fbpx

Τα 10 κύρια λάθη που κάνεις όποτε (δοκιμάζεις να) μαγειρεύεις μακαρόνια!

Μπορεί να θεωρείς τον εαyτό σου… masterchef όταν μαγειρεύεις κάτι αντικειμενικά δύσκολο όμως ο καλός ο μάγειρας στα πιο απλά φαγητά φαίνεται!

Ακόμα και τα μακαρόνια, ένα φαινομενικά απλό πιάτο, μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία αν δεν ξέρεις τα μυστικά για να τα μαγειρέψεις. Δε σημαίνει πως ξέρεις να τα κάνεις τέλεια, επειδή όταν ήσουν φοιτητής τα μαγείρευες κάθε μέρα παρά μέρα!

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και δίνουμε τις λύσεις!

Δες τα εδώ:

1
(Παρα)Βράσιμο

freepik.com/jcomp

Για κάποιο περίεργο λόγο τα βράζεις πάρα πολύ! Αγνοείς τις οδηγίες που έχει πάνω το κουτί τους και τα «ξεχνάς» πολλές φορές ακόμα και για 20 λεπτά περισσότερο…

Μάντεψε! Οι οδηγίες είναι για να τηρούνται. Να θυμάσαι ακόμα πως τα πολύ βρασμένα μακαρόνια είναι πιο δύσπεπτα από το σωστά βρασμένα (al dente) μακαρόνια.

2
Λάδι

Freepik.com

 

Ένα λάθος που συχνά κάνουν πολλοί είναι να ρίχνουν στο νερό που βράζουν λάδι. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να κάνεις κάτι τέτοιο. Δε χρειάζεται το λάδι για να μην «κολλήσουν», όπως έλεγε η μάμμα σου.

Το μυαλό σου πρέπει να είναι στην ποσότητα του νερού και του αλατιού. Μια αναλογία 5 λίτρα νερό με 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι είναι ιδανική για το βράσιμο των μακαρονιών.

Ο κανόνας λέει πως το νερό πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο και η θάλασσα!

3
Σούρωμα

freepik.com

Ένα άλλο πολύ συχνό λάθος που μπορεί να κάνεις είναι να σουρώνεις τα μακαρόνια και να τα «λούζεις» με κρύο νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φύγει όλο το άμυλο και τελικά να είναι εντελώς άνοστα!

Ο σωστός τρόπος είναι να τα μεταφέρεις με την κουτάλα για τα μακαρόνια κατευθείαν μέσα στη σάλτσα (χωρίς το νερό)! Τόσο απλό!

4
Ανακάτεμα

freepik.com/senivpetro

Ένα άλλο πολύ μεγάλο σφάλμα είναι το να ΜΗΝ ανακατεύεις τα μακαρόνια καθώς τα βράζεις, με αποτέλεσμα να μένουν στον πάτο της κατσαρόλας και να… κολλάνε.

Δοκίμασε να ανακατεύεις τα μακαρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην κολλήσουν.

5
Χλιαρό Νερό

freepik.com/valeria-aksakova

Το χλιαρό νερό είναι ο εφιάλτης των μακαρονιών! Τα κάνει μαλακά, λασπώνουν και κολλάνε…

Προτίμησε να τα βάζεις στην κατσαρόλα όταν το νερό έχει φτάσει σε σημείο βρασμού και κοχλάζει!

6
Μικρή Κατσαρόλα

freepik.com/senivpetro

Κάνεις το λάθος να βράσεις μακαρόνια σε μικρή κατσαρόλα, με αποτέλεσμα να κολλάνε μεταξύ τους! Κι όταν έχεις Spaghetti, τα κόβεις στη μέση για να χωρέσουνΙεροσυλία!

Όπως είπαμε και πιο πριν, ο κανόνας είναι πολύ νερό και αρκετό αλάτι! Μην ξεχάσεις τη μεγάλη κατσαρόλα, όσα μακαρόνια κι αν βράζεις! 

7
Κάψιμο

freepik.com/fabrikasimf

Αφού τα βράσεις κάνεις το λάθος (εκτός από το να τα σουρώσεις) να τα «κάψεις» με βούτυρο ή και λάδι.

Μέγα λάθος αν σκεφτείς πως οι Ιταλοί –που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους τι θα πει μακαρονάδα– δεν φέρονται με τέτοιο βίαιο τρόπο στα μακαρόνια.

8
Σάλτσα

freepik.com/valeria-aksakova

Συνηθισμένος να τρως τα μακαρόνια, που έκανε η μάμμα σου, με τη σάλτσα από πάνω, έχεις πάρει κι εσύ αυτό το κακό συνήθειο...

Η σάλτσα στα μακαρόνια (όποια κι αν είναι αυτή) ανακατεύεται μέσα σε αυτά και δεν «κάθεται» από πάνω. Την επόμενη φορά ρίξε τα βρασμένα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα που ετοίμασες και απόλαυσε μια θεϊκή μακαρονάδα!

9
Νερό μακαρονιών

Freepik.com

Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που πετούν το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια μάθε πως αυτό είναι μέγα λάθος!

Το νερό που έβρασες τα μακαρόνια (και που πλέον περιέχει άμυλο) είναι ιδανικό υγρό για να «δέσεις» τη σάλτσα! Πρόσθεσε λοιπόν λίγο από αυτό το νερό μέσα στη σάλτσα και… μαγικό! Ήρθε κι έδεσε!

10
Σχήμα

freepik.com

Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά υπάρχει λόγος που τα σχέδια των μακαρονιών είναι τόσα πολλά και διαφορετικά! Και όχι δεν είναι για να μην τα βαριέσαι επειδή είναι τα ίδια…

Μάθε πως συγκεκριμένοι τύποι μακαρονιών ταιριάζουν με συγκεκριμένες σάλτσες! Ο κανόνας λέει πως όσο πιο κρεμώδης είναι μία σάλτσα τόσο πιο… περίπλοκο πρέπει να είναι το ζυμαρικό που θα χρησιμοποιήσεις!

Εσύ ποια λάθη έκανες από τα πιο πάνω; Ξεχάσαμε κάποιο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending