Ήξερες ότι η Ημερομηνία Λήξης που βλέπεις στις τροφές δεν ισχύει; Μάθε γιατί!

scienceabc.com

Αναρωτήθηκες ποτέ πόση διάρκεια ζωής έχουν τα προϊόντα; Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι με το που περάσει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στα προϊόντα μας, αυτά πρέπει να πεταχτούν.

Η αλήθεια είναι ότι η ετικέτα που λέει «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» υποδεικνύει την ημερομηνία που οι κατασκευαστές βάζουν και υπόσχονται ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία η ποιότητα και η γεύση του προϊόντος δεν έχει αλλοιωθεί.

Παρακάτω σου έχω ετοιμάσει μια λίστα από προϊόντα και σου εξηγώ πότε λήγει στ’ αλήθεια το καθένα!

 

1Φρέσκο παστεριωμένο γάλα

healthnewshub.org

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, που καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα στην Κύπρο, πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 3-4 βαθμών Κελσίου. Αν η φύλαξη του γίνει με σωστό τρόπο, τότε το γάλα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και 3-5 μέρες μετά από την ημερομηνία «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» που αναγράφεται στη συσκευασία.

Εκτός όμως από το πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί το γάλα στο ψυγείο, πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι δεν κάνει καλό να μείνει το γάλα έξω από το ψυγείο για πολλή ώρα.

Φρόντισε πάντα όταν αγοράζεις γάλα να πηγαίνεις γρήγορα σπίτι, έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι το γάλα δεν θα χάσει τη θερμοκρασία του.

2Αυγά

Να θυμάσαι ότι η ημερομηνία λήξης των αυγών που αγοράζεις από την υπεραγορά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30 μέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους.

Αν, παρ’ όλ’ αυτά, σου μείνουν αυγά στο ψυγείο, τα οποία έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, μπορούν να καταναλωθούν έως και 3 βδομάδες μετά.

Tip: Ρίξε το αυγό μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό – αν βυθιστεί, τότε μπορείς να το φας. Αν επιπλέει τότε είναι ακατάλληλο.

3Πουλερικά και Ψάρια 

Τα πουλερικά που αγοράζουμε συνήθως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Άλλα πουλερικά είναι η πάπια, η χήνα, τα ορτύκια και η πέρδικα. Όλων των ειδών τα ψάρια και τα πουλερικά λοιπόν πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο και να μαγειρεύονται μέσα σε 2 μέρες.

Να θυμάσαι ότι αν βάλεις τα πουλερικά και τα ψάρια στην κατάψυξη, τότε θα πρέπει να αφαιρέσεις τα εντόσθια τους.

4Βοδινό και Χοιρινό 

supermarketnews.com

Αντίθετα με τα πουλερικά και τα ψάρια, κρέας όπως το βοδινό και χοιρινό μπορούν να διατηρηθούν λίγο περισσότερο στο ψυγείο.

Πρέπει να μαγειρευτούν εντός 3 – 5 ημερών από την ημέρα που θα τα αγοράσεις, αλλιώς θα πρέπει να μπουν στην κατάψυξη.

Ελπίζουμε να θυμάσαι τα πιο πάνω, την επόμενη φορά που θα κάνεις “εκκαθάριση” στο ψυγείο σου! 😉