fbpx

Ρωτήσαμε 10 Κύπριους & Κύπριες αν θα χρησιμοποιούσαν το “dislike” στο Facebook!

Αν είσαι ενεργός χρήστης του Facebook, σίγουρα θα έτυχε να ακούσεις για μια νέα λειτουργία που ετοιμάζει -σε κάποια στιγμή- να προσθέσει η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για το κουμπί “dislike”, όπου κάθε χρήστης, πατώντας το, θα μπορεί να αποδοκιμάσει ό,τι δεν του αρέσει στο news feed του timeline του.

Παρ’ όλο που ο Mark Zuckerberg και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook, ήταν κατηγορηματικοί στη δημιουργία ενός τέτοιου κουμπιού, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει την επιλογή ενός νέου κουμπιού στα σχόλια κλειστών ομάδων χρηστών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechCrunch, το εν λόγω κουμπί δεν είναι το dislike, αλλά downvote button”. Ένα κουμπί, δηλαδή, που δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να “καταψηφίσει” κάτι που είδε ή διάβασε στο news feed του.

Και πώς θα το πετύχει αυτό; Φυσικά επιλέγοντας από μια σειρά επιλογών αναφοράς αν αυτό είναι “προσβλητικό”, “παραπλανητικό” και “εκτός θέματος”. Η πράξη αυτή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook, έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να τους παρέχουν feedback σχετικά με τα σχόλια σε δημόσιες σελίδες, ώστε να προβαίνουν στον κατάλληλο έλεγχο.

Σκέφτηκες όμως, τι θα γίνει -στην περίπτωση- όταν και αν ξεκινήσει “κανονικά” η λειτουργία (και η χρήση) ενός τέτοιου κουμπιού; Οι διάφοροι χρήστες θα το “αγκαλιάσουν” με μεγάλο ενθουσιασμό και ευλάβεια, ώστε να “καταπολεμήσουν” τα όσα τους πλασάρονται ή μήπως θα το χρησιμοποιούν για πλάκα; Θα γίνει ένα χρήσιμο και ισχυρό εργαλείο εκφράσεις απόψεως ή θα αποτελέσει ένα μέσο δημιουργίας αρνητικότητας και μίσους για πολλούς;

Δες πιο κάτω τις απαντήσεις που μας έδωσαν 10+1 Κύπριοι & Κύπριες, ηλικίας 20-24 χρονών, που είναι ενεργοί χρήστες του Facebook:

 

1
Αντρέας, 22 χρονών

  • “Διαφωνώ, λόγω του ότι θα γίνει βήμα για κάποιους που θέλουν να φκάλουν bulling ή hate σε κάποιους άλλους. Η χρήση του dislike εν μπορεί να έσσιει πρακτική χρήση. Ούτε τζιαι του like εδώ που τα λέμεν. Άρα, γιατί να μπαίνουμε στη διαδικασία του ρίσκου χωρίς λόγο; Το like εν ακίνδυνο. Το dislike όχι.

2
Αντώνης, 23 χρονών

  • “Θα χρησιμοποιούσα το κουμπί “δε μου αρέσει” (dislike button) σε συνεχόμενες προφίλ φωτογραφίες φίλων μου, με σκοπό να τους εκνευρίσω με τις ειδοποιήσεις (notifications) στο Facebook, μέσω των reactions.”

3
Βασιλία, 23 χρονών

  • “Προσωπικά, θεωρώ ότι το κουμπί “δε μου αρέσει” στο Facebook θα είναι πολύ χρήσιμο. Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη δύναμη και είναι φορέας ειδήσεων, απόψεων και αρκετές φορές έχω δει δημοσιεύσεις με ψευδή στοιχεία. Θεωρώ ορθό να δημιουργηθεί αυτό το κουμπί, για να έχουν την επιλογή οι χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για μια δημοσίευση. Όπως υπάρχουν οι υπόλοιπες επιλογές (μου αρέσει, σχέδιο θαυμασμού, καρδία, σχέδιο λύπης κ.λπ.), καλό θα ήταν να υπάρχει και η επιλογή “δε μου αρέσει”.”

4
Γιάννης, 23 χρονών

  • “Όπως είναι το Facebook αυτή τη στιγμή πιστεύω είναι περιττό. Υπάρχει το reaction “angry”, το οποίο αρκετοί χρησιμοποιούν για να δηλώσουν ότι κάτι δεν τους αρέσει. Αν υπήρχε, σίγουρα θα το χρησιμοποιούσα, με σκοπό να δηλώσω ότι κάποια δημοσίευση που είδα δε μου άρεσε, κυρίως, σε φίλους μου και άτομα της οικογένειάς μου, χωρίς να δηλώσω κάποιο συναίσθημα που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Όταν κάτι δε σου αρέσει, δε σημαίνει ότι σε εκνευρίζει.

5
Γιώργος, 24 χρονών

  • “Είναι ελάχιστες οι φορές που θα το χρησιμοποιούσα, αλλά θα το έκανα. Αν κάποιο σχόλιο που διάβαζα ήταν προσβλητικό ή ψευδές και αφορούσε σημαντικά γεγονότα ή δηλώσεις.”

6
Θεοδώρα, 22 ετών

  • “Ναι, θα χρησιμοποιούσα το κουμπί αυτό, αλλά ίσως όχι σε όλες τις περιστάσεις. Θεωρώ ότι αυτό το κουμπί θα ήταν πολύ χρήσιμο σε άρθρα εφημερίδας ή κάτι παρεμφερές, δηλαδή σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να στεναχωρηθεί άμεσα ένας άνθρωπος με το dislike σου. Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετές φορές καθώς σκρολάρω στο Facebook, μπορεί να πετύχω αναρτήσεις που δε μου αρέσουν, ή διαφωνώ με το περιεχόμενό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα το σκεφτόμουν πολύ πιο σοβαρά αν θα πατούσα αυτό το κουμπί, γιατί ίσως παρεξηγηθώ ή να στεναχωρήσω κάποιον από τους φίλους μου. Από τη στιγμή, που θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να ανεβάζει ό,τι θέλει στο διαδίκτυο, είναι κρίμα να κρυβόμαστε πίσω απ’ τον υπολογιστή μας και να κρίνουμε κατά πόσο ταιριάζει ή όχι στην αισθητική μας τι είδους φωτογραφία ανέβασε ένας γνωστός – άγνωστος “φίλος μας” στο Facebook.”

7
Θεόφιλος, 23 χρονών

  • “Αν εχρησιμοποίουν το dislike; Ό,τι σκεφτεί τζιαι αθυμηθεί το Facebook. Νομίζω ήδη οι φατσούλες τζιαι η καρδιά που επρόσθεσε, είναι υπερ-αρκετές. Το dislike απλά θα το χρησιμοποιούσα σε πρόσωπα δικά μου, απλά για το χάζιν. Για τίποτε άλλο δε θα το χρησιμοποιούσα.”

8
Κυριακή, 20 χρονών

  • “Εμ… κατά τη δική μου άποψη ήταν να αντρέπουμουν να κάμω dislike σε κάποιο πρόσωπο. Πρώτον, για να μεν προσβάλω τον άλλο τζιαι δεύτερο, για να μεν εκτεθώ τζιαι εγώ. Τώρα αν ήταν κάτι που έβλεπα τζιαι εν μου άρεσκε, π.χ. σε τούντες σελίδες που βάλλουν πράματα που μου προκαλούν θυμό τζιαι αηδία, εν να έκαμνα άνετα dislike.”

9
Μαρίνα, 21 χρονών

  • “Στην αρχή σίγουρα θα το χρησιμοποιούσα άλλοτε για αστείο, άλλοτε στα σοβαρά. Για αστείο στους πραγματικούς μου φίλους και φίλες, που χωρίς αμφιβολία θα μου γέμιζαν και εκείνοι όλες τις φωτογραφίες και τις δημοσιεύσεις μου με το dislike, έτσι για πλάκα. Η περίπτωση της σοβαρής χρήσης θα είναι σε δημοσιεύσεις που πραγματικά είμαι ενάντια ή ακόμα και φωτογραφίες που με εκνευρίζουν! Όπως και να ‘χει, πιστεύω ότι στην περίπτωση της σοβαρής χρήσης, θα με διέγραφαν πολλοί “φίλοι” μου στο Facebook μετά από τη δημιουργία αυτού του κουμπιού. Και εγώ θα γελούσα!”

10
Ραφαήλ, 23 χρονών

  • Τζιαι ναι τζιαι όι. Εν καλό σε φάση που θέλεις να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου σε κάτι που βλέπεις στο Facebook, π.χ. ηλίθια άρθρα, προπαγάνδα, αστεία videos που εν ’ναι αστεία, έτσι ώστε με τον τζαιρό να αρκέψουν να φιλτράρονται καλύττερα κάποια πράματα. Εν θα μου άρκεσκε όμως, αν το είσσιεν επιλογή σε photos, λόγω του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μιας μορφής bullying σε ευπαθή άτομα.”

11
Χαρά, 21 χρονών

  • “Φυσικά και θα χρησιμοποιούσα το κουμπί “δε μου αρέσει”. Υπάρχουν άρθρα, και μερικές φορές φωτογραφίες, που δε μου αρέσουν. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία με κακοποιημένα ζώα. Προσωπικά, πατάω και το κουμπί που λέει “ΕΛΕΟΣ” με εκείνη τη φατσούλα.  Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε μου αρέσει το άτομο που έκανε ανάρτηση το συγκεκριμένο άρθρο. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, έστω κι από ένα απλό πάτημα κουμπιού.

Εσύ συμφωνείς με κάποιους από τους πιο πάνω; Αν όχι, άφησε comment!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending