fbpx

Αυτές είναι 5 από τις πιο μεγάλες μορφές στην ιστορία της Ανόρθωσης!

Από τη στιγμή που ο Νέος Αιώνας Τρικώμου, λόγω της τουρκικής εισβολής, υπάρχει μόνο ως πολιτιστικός σύλλογος, η Ανόρθωση δικαιούται να λέει πως είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου.

Από τις 30 Ιανουαρίου 1911, όταν και ιδρύθηκε, πρωτοστατεί σε κάθε μορφή ζωής στην Κύπρο είτε αυτό είναι αθλητισμός είτε πολιτισμός είτε αγώνες του έθνους.

Σε όλη αυτή την πορεία 107 χρόνων η ιστορία της ομάδας της Αμμοχώστου είναι γεμάτη από εμπνευσμένους ανθρώπους πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η “Μεγάλη Κυρία”.

Παρακάτω μπορείς να βρεις 5 σημαντικότατες μορφές στην ιστορία των κυανολεύκων που πρέπει να ξέρεις:

 

1
Αναστάσιος Οικονομίδης

Εγγράφηκε μέλος του συλλόγου της Αμμοχώστου το 1912. Ανέλαβε για πρώτη φορά πρόεδρος το 1924 παραμένοντας στον προεδρικό θώκο μέχρι το 1940.

Παρέμεινε ενεργό μέλος κατά την προεδρία του Αντρέα Γαβριηλίδη (1940-1955), πριν αναλάβει ξανά την προεδρία το 1955, σε καιρούς δύσκολους όχι μόνο για την Ανόρθωση, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.

Ήταν ο πρόεδρος της ομάδας κατά την ανατίναξη του οικήματος στις 8 Ιουλίου 1958, όταν και είπε το περίφημο “Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της…” όπως καταγράφεται στα πρακτικά της βαρωσιώτικης ομάδας.

Αποχώρησε το 1961 με το σωματείο να τον ανακηρύσσει επίτιμο πρόεδρο, τιμώντας έτσι την προσφορά του.

2
Τάκης Πελεκάνος

Από το 1970 μέχρι το 1983 ο Τάκης Πελεκάνος ήταν η κυρίαρχη διοικητική φυσιογνωμία της Ανόρθωσης.

Ο “πρόεδρος της προσφυγιάς” στην πιο δύσκολη στιγμή του βαρωσιώτικου σωματείου, την τουρκική εισβολή του 1974, βοήθησε τα μέγιστα ούτως ώστε να κρατηθεί στη ζωή.

Έχοντας δίπλα του ανθρώπους που αγαπούσαν την ομάδα με όλο τους το είναι, αλλά και ποδοσφαιριστές που χαρακτήρισε ήρωες ο γιατρός, όπως τον έλεγαν λόγω του επαγγέλματος, στάθηκε βράχος δίπλα στην Ανόρθωση.

Στήριξε όλα τα τμήματα της ομάδας με τον ίδιο ζήλο με αποτέλεσμα η Ανόρθωση όχι μόνο να μην καταρρεύσει αλλά να μεγαλουργήσει στο μέλλον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του σωματείου, σε ένδειξη της μεγάλης του προσφοράς.

3
Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο του αθλητισμού στην Κύπρο.

Νεαρός ακόμα άρχισε τον στίβο στο ΓΣΕ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα όπου και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής.

Στην Αθήνα εντάχθηκε στην ΑΕΚ Αθηνών της οποίας και υπήρξε αρχηγός. Το 1954 επέστρεψε στην Κύπρο και την Ανόρθωση, ομάδα που υποστήριζε από παιδί και στην οποία ήταν μέλος, παίζοντας ποδόσφαιρο παίρνοντας μάλιστα το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ ο Παπαδόπουλος γράφεται μέλος της οργάνωσης μαζί με τον αδελφικό του φίλο και επίσης μέλος της Ανόρθωσης, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Όταν τέλειωσε ο αγώνας διορίστηκε Προϊστάμενος Σωματικής αγωγής, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον θάνατο του τον Αύγουστο του 1981.

Το 1986 η Ανόρθωση έδωσε το όνομα του Αντώνη Παπαδόπουλου στο γήπεδο της, αφού πέρα από ποδοσφαιριστής της υπήρξε και μέντορας αρκετών παικτών της “Μεγάλης Κυρίας” τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

4
Αντώνης Καράς

Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του στο προπονητικό κέντρο της Ανόρθωσης υπήρξε ένας από τους ήρωες που την κράτησαν ζωντανή το 1974 σαν προπονητής.

Η πορεία του Αντώνη Καρά όμως στην Ανόρθωση ξεκίνησε σαν ποδοσφαιριστής το 1957. Μέλος της περίφημης τότε “Γαλανόλευκης Θύελλας” κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα, ενώ υπήρξε και διεθνής με την Εθνική.

Τέλειωσε την καριέρα του το 1971 και το 1974 ανέλαβε προπονητής. Μετά την εισβολή έτρεχε στα στρατόπεδα να προπονήσει ποδοσφαιριστές, έψαχνε γήπεδα για να προπονήσει τους ποδοσφαιριστές με τις προπονήσεις πολλές φορές να γίνονται και σε χωράφια, έλυνε κάθε μορφής προβλήματα.

Όλα αυτά μάλιστα χωρίς να πληρώνεται, αφού όποτε του προσφέρθηκαν χρήματα ζήτησε να δοθούν στις ανάγκες της ομάδας.

Παρέμεινε στον πάγκο των κυανολεύκων μέχρι το 1977 κατακτώντας μάλιστα το κύπελλο το 1975. Έφυγε από τη ζωή το 1999, μόλις στα 60 του χρόνια.

5
Κίκης Κωνσταντίνου

Ανέλαβε το 1989 την προεδρία της Ανόρθωσης θέτοντας ως στόχο την αναμόρφωση της ομάδας που τότε προσπαθούσε ακόμα να σταθεί στα πόδια της μετά την τουρκική εισβολη.

Όταν το 2003 αποχωρούσε (υπήρξε πρόεδρος για ένα σύντομο διάστημα και το 2011) ο Κίκης Κωνσταντίνου ήταν σύνθημα στα χείλη των οπαδών της “Κυρίας”!

Με αυτόν στο τιμόνι η Ανόρθωση μπήκε σε πιο επαγγελματικά πλαίσια λειτουργίας και το “Αντώνης Παπαδόπουλος” έγινε ένα πραγματικό στολίδι, αφού από το 1997 αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα.

Παράλληλα, μαζί με τον μακαρίτη Dusan Mitosevic δημιούργησαν μια ομάδα – συλλέκτη τίτλων κατακτώντας συνολικά 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα από το 1995 μέχρι το 2002.

Ο Κίκης Κωνσταντίνου ήταν όμως και ο πρώτος παράγοντας που αντιλήφθηκε τη σημασία του μάρκετιγκ στο ποδόσφαιρο, με την Ανόρθωση να κυκλοφορεί το 1999 δικό της αναψυχτικό, το Blue Champion. To 2007 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος.

Ποιος είναι ο σημαντικότερη μορφή στην ιστορία της Ανόρθωσης για ΄σένα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending