fbpx

Τι κάνει μια πολεμική τέχνη να διαφέρει από την αυτοάμυνα;

Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί πολλές πολεμικές τέχνες, τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση, διαφορετικών φιλοσοφιών, ιδεών και στυλ, μέσω των οποίων οι ασκούμενοι εκφράζουν τον εαυτό τους.

Το παγκράτιο, το ΜΜΑ, το αϊκίντο, το κούγκ φου, η πυγμαχία, η πάλη, το τζούντο, η καποέιρα είναι μερικά μόνο παραδείγματα πολεμικών τεχνών που διδάσκονται ακόμη. Πολεμική τέχνη και αυτοάμυνα, όμως, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ας διαβάσουμε τις διαφορές και ας αναλογιστούμε.

 

Η πολεμική τέχνη έχει να κάνει με έννοιες, όπως:

Φιλοσοφία που διέπει το κάθε στυλ

Με τον όρο φιλοσοφία, εννοούμε ότι το κάθε άτομο που ασχολείται σοβαρά με οτιδήποτε, οφείλει να είναι πρώτα από όλα φιλόσοφος στη ζωή του.

Να αναρωτιέται, δηλαδή, γιατί είναι τα πράγματα έτσι όπως είναι και να αναζητά συνεχώς τη γνώση εκείνη που θα τον κάνει σοφότερο. Από τα αρχαία χρόνια, όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών έχουν περάσει από το στάδιο της φιλοσοφίας.

Σεβασμός προς τον αντίπαλο

Σε οποιαδήποτε πολεμική τέχνη, ο ασκούμενος οφείλει και μαθαίνει να σέβεται τον αντίπαλό του. Οφείλει να μαθαίνει να χάνει, να πεισμώνει, να αποδέχεται και να συναγωνίζεται, όλα σε ένα υγιές πρότυπο των αρχαίων Ελλήνων, την ευγενή άμιλλα.

Αυτό είναι το προσόν που πρέπει να χαρακτηρίζει τους ασκούμενους, αυτό είναι το υγιές κίνητρο για τη πρόοδο γενικότερα.

Μαχητικότητα και φυσική κατάσταση

Σε μια πολεμική τέχνη, για να γίνεις ο καλύτερος πρέπει να κερδίσεις τον καλύτερο. Για να τον κερδίσεις, απαιτούνται θυσίες, χρόνος, προπονήσεις, ακρίβεια, δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα και φυσική κατάσταση. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία ενός αφοσιωμένου ασκούμενου στις πολεμικές τέχνες.

Πειθαρχία και αυτοπεποίθηση

Οι ασκούμενοι μαθαίνουν να υπακούουν τους διαιτητές, να ακούνε τον δάσκαλο και να τηρούνε τους κανόνες, τόσο στη σχολή, όσο και στους αγώνες.

Αποκτούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό τους, διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους, γίνονται φιλήσυχοι, μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά και πολλές φορές, απλά, ξεδίνουν. Η πειθαρχία μπορεί να φανεί ακόμα και στη διατροφή των ασκούμενων.

blackbelt.gr

Αντίθετα, η αυτοάμυνα έχει να κάνει με έννοιες, όπως:

Προστασία και ασφάλεια

Για να μάθει κανείς να προστατεύει τον εαυτό του, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει πολεμικές τέχνες. Πρέπει να αναπτύξει μια σφαιρική αντίληψη του τι είναι “δρόμος”, να μελετήσει τρόπους συμπεριφοράς, να αποκτήσει γνώσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας, να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να μάθει ότι στο “δρόμο” δε θα υπάρχει ούτε εξοπλισμός, αλλά ούτε και κανόνες. Αυτοάμυνα είναι ακόμα κι αν απλά τρέξει κανείς και ξεφύγει από τον θύτη.

Έγκλημα και νόμοι

Το να μάθει κανείς να “δέρνει”, χωρίς να έχει κατανοήσει πλήρως τους νόμους και τις ποινικές κυρώσεις της χώρας του, μόνο κακό μπορεί να κάνει στον εαυτό του. Κάθε μορφή βίας είναι διαφορετική και μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον καθένα μας.

Η καθεμία, όμως, χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση και προσέγγιση και πάντα πρέπει να εξαντλούμε όλες τις πιθανές επιλογές, πριν φτάσουμε να επιλέξουμε τη χείριστη.

Για παράδειγμα, κάποιος που απαντάει στη λεκτική βία με κλωτσιές και μπουνιές, το λιγότερο που θα πάθει είναι η μήνυση.

Ψυχολογία και συναισθήματα

Η συγκράτηση των συναισθημάτων είναι από τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να θεωρείται ασφαλής. Μέσω τον πολεμικών τεχνών, αυτό το προσόν μπορεί να καλλιεργηθεί, γι’ αυτό και συνήθως συγχίζουμε την έννοια της αυτοάμυνας με τη πολεμική τέχνη.

Όμως, στη σημερινή εποχή, όπου οι περισσότερες πολεμικές τέχνες έχουν μετατραπεί σε σπορ, η έννοια της ασφάλειας, της αυτοπροστασίας και της συγκράτησης των συναισθημάτων έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα.

Συνθήκες και σενάρια

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μαθαίνοντας τυποποιημένες αντιδράσεις και τεχνικές για κάθε ένα από τα δισεκατομμύρια πιθανά σενάρια, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο και αναποτελεσματικό για τον εαυτό μας.

Ο Bruce Lee είχε πει: “Δεν φοβάμαι αυτόν που έχει εξασκηθεί σε 10000 κλωτσιές μια φορά, αλλά αυτόν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10000 φορές.” Έτσι, θα έπρεπε να είναι και η αντίληψή μας για την αυτοάμυνα.

Τελικά, δεν υπάρχει η απόλυτη ή η αποτελεσματικότερη πολεμική τέχνη. Μπορεί, παρόλα αυτά, κάποιες πολεμικές τέχνες να είναι πιο κοντά σε αυτά που ονομάζουμε αυτοάμυνα, αυτοσεβασμό, αυτοπροστασία και προσωπική ασφάλεια.

Αυτό που σίγουρα υπάρχει, όμως, είναι ιδρώτας, προπονήσεις και κατανόηση της διαφοράς πολεμικής τέχνης με αυτοάμυνα.

Ας θυμόμαστε ότι στο ριγκ υπάρχουν κανόνες, μέσα ατομικής προστασίας, διαιτητές και διαλείμματα. Όμως, στο “δρόμο” υπάρχουν μπουκάλια, παραπατήματα, άγχος και, ίσως, όπλα ή πολλαπλοί αντίπαλοι.


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Καράμπαλη και στάληκε στο StudentLife Sports για δημοσίευση.


Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending