fbpx

Barcelona: Γιατί είναι πραγματικά “mes que un club”;

Η Barcelona είναι μία από τις πιο γνωστές ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο. Η στιγμή που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 1899, όταν ιδρύθηκε η ομάδα που έμελλε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου και να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους.

Το καμάρι της Βαρκελώνης ιδρύθηκε από Ελβετούς, Άγγλους και Καταλανούς, με πρωτοβουλία του Joan Gamper και αμέσως έγινε το σύμβολο της Καταλονίας, με το σύνθημα “Κάτι περισσότερο από μια ομάδα”, να δείχνει το μέγεθος του συλλόγου με τη φράση αυτή να δεσπόζει στις εξέδρες του γηπέδου Camp Nou.

wallpapersafari.com

Υπάρχει μια μακρά ιστορία που εξιστορεί το πώς έφτασε εδώ πού είναι σήμερα η Barca. Πριν γίνει μία από τις καλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο, βίωσε πολλά σκαμπανεβάσματα και ατυχίες.

Το σλόγκαν,”mes que un club” εχει δημιουργηθεί με τον αγώνα και τον κατατρεγμό που υπέστη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Franco. Ο αγώνας εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασε την πολιτική και το ποδόσφαιρο!

Η Καταλονία ήθελε να απελευθερωθεί από την Ισπανία και να γίνει ανεξάρτητη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι τα 70s) η Barcelona πολέμησε για την Καταλονία, για να κερδίσει τα δικά της δικαιώματα, καθώς δεν υπήρχε άλλη πραγματική εκπροσώπηση για την Καταλονία.

avante.biz

Η πόλη της Μαδρίτης και η Real αντιπροσώπευε την παλιά κυβέρνηση και την αντίθετη κεντρική κυβέρνηση. Ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Franco βοήθησε να υποστηρίξει αυτή την εικόνα ήταν επιτρέποντας τη μετάδοση των παιχνιδιών της Μαδρίτης στη δημόσια τηλεόραση.

Χρησιμοποίησε, επίσης, το ποδόσφαιρο ως ένα τρόπο να αποσπά την προσοχή του λαού. Ο Franco χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο για να μην αγωνιστεί ο λαός. Έδωσε τη δυνατότητα στους Καταλανούς να εκφράσουν την υπερηφάνειά τους στο εσωτερικό του γηπέδου, αλλά όχι οπουδήποτε αλλού.

Σήμερα το σύνθημά τους “Mes que un club” έχει μετατραπεί σε πραγματικότητα!

Η ομαδα έχει γίνει σύμβολο της καταλανικής κουλτούρας και του καταλανισμού με τα χρόνια και έπαιξε σημαντικο ρόλο στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Franco ως πολιτική και κοινωνική δέσμευση που τονίζεται από το σύνθημα του συλλόγου.

DesktopImages.org

Ο σύλλογος έχει εδώ και χρόνια γίνει ένα με το επαναστατικό πνεύμα και δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τους διανοούμενους της Αριστεράς ως σύμβολο αμφισβήτησης του αυταρχισμού και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η Barcelona δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο! Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων.

Η Barcelona έχει μια βαθιά σχέση με τον λαό της Καταλονίας. Δεν είναι παιχνίδι ενός δισεκατομμυριούχου, ούτε μια επιχείρηση που σκοπό έχει μόνο το κέρδος.

Εσύ ήξερες από πού προήλθε και τι σημαίνει αυτή η φράση;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending