fbpx

Έτσι μεγαλούργησε η Manchester United μετά την τραγωδία του Μονάχου!

Η 6η Φεβρουαρίου 1958 είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όχι μόνο κάθε φίλου της Manchester United, αλλά και κάθε ποδοσφαιρόφιλου.

Ήταν η μέρα που μια από τις πλέον υποσχόμενες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου ξεκληρίστηκε, αλλά και μια μέρα που γέννησε τον μύθο που κουβαλά σήμερα ο σύλλογος του Manchester.

Τα τρομερά “Busby Babes” είχαν πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο Βελιγράδι.

Σε στάση για ανεφοδιασμό όμως στο Μόναχο το αεροπλάνο των “κόκκινων διαβόλων” και εν μέσω κακοκαιρίας απέτυχε να απογειωθεί 2 φορές.

theguardian.com

Η 3η προσπάθεια ήταν και φαρμακερή, αφού κόστισε τη ζωή σε συνολικά 23 ανθρώπους, από τους οποίους οι 8 ήταν ποδοσφαιριστές της Manchester United!

Τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα στην πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας. Τα βλαστάρια τους έχασαν τη ζωή τους εντελώς άδικα, βάζοντας βίαια τελεία σε μια ομάδα που έδειχνε ότι μπορούσε να γίνει η πρώτη αγγλική που θα κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Ακόμα και η ίδια η ύπαρξη της ομάδας τέθηκε σε αμφιβολία. Πώς θα συνέχιζαν το πρωτάθλημα; Με ποιους παίχτες, με ποιο προπονητή αφού ο Matt Busby ήταν βαριά τραυματίας; Με ποια διάθεση αφού έχασαν ότι πιο πολύτιμο είχαν;

 

Πήραν παίχτες δανεικούς, προώθησαν έφηβους και με μπροστάρηδες τους Bobby Charlton, Harry Gregg, Bill Foulkes που επέζησαν από την τραγωδία συνέχισαν τον αγώνα.

Με προπονητή τον βοηθό του Busby, Jimmy Murphy, μπορεί να τερμάτισαν στην 9η θέση από εκεί που ήταν ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο, αλλά έφτασαν μέχρι τον τελικό του FA Cup!

Ήταν μια μικρή νίκη ζωής μιας ομάδας που ήταν αποφασισμένη να μην λυγίσει μπροστά στο κακό που την βρήκε!

Ήταν παράλληλα όμως και ένα δείγμα του τι θα ακολουθούσε! Με την έναρξη της σεζόν 1958-59 ο Matt Busby επέστρεψε στον πάγκο της αγαπημένης του United, αφού ξεπέρασε τα τραύματα που του προκάλεσε το ατύχημα του Μονάχου και οδήγησε την ομάδα στη 2η θέση, γεγονός που θεωρήθηκε επίτευγμα με βάση τα δεδομένα!

independent.co.uk

Το 1963 ήρθε και ο πρώτος τίτλος των νέων “Busby Babes”, όταν κατέκτησαν το κύπελλο νικώντας την Leicester (3-1), ενώ την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του ο 17χρονος τότε Βορειοιρλανδός, George Best.

Το 1965 και το 1967 ήρθαν και οι πρώτες κατακτήσεις πρωταθλημάτων μετά την τραγωδία, αλλά το 1968 θα συμπληρωνόταν η αναγέννηση.

10 μόλις χρόνια μετά την τραγωδία, με μια επιθετική τριπλέτα -φωτιά στα πρόσωπα των Charlton – Best – Law, κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο νικώντας την Benfica με 4-1. Αρχηγός και σκόρερ 2 τερμάτων ήταν ο Bobby Charlton!

talksport.com

Από τότε, εκτός από κάποιες κατακτήσεις κυπέλλων Αγγλίας και Charity Shields τη δεκαετία του ’80, ο σύλλογος του Manchester έπρεπε να περιμένει μέχρι τα μέσα των 90s για να ζήσει στιγμές δόξας.

Όλα όμως θα ήταν τόσο διαφορετικά αν τον Φλεβάρη του 1958 η διοίκηση αποφάσιζε να αναστείλει τη λειτουργία της Manchester United!

Μέσα από το θάνατο των “λουλουδιών” τους, οι “κόκκινοι διάβολοι” μπόλιασαν το DNA της ομάδας με θάρρος και θέληση για νίκη που ίσως να έβρισκαν ποτέ!

dailymail.co.uk

Μετά την 6η Φεβρουαρίου 1958 η Manchester United δεν θα ήταν ξανά η ίδια! Γι’ αυτό και το ρολόι σταμάτησε τότε!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending