fbpx

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου έρχεται στην Κύπρο!

Δημιουργήθηκε δειλά – δειλά το 1930 και με το πέρασμα των χρόνων έφτασε να είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο! Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φροντίζει κάθε 4 χρόνια να κρατά σε αγωνία ολόκληρο τον πλανήτη για ένα και πλέον μήνα, με τις καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου να αγωνίζονται για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου!

Η Coca-Cola φέρνει για πρώτη φορά το πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Κύπρο, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στο ΓΣΠ!

Η ιστορία του τροπαίου από το 1930

Το 1ο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Πηγή: nationalfootballmuseum.com

Ένα τρόπαιο που μετρά φέτος ιστορία 44 χρόνων, αφού αυτό που θαυμάζουμε σήμερα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας το 1974. Τα πάντα ξεκίνησαν όμως το 1930! Ο Γάλλος γλύπτης Abel Lafleur σχεδίασε το πρώτο τρόπαιο που αρχικά ονομάστηκε “Νίκη” (Victory), μιας και αναπαριστούσε τη θεά Νίκη από την ελληνική μυθολογία.

Αργότερα μετονομάστηκε σε “Τρόπαιο Jules Rimet”, προς τιμή του ανθρώπου που εμπνεύστηκε την ίδρυση αυτού που ξέρουμε σήμερα ως Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες 9 διοργανώσεις. Κάθε νικητής αναγραφόταν στη βάση του τροπαίου.

Το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης κλάπηκε 2 φορές, το 1966 στο Λονδίνο και το 1983 στο Rio de Janeiro. Η Βραζιλία, μετά από 3 κατακτήσεις, διατηρούσε το αυθεντικό τρόπαιο στην τροπαιοθήκη της. Ωστόσο, μετά την κλοπή του, της δόθηκε ένα πιστό αντίγραφο.

Το νέο τρόπαιο

Η 1η απονομή του νέου τροπαίου στον τελικό του 1974. Πηγή: twitter.com/fifaworldcup/

Για τη διοργάνωση του 1974 έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο τρόπαιο, καθώς δεν υπήρχε χώρος για την αναγραφή νέων νικητών στο πρώτο τρόπαιο. Η δημιουργία του Ιταλού γλύπτη Silvio Gazzaniga ήταν εκείνη που κέρδισε τη ψήφο της επιτροπής της FIFA.

Το τρόπαιο αναπαριστά 2 αθλητές να κρατούν στις πλάτες τους τον κόσμο και ανήκει στη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Το αυθεντικό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων, έχει ύψος 36,8 εκατοστά και ζυγίζει 6 κιλά και 175 γραμμάρια και ο νικητής κάθε τουρνουά αναγράφεται στο κάτω μέρος του τροπαίου.

Η κάθε νικήτρια διοργάνωσης διατηρεί το τρόπαιο για περιορισμένο χρόνο, πριν το επιστρέψει στη FIFA για να πάρει πίσω ένα επίχρυσο αντίγραφο του.

Η παγκόσμια περιοδεία του τροπαίου

Πηγή: coca-colacompany.com

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου περιόδευσε για πρώτη φορά το 2006 πριν τη διοργάνωση στη Γερμανία. Το FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola, όπως ονομάζεται, ξεκίνησε με την υποστήριξη της Coca-Cola, ενός από τους πιο μακροχρόνιους συνεργάτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διοργάνωσης.

Η φετινή περιοδεία ξεκίνησε από τη Ρωσία που θα φιλοξενήσει το FIFA World Cup 2018. Το τρόπαιο θα ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες πριν επιστρέψει στη διοργανώτρια χώρα τον Μάη.

Μια από αυτές τις χώρες θα είναι φυσικά και η Κύπρος! Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του ΓΣΠ, οι τυχεροί που θα εξασφαλίσουν πρόσκληση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το τρόπαιο της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο ζώντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending