης Αντρέου, ο Φλώρος Νικολάου, Κόκος και Ηλίας Ηλία, Βάσος Μαύρου και ο αδικοχαμένος Γιαννάκης Ιωάννου.

Παράλληλα, ο Εθνικός Άχνας κατετάγη 4ος τις σεζόν 1994-95 και 1997-98, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη της ιστορίας του.

Τόσο η Σαλαμίνα, όσο και ο Εθνικός άφησαν πίσω τους τότε παραδοσιακές δυνάμεις του κυπριακού ποδοσφαίρου κερδίζοντας τον θαυμασμό του ποδοσφαιρικού κοινού.

Τι θυμάσαι εσύ από το κυπριακό ποδόσφαιρο των 90s;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending