fbpx

Ήξερες πότε και γιατί ξεκίνησε να γιορτάζεται το Valentine’s Day;

14 Φεβρουαρίου: η μέρα που οι ερωτεύμενοι γιορτάζουν την αγάπη και τον έρωτά τους. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς καθιερώθηκε η μέρα αυτή ως “γιορτή του έρωτα”;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες και εκδοχές από πού προήλθε αυτή η ξεχωριστή γιορτή και πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα ακόμα και σήμερα.

 Μετά από έρευνα σου μάζεψα μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την γιορτή αυτή, τις οποίες αξίζει να μάθεις:

1
Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Ο Βαλεντίνος είναι όντως ο προστάτης των ερωτεύμενων και είναι Άγιος της Καθολικής εκκλησίας.

Ο Βαλεντίνος υπήρξε ιερέας που ζούσε στη Ρώμη κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. κατά την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου Β’ ο οπoίος όρισε τον γάμο εκτός νόμου για τους νεαρούς άντρες κάποιας ηλικίας ή κλάσης, θεωρώντας τους ανύπαντρους άντρες πιο αφοσιωμένους και αποτελεσματικούς στρατιώτες.

Ο Άγιος, αψηφώντας τις διαταγές του αυτοκράτορα, πάντρευε μυστικά νεαρά ζευγάρια, αλλά οι πράξεις του αποκαλύφθηκαν και καταδικάστηκε σε θάνατο.

2
Η άλλη εκδοχή για τη γιορτή

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο Άγιος Βαλεντίνος κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, είχε ερωτευτεί την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα του, η οποία είχε θεραπευτεί από την αγάπη και τον ερωτά του. Πρωτού εκτελεστεί, της είχε γράψει ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, υπογράφοντας: “Ο Βαλεντίνος σου“.

Ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ. και ορίστηκε προστάτης των ερωτευμένων. Από τότε νεαροί άνδρες έγραφαν γράμματα, εξολογώντας τον έρωτα τους στις γυναίκες που αγαπούσαν και οι πρώτες κάρτες και ραβασάκια προέκυψαν από την αρχική συνήθεια.

3
Πώς συνέχισε η παράδοση της γιορτής των ερωτευμένων;

Η λέξη «Valentine» απέκτησε τη σημασία τόσο του αγαπημένου, όσο και του ερωτικού μηνύματος. Κατά το 1848, μια νεαρή Αμερικανίδα είχε την ιδέα να φτιάξει προκατεσκευασμένα βαλεντίνια τα οποία είναι γνωστά μέχρι και σήμερα.

Ακόμη οι γραπτές ερωτικές εξομολογήσεις συνέχισαν και στους επόμενους αιώνες, όπως στον Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα και αργότερα κατά τον 18ο αιώνα όταν οι ερωτεύμενοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα και ευχητήριες κάρτες.

Στην Ευρώπη οι ερωτεύμενοι έδειναν κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».

Εσύ γνωρίζεις κάποια άλλη εκδοχή για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending